Svaz: Zavřít obchody v neděli? O práci by přišlo 17.000 lidí

Nucené zavření obchodů v neděli by připravilo o práci minimálně 17.000 lidí. Navíc by zvýšilo koncentraci zákazníků v prodejnách v sobotu a pondělí. Návrh je v rozporu se všemi epidemiologickými daty o šíření nákazy koronaviru a staví se proti zájmům každého, kdo se chce o sebe postarat sám a nespoléhat na stát, uvedl dnes na dotaz ČTK prezident Svazu obchodu a cestovního ruchu Tomáš Prouza.

Vláda se dnes podle ministryně práce a sociálních věcí Jany Maláčové (ČSSD) zabývala možností omezení či úplného zrušení prodeje potravin v neděli. "Zatímco spousta lidí dnes zůstává nuceně doma, jiní dřou do úmoru! Ale je to vždycky potřeba? Co si třeba nakoupit už v sobotu a prodavačky nechat v neděli vydechnout? My v ČSSD s tím nemáme problém a podporujeme omezení nedělního prodeje," uvedla Maláčová v pondělí na twitteru. Premiér Andrej Babiš (ANO) napsal dnes serveru Novinky.cz, že to byl jeho nápad a obchody by měly být v neděli zavřené alespoň část dne.

Prouza návrh považuje za populistický, nezodpovědný, hazardující se zdravím a možná životy lidí. "Překvapuje mne také, že autoři návrhu naprosto pohrdají lidmi, kteří se v současné těžké situaci snaží vydělat si a postarat se sami o sebe. Obchody jen za poslední dva týdny přijaly 23.000 nových lidí a jsou tak jediným sektorem české ekonomiky, který v tuto chvíli nabírá lidi," uvedl. Argument, že by lidé přišli o práci, dnes po jednání vlády zmínila také Maláčová. Zároveň řekla, že lidé v první linii by si zasloužili příplatky za to, že chodí i v době koronavirové epidemie do práce.

Proti uzavření obchodů je také ministr průmyslu a obchodu Karel Havlíček (za ANO), podle kterého by vláda neměla přicházet s dalšími změnami.

"V nové realitě ekonomického útlumu to zní jako nápad z jiné doby. Lidé chtějí pracovat, není dobrý nápad jim v této době ubírat pracovní příležitost," řekl ČTK ředitel komunikace obchodů Albert Jiří Mareček. Podle něj by naopak vláda měla zvážit dočasné otevření obchodů na Velikonoční pondělí, aby zákazníci měli možnost nakoupit s dodržením bezpečné vzdálenosti dvou metrů. "Naši lidé dostanou sváteční příplatek, o tuto práci určitě bude velký zájem," dodal.

Řetězce za práci v současných podmínkách vyplatí zaměstnancům mimořádné odměny. Do bonusů investují desítky milionů korun.

Související

Ilustrační foto

Policie zasahovala ve firmě, která točila filmy pro dospělé. Obviněno devět lidí

Policisté z Národní centrály proti organizovanému zločinu (NCOZ) obvinili devět lidí z obchodování s lidmi, sexuálního nátlaku a znásilnění v souvislosti s natáčením pornografických videí, která byla na internetu prezentována pod názvem Czech casting. Podle vyšetřovatelů obvinění dívky k natáčení nutili, "projektu" se zúčastnilo několik stovek žen.
Francouzská policie

Razie na pašeráky lidí, ve Francii a Nizozemsku zadrželi 23 osob

Celkem 23 lidí podezřelých z pašování migrantů do Británie dnes zadrželi policisté ve Francii a Nizozemsku. Informovala o tom agentura Evropské unie pro justiční spolupráci Eurojust. Skupina osob je podezřelá, že zorganizovala nelegální cesty zhruba 10.000 Kurdů do Spojeného království. Používala k tomu chladírenské vozy i nafukovací čluny.

Více souvisejících

Obchod s lidmi Svaz obchodu a cestovního ruchu Covid-19 (koronavirus SARS-CoV-2)

Aktuálně se děje

včera

včera

Iveta Bartošová

RECENZE: Málo mě znáš o Ivetě Bartošové pojednává kontextuálně a vyhýbá se laciné dojímavosti

Snad nikdo není s mašinérií bulváru spjatý tolik, jako zpěvačka Iveta Bartošová. Hvězda normalizačního popu, jejíž život byl po revoluci jako na houpačce. Spíš než s pěveckou kariérou si ji spojujeme s vyhořením, nenaplněnými sny a tragickým osudem. Dokumentární minisérie Málo mě znáš se k médií nesčetněkrát omílanému příběhu vrací jinak. Kriticky, empaticky, bez bulvárnosti i sentimentu.

včera

včera

Vláda ČR

Vláda chce, aby pokračovala podpora firem exportujících na Ukrajinu

Vláda na středečním jednání rozhodla o pokračování podpory firmám vyvážejícím své zboží a služby na Ukrajinu. Schválila také dar pěti nevyužívaných vozů Službě státní ochrany Ukrajiny a rozvojový program státu pro realizaci záměru podpory bydlení, který má pomoci obcím zajistit vhodné pozemky pro výstavbu nájemních obecních bytů.

včera

včera

včera

Bojový letoun F-16 (U.S. AirForce), photo by Chandler Cruttenden

Nizozemci poskytnou další stíhačky F-16 na výcvik ukrajinských pilotů

Nizozemsko předá tři stíhačky F-16 na rumunskou leteckou základnu, na které se ukrajinští piloti a další personál učí pracovat s těmito stroji. Informovala o tom agentura Reuters. Nizozemsko je součástí mezinárodní koalice, která má v plánu dodat ukrajinské armádě stíhačky americké výroby. 

včera

včera

Miloš Zeman

Zeman se po letech soudních tahanic omluvil Šarapatkovi

Exprezident Miloš Zeman se po letech soudních tahanic konečně omluvil bývalému poradci Zdeňku Šarapatkovi. Podřídil se tak poslednímu rozhodnutí Nejvyššího soudu, u kterého před několika týdny neuspěl s dovoláním. 

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

Robert Fico

Fico: Teorie jsou hezké, ale Rusko nikdy nevrátí Krym a neopustí Donbas

Slovenský premiér Robert Fico prohlásil, že Rusko nikdy nevrátí Ukrajině anektovaný poloostrov Krym a neplánuje opustit východoukrajinský Donbas. Podle něj je uznávání principu územní celistvosti v případě Ukrajiny pouze teoretickým konceptem mezinárodního práva, zatímco případný mír by byl nákladný a Rusové momentálně dominují vojensky.

včera

včera

včera

včera

USA potrestají Írán za víkendový útok. Od spojenců čekají stejnou reakci

Bílý dům ve středu v noci oznámil, že jako reakci na víkendový letecký útok Íránu na Izrael uvalí na Írán nové sankce a očekává podobné kroky od svých spojenců. Informaci přinesla agentura  AFP.

Zdroj: Libor Novák

Další zprávy