Ustojí Česko ekonomickou krizi? Experti prozradili jak

Česká ekonomika by mohla při návratu k normálu těžit z toho, že zde byla restriktivní opatření kvůli šíření koronaviru zavedena dříve než jinde. Opatření by totiž mohla být i dříve odstraněna, a zotavení ekonomiky by tak mohlo nastat dříve. Tím by měly firmy více času i možností se připravit na otevření okolních trhů. Vyplývá to z vyjádření analytiků oslovených ČTK.

"Česká vláda přijala preventivní opatření poměrně brzo a v poměrně razantní podobě. Očekával bych proto, že česká ekonomika se z potíží daných protipandemickou prevencí vymaní jako jedna z prvních. Vzhledem ke své silné provázanosti z jinými ekonomikami však bude zřejmě brzděna doběhem preventivních opatření v zemích svých hlavních obchodních partnerů," uvedl analytik České spořitelny Michal Skořepa.

Dřívější ukončování opatření může ale podle něj dát českým firmám jistou konkurenční výhodu ve chvíli, kdy rozjíždějící se firmy v zahraničí budou hledat partnery připravené okamžité vyprodukovat potřebné subdodávky.

Analytik Raiffeisenbank Vít Hradil upozornil, že objem českého importu a exportu odpovídá zhruba 150 procentům HDP, což zemi na indexu ekonomické otevřenosti řadí na 17. místo celosvětově a deváté místo v rámci Evropské unie. Pro Česko je tak podle něj zásadní zlepšení situace v zahraničí. "Země, které virus zkrotí dříve, získají jistou konkurenční výhodu, která se může přenést i do budoucna. Jakmile se totiž bude přeshraniční obchod vracet do normálu, budou subjekty z nejrychleji "uzdravených" zemí nejlépe připraveny zaplnit vzniklé mezery" uvedl Hradil.

I podle analytika Natland Petra Bartoně může Česku pomoci, když zde krizová opatření skončí dříve než jinde. Evropa je totiž podle něj nyní postižena kolapsem dovozu ze vzdálených míst jako Čína a zbytek Asie a Česko je ideálním náhradním dodavatelem, protože se velice podobá Číně. "Má totiž jeden z nejvyvinutějších zpracovatelských průmyslů v EU, má stále levnější pracovní sílu než vážený průměr EU a podobně jako Čína se specializuje na dodávky komponentů, nikoli vysoce sofistikovaných koncových zařízení," uvedl. Doplnil, že na trhu mají vždy výhodu ti, kteří jsou schopni navázat smlouvy a začít dodávat dříve než ostatní.

Zároveň se domnívá, že obnova české ekonomiky na vývoji v okolních zemích není nijak zásadně závislá. "Snížená poptávka EU může ovlivnit jen zhruba 40 procent domácí ekonomiky. Hlavním faktorem obnovení ekonomiky tak zůstává obnovení domácí poptávky. Aby se mohlo vyrábět, musí být dovoleno prodávat," uvedl.

Hlavní ekonom Deloitte David Marek ale upozornil na riziko, že důsledkem pandemie může být podpora protekcionistických tendencí a volání po větší soběstačnosti. To pak může oslabit výhody mezinárodního obchodu. "To by zasáhlo zejména malé otevřené ekonomiky," uvedl.

Podle hlavního ekonoma Unicredit Bank Pavla Sobíška dřívější přijetí nouzových opatření povede v české ekonomice k hlubšímu propadu HDP za první čtvrtletí. "Včasné uvolnění ekonomických restrikcí by naopak mohlo pomoct zmírnit propad ekonomiky ve druhém čtvrtletí, kdy se čeká nejhlubší," uvedl. Pro třetí čtvrtletí pak bude podle něj rozhodující, jak pružně se dokážou jednotlivé ekonomiky obnovit zpřetrhané vazby a vracet k normálnímu fungování. "Pro druhé čtvrtletí čekám spíš jen menší rozdíly v míře propadu mezi zeměmi, třetí čtvrtletí by mohl více oddělovat zrno od plev," dodal.

Ekonom Komerční banky Michal Brožka se domnívá, že opouštění přijatých opatření bude v Evropě spíše obdobné a bude se lišit řádově o týdny. "Oslabená zahraniční poptávka a narušené dodavatelsko-odběratelské řetězce budou pro nejbližší měsíce podvazovat schopnost rychlého návratu ekonomiky na původní výkon," uvedl.

Související

Petr Fiala

Fialova vláda získala štempl od agentury Fitch. Ke zlepšení výhledu stačilo jen málo

Agentura Fitch Ratings včera večer zlepšila ratingový výhled České republiky; z „negativního“ na „stabilní“. Rating ponechala na úrovni „AA-“. Chválí Českou národní banku, resp. měnovou politiku Česka za podporu výrazného snížení inflace a rovněž Fialovu vládu za stabilizaci veřejného zadlužení, a to na stále podprůměrné úrovni v porovnání se střední hodnotou zadlužení zemí, jimž přisuzuje srovnatelný rating jako právě Česku. 
Ilustrační foto

Česko je ve zdražování na špici Evropy. Kdy enormní inflace skončí?

Veřejně dostupná čísla o inflaci říkají, že ta průměrná za rok 2023 dosáhla v České republice hodnoty 10,7 %. Oproti roku 2022 sice došlo ke snížení o více než čtyři procentní body, ale je tu stále hodně negativ. Nejen to, že celková roční míra inflace byla třetí nejvyšší od vzniku samostatné ČR, ale tuzemská ekonomika se vinou inflace řadí mezi členskými zeměmi Evropské unie stále bohužel mezi premianty. Přesto většina ekonomů soudí, že špatné inflační časy by měly letos odejít. 

Více souvisejících

Ekonomika

Aktuálně se děje

před 27 minutami

před 1 hodinou

před 1 hodinou

před 1 hodinou

před 2 hodinami

před 3 hodinami

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

Dominik Feri

Feri míří na tři roky do vězení, rozhodl odvolací soud

Exposlanec Dominik Feri půjde na tři roky do vězení za znásilnění dvou dívek a jeden další pokus o znásilnění, rozhodl odvolací soud v pondělí. Feri byl už loni v listopadu uznán vinným ve všech třech bodech obžaloby a potrestán nepodmíněným trestem v délce tří let. Někdejší politik, který vinu odmítá, se může dovolat k Nejvyššímu soudu.

včera

Pavel navrhl dva kandidáty na ústavní soudce, je mezi nimi Jiří Přibáň

Prezident Petr Pavel v pondělí navrhl další dva kandidáty na ústavní soudce, kterými jsou Jiří Příbáň a Tomáš Langášek. Pavel už od loňského nástupu do funkce hlavy státu jmenoval celkem osm nových členů Ústavního soudu. 

Zdroj: Jan Hrabě

Další zprávy