Evropská ekonomika

Související články:

Evropská unie, ilustrační fotografie.

EU utlumilo obchod s Ruskem, ukazují data Eurostatu

Hodnota dovozu produktů a surovin z Ruska do zemí Evropské unie do září loňského roku kvůli omezením vyvolaným invazí na Ukrajinu klesla o třetinu, u vývozu téměř o polovinu. Nejvíce se propadl dovoz uhlí, plynu, hnojiv, železa a ropy. Vyplývá to z údajů zveřejněných dnes evropským statistickým úřadem Eurostat. 
Bloomberg: Ruská železnice je důležitá pro dovoz strategických kovů do EU

Bloomberg: Ruská železnice je důležitá pro dovoz strategických kovů do EU

Zbrojní průmysl v EU spoléhá na kovy vzácných zemin, které dováží z Číny. Údaje EU nyní ukazují, že důležitým kanálem pro dovoz těchto strategických kovů je ruská železnice. Rusko je centrem železniční nákladní trasy, která zásobuje západní zbrojovky stálými dodávkami kovů potřebných k výrobě mikročipů, elektroniky a munice pro moderní zbraně. Důležité kovy potřebné pro výrobu zbraní, které EU posílá na Ukrajinu, tak zřejmě putují po železničních kolejích nepřítele, upozornila agentura Bloomberg.
Ilustrační fotografie.

Evropu čeká prudký zvrat na trhu nemovitostí, píše Bloomberg

Problémy s financováním některých nejkvalitnějších nemovitostí v západní Evropě naznačují, že Evropu čeká na realitním trhu zvrat, patrně nejzávažnější v novodobé historii. Agentura Bloomberg v obsáhlém materiálu vypočítává důvody, které k takovému scénáři vedou, a předpovídá, že díky nové regulaci a změnám na trhu by propad nemusel trvat moc dlouho.
Rusko, ilustrační fotografie.

Z Ruska odešlo kvůli agresi vůči Ukrajině jen 8,5 procenta západních firem

Od začátku války na Ukrajině odešlo z ruského trhu jen 8,5 procenta firem registrovaných v Evropské unii a ve skupině ekonomicky vyspělých zemí G7. Vyplývá to z analýzy švýcarského institutu IMD. Zjištění podle něj zpochybňuje tvrzení o exodu firem kvůli ruské invazi a s tím spojeným sankcím. Informovala o tom agentura AFP.
Maďarsko, ilustrační foto

Agentura Fitch zhoršila výhled ratingu Maďarska na negativní

Agentura Fitch zhoršila výhled ratingu Maďarska na negativní ze stabilního, což znamená, že by mohla v příštích měsících hodnocení úvěrové spolehlivosti země zhoršit. Mezi důvody svého rozhodnutí zařadila vyšší globální úrokové sazby, nestabilní ceny energií, oslabení poptávky od důležitých obchodních partnerů země a slabiny v politice.
Ilustrační foto

Gazprom pokračuje ve snižování dodávek zemního plynu do Evropy přes Ukrajinu

Ruská plynárenská společnost Gazprom pokračuje ve snižování dodávek zemního plynu do Evropy přes Ukrajinu. Firma oznámila, že dnes budou tyto dodávky činit 25,1 milionu krychlových metrů. Již v úterý je zredukovala na 32,6 milionu krychlových metrů, tedy o zhruba osm procent proti předchozím několika dnům, napsala agentura Reuters. Od 6. do 16. ledna se dodávky pohybovaly mezi 35,4 a 35,5 milionu krychlových metrů denně. Po většinu loňského druhého pololetí přitom přesahovaly 40 milionů krychlových metrů denně.
EUR - evropská měna

Inflace v EU v prosinci výrazně klesla, činila 10,4 procenta

Míra inflace v Evropské unii v prosinci druhý měsíc v řadě výrazně klesla, s hodnotou 10,4 procenta ale pořád zůstává výrazně nad průměrem předchozích let. Tempo meziročního růstu cen se snížilo z říjnových 11,1 procenta, oznámil dnes evropský statistický úřad Eurostat. Inflace po listopadovém zvýšení klesla v posledním měsíci loňského roku i v České republice. Dostala se na 16,8 procenta, a je tak pátá nejvyšší z celé sedmadvacítky zemí.
Ilustrační foto

Prodej nových osobních aut v EU loni klesl o 4,6 procenta, v Česku více

Prodej nových osobních automobilů v Evropské unii loni klesl o 4,6 procenta na 9,255.930 vozů, což je nejméně od roku 1993. Hlavní příčinou byl nedostatek součástek v prvním pololetí, od srpna do prosince už trh vykazoval růst. Ve své zprávě to dnes uvedlo Evropské sdružení výrobců automobilů (ACEA). V České republice prodej osobních aut klesl o více než sedm procent na 192.087 vozů, oznámil už dříve Svaz dovozců automobilů.
Sberbank

Sberbank loni kvůli sankcím klesl zisk o 76 procent

Největší ruské bance Sberbank loni klesl čistý zisk o 75,7 procenta na 300,2 miliardy rublů (97,1 miliardy Kč). Hlavním důvodem jsou sankce, které západní státy uvalily na ruské firmy kvůli konfliktu na Ukrajině. S odkazem na sdělení banky o tom dnes informovala agentura Reuters.
Evropa

Evropa zažila masivní propad: Nejlépe ho zvládají Španělé se Švýcary, nejhůře jsou na tom Maďaři a Turci

Evropa už rok čelí bezprecedentní krizi způsobené především ruskou agresí na Ukrajině. Nejde pouze o krizi energetickou a ekonomickou, svůj díl odnášejí i státy jako takové. Nejhůře je na tom samozřejmě Ukrajina, která je v otevřené válce s Ruskem od 24. února loňského roku. V rámci Evropské unie měli zřejmě největší problémy Maďaři po nezvládnutém managementu cen pohonných hmot. Země jako Malta a Řecko pravděpodobně nedodržují sankce uvalené EU proti Rusku. Dalším problémem je inflace.
Ilustrační foto

Na 73 procent generálních ředitelů čeká letos pokles globální ekonomiky

Na 73 procent generálních ředitelů ve světě se domnívá, že globální ekonomika v tomto roce klesne. Představuje to nejpesimističtější výhled klíčových šéfů na globální hospodářský růst za 12 let průzkumu. Vyplývá to z pravidelného průzkumu Global CEO Survey společnosti PwC, kterého se zúčastnilo loni v říjnu a listopadu 4410 generálních ředitelů ze 105 zemí. Firma jej představila na Světovém ekonomickém fóru v Davosu.
Volkswagen

Volkswagenu loni klesl odbyt o sedm procent, více než předloni

Celosvětový odbyt německého automobilového koncernu Volkswagen loni navzdory lepšímu druhému čtvrtletí klesl o sedm procent na 8,3 milionu vozů. Propad je hlubší než v předchozím roce, kdy se odbyt snížil na desetileté minimum. Volkswagen dnes zároveň uvedl, že si udržel pozici předního evropského výrobce elektromobilů s bateriemi. Odbyt čistě elektrických vozů meziročně vzrostl o 26 procent.

Aktuálně se děje

před 7 minutami

před 12 minutami

Tanky ABRAMS, ilustrační fotografie

Ukrajina stáhla z bojiště americké Abramsy

Ukrajina dočasně stáhla z bojiště americké tanky Abrams M1A1. Ukázaly se jako zranitelné při útocích ruskými drony, uvedla agentura AP s odvoláním na zdroje v americké armádě.

před 2 hodinami

včera

Film Rivalové

RECENZE: Rivalové rozehrávají drama milostného trojúhelníku na tenisovém kurtu

Česká kina pohostí rozhodující tenisový zápas, který v závěru není ani tak důležitý ze sportovního hlediska, jako z toho osobního. Stojí proti sobě dva muži, jejichž mladistvé přátelství skrečovala společná láska k jedné ženě. Rivalové v melodramatických konturách konstruují milostný trojúhelník, jehož exekuce je jedna z těch nejlepších za poslední dobu. 

včera

Harvey Weinstein

Odvolací soud zrušil odsuzující verdikt nad Weinsteinem

Nejvyšší soud amerického státu New York ve čtvrtek zrušil rozsudek nad hollywoodským producentem Harveym Weinsteinem z roku 2020, ve kterém byl uznán vinným ze sexuálních trestných činů. Nařídil zároveň nový proces v případě.

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

Policie ČR, ilustrační fotografie.

Inspekce obvinila policisty, kteří před pražským barem napadli několik lidí

Generální inspekce bezpečnostních sborů (GIBS) ve středu obvinila dvojici příslušníků policie, kteří v únoru v opilosti napadli několik osob před barem na pražském Smíchově. Policie v dubnu zprostila muže zapojeného do incidentu výkonu služby, už dříve označila jeho jednání za neakceptovatelné a neomluvitelné.

včera

včera

Na poslední rozloučení s Josefem Lauferem dorazili Soukup či Troška

Rodinní příslušníci a přátele se ve čtvrtek před polednem rozloučili s populárním hercem a zpěvákem Josefem Lauferem, který zemřel o uplynulém víkendu. Bylo mu 84 let. Laufer strávil poslední čtyři roky života v kómatu na nemocničním lůžku. 

Zdroj: Jan Hrabě

Další zprávy