Evropa zažila masivní propad: Nejlépe ho zvládají Španělé se Švýcary, nejhůře jsou na tom Maďaři a Turci

Evropa už rok čelí bezprecedentní krizi způsobené především ruskou agresí na Ukrajině. Nejde pouze o krizi energetickou a ekonomickou, svůj díl odnášejí i státy jako takové. Nejhůře je na tom samozřejmě Ukrajina, která je v otevřené válce s Ruskem od 24. února loňského roku. V rámci Evropské unie měli zřejmě největší problémy Maďaři po nezvládnutém managementu cen pohonných hmot. Země jako Malta a Řecko pravděpodobně nedodržují sankce uvalené EU proti Rusku. Dalším problémem je inflace.

Válka zasáhla celý evropský kontinent. Jednotlivé státy musí stále reagovat na nové výzvy. Vysoký představitel Evropské unie pro Společnou zahraniční a bezpečnostní politiku (CFSP) Josep Borell označil energetiku jako ruskou zbraň ve válce proti Evropě. Cena plynu na evropském trhu v důsledku omezených dodávek z Ruska stoupla z 20 eur za MWh z roku 2020 na 300 eur v srpnu loňského roku.

Evropská unie vydala v srpnu embargo na ruské uhlí, v prosinci pak na ropu. Konkrétně na „černé zlato“ embargo platí v námořní dopravě. Takovýmito kroky evropské státy zamýšlejí rychlé vymanění ze závislosti na dovozu z Ruska, jehož ekonomika na energetických surovinách stojí a padá.

Všemožná opatření se ale vyplatila. Od srpna do prosince 2022 státy Evropské unie snížily spotřebu plynu o 20 procent. Podle analýzy Eurostatu plynem nejvíce šetřili Finové (-52,7 %), Lotyši (-43,2 %) a Litevci (-41,6 %). Tyto země průměr zvýšily, jelikož například Slováci zvýšili svou spotřebu zemního plynu o 2,6 procenta a Malťané dokonce o 7,1 procent. Většina zemí se pohybuje ve snížení spotřeby v mediánu okolo 15 procent.

Maďarsku se jednání na vlastní pěst nevyplatilo

Například v prosinci 2022 se Maďarsko dostalo do kritické situace s pohonnými hmotami. Společnost MOL, která vlastní síť čerpacích stanic v Maďarsku, je přestala dodávat více než dvěma stovkám čerpacích stanic po celé zemi.

Za tímto krokem stál úpadek dodávek paliv o 30 procent. V listopadu 2021 maďarská vláda zastropovala ceny na v přepočtu zhruba 29 korunách za litr Naturalu-95. Pokles dodávek a zastropování pak způsobil u Maďarů až paniku, kvůli níž skupovali levný benzín ve velkém a MOL tak měl s dodávkami obrovské problémy.

Maďarská vláda zastropování brzy po omezení dodávek od společnosti MOL zrušila, jak uvedl zpravodajský server France24.

Když se v loňském červenci země EU shodly na omezení spotřeby plynu o 15 procent, maďarský premiér Viktor Orbán tento krok odmítl. Podle odborného politologického časopisu Foreign Policy ho označil za „krok k válečné ekonomice“.

Evropská unie drží pohromadě, ale…

V polovině prosince Evropská komise vydala již devátý balík sankcí proti Rusku. Součástí tohoto balíku jsou již zmíněná embarga na komodity, sankce vůči dalším dvěma stovkám ruských osob a zákaz dalšího vývozu komodit, které mohou podpořit Moskvu v jejím válečném úsilí proti Kyjevu.

Podle Evropské komise jsou sankce proti Rusku efektivní. „Ruská schopnost vyrábět nové zbraně nebo zbraně opravovat je poškozená, zároveň sankce zamezují transportu materiálů,“ uvádí Komise ve své prosincové zprávě.

Nicméně tato rozhodnutí ne každá země dodržuje. Ve čtvrtek Deník N zveřejnil informace od Evropské komise o tom, že Malta a Řecko zaostávají v uplatňování protiruských sankcí.

Malta na základě těchto informací zmrazila ruským subjektům mimo ruskou centrální banku majetek v hodnotě 147 tisíc eur, což v přepočtu činí asi 3,5 milionu korun. Řecko zablokovalo 212 tisíc eur – cca 5 milionů korun.

Oproti celounijním sankcím jsou tato čísla zanedbatelná. Všechny země totiž Rusům zmrazily kvůli invazi na Ukrajinu až 20,3 miliardy eur nebo 488 miliard korun, jak píše Deník N. „Německo, Lucembursko, Belgie, Itálie či Rakousko zmrazily majetek v hodnotě vyšší než jedna miliarda eur.“

Bude teprve předmětem unijního vyšetřování, jestli Malta a Řecko nezaznamenaly tolik ruských investic, nebo jen „nedělají svou práci“.

Evropská unie v roce 2020 dokonce Maltu předvedla před soud, a to ještě v doprovodu Kypru. Ostrovní státy totiž nabízely ruským a běloruským občanům evropské pasy za peníze. Evropská komise se podle zpravodajské agentury AP proti tomuto chování ohradila. „Zajištění evropského občanství výměnou za investici nebo platbu bez skutečného napojení osoby na některý ze členských států EU není slučitelné s principem upřímné spolupráce uvedené ve smlouvách o EU.“

Právě maltský program „zlatých pasů“ byl jedním z témat, které řešila tamní investigativní novinářka Daphne Caruana Galiziová. Novinářka zemřela při atentátu z roku 2017. Na svém automobilu měla nainstalovanou bombu.

Inflace se nevyhnula nikomu

Data Eurostatu mluví jasně. Inflace zasáhla všechny země Evropské unie. Poměrně překvapivě si vede Španělsko, které mělo v prosinci odhadovanou meziroční inflaci ze všech zemí sedmadvacítky nejnižší. Z loňské červnové desetiprocentní inflace se Španělům podařilo do listopadu snížit inflaci 6,7 procent.

Ve stejnou chvíli měla Česká republika inflaci vyčíslenou až na 17,2 procent. Po Maďarsku (23,1 %), Lotyšsku (21,7 %), Estonsku a Litvě (obě 21,4 %) si ČR vedla úplně nejhůře z celé Evropské unie. Ta měla v listopadu průměrnou inflaci 11,1 procent.

Když vezmeme v úvahu celý evropský kontinent (mimo Rusko, Moldavsko, Ukrajinu a Bělorusko), tak si úplně nejlépe ze všech v jedenáctém měsíci vedlo Švýcarsko s meziroční inflací 2,2 procenta. Absolutně v nejhorším stavu je Turecko. Zemi v čele s Recep Tayipem Erdoganem drtí meziroční inflace v hodnotě až 70 procent.

Související

Ilustrační foto

Počasí: Cháron může do Evropy přinést nejteplejší léto v historii. Teploty porostou k 48 stupňům

Česká republika má ten zatím nejteplejší den roku za sebou. Teploty hravě vyrostly až k 38 stupňům a ačkoliv tropické třicítky budou pokračovat i tento týden, zatím se nezdá, že by rekordní sobotu překonaly. Jižní a východní Evropa se ale na rekordní teploty teprve připravuje. , protože přichází spalující vlna veder. Po Evropě se začala pohybovat tlaková výše nazvaná Cháron, která bude téměř jistě trhat rekordy. A Evropa díky ní může zažít nejteplejší léto v historii.

Více souvisejících

evropa Ekonomika EU (Evropská unie)

Aktuálně se děje

před 22 minutami

Česko - Finsko 1:0 (po sn)

Češi vstoupili do mistrovství světa infarktovým zápasem. Finy porazili až v nájezdech

V zahajovacím duelu mezi Českem a Finskem na Mistrovství světa v ledním hokeji 2024 v Praze to byla bitva až do samotného konce. Ani v základní hrací době, ani v prodloužení nepadl jediný uznaný gól, a tak o vítězi rozhodly až samostatné nájezdy. Ondřej Kaše a kapitán Roman Červenka se blýskli góly, zatímco brankář Lukáš Dostál zůstal na stodesetprocent čistý.

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

Nelson Mandela, bývalý prezident Jihoafrické republiky a jeden z hlavních bojovníků proti apartheidu. Byl spoluzakladatelem ozbrojeného křídla Afrického národního kongresu Umkhonto we Sizwe, které bylo vládami Jižní Afriky a Spojených států označeno za teroristickou organizaci. Za svou činnost byl režimem apartheidu 27 let vězněn.

Mandelu jako hlavu státu uznávali prakticky všichni Jihoafričané, uvádí afrikanista Skalník

Uplynulo 30 let od chvíle, kdy se jihoafrickým prezidentem stal čelní bojovník proti rasovému apartheidu Nelson Mandela. Během pětileté vlády procházela země především transformací, kdy klíčové státní i ekonomické pozice přebírali černí Afričané, připomíná Petr Skalník v rozhovoru pro EuroZprávy.cz. Afrikanista, antropolog a bývalý diplomat v něm také upozorňuje, že Mandela byl mnohem více nacionalistou než socialistou a za jeho prezidentství Jihoafrická republika získala mezinárodní prestiž a začala hrát rozhodující politickou i hospodářskou roli na kontinentu. Mandelovo působení v čele státu tak považuje za úspěšné, navzdory tomu, že se první hlavě státu černé pleti nepodařilo zkrotit bující kriminalitu a překlenout majetkovou propast ve společnosti.

včera

Ilustrační fotografie.

Pro Kämpfa uvolnil místo v národním týmu Kousal, kapitánem se stal veterán Červenka

Čtvrtečního tréninku v pražské O2 Areně se zúčastnil poprvé útočník Toronta David Kämpf, který se tak připojil k týmu. Musel ho naopak opustit někdo ze stávajících nominovaných, vyšlo to na Pavla Kousala. Realizační tým v čele s Radimem Rulíkem pak počítá s Kämpfem do prvního utkání turnaje, který Češi odehrají v pátek proti Finsku. Kromě toho ve čtvrtek taktéž vybrali kapitána a jeho asistenty. Čéčko bude nosit podle očekávání ten nejzkušenější Roman Červenka a jeho pobočníky se pak stali obránce Radko Gudas (Anaheim) a útočník Ondřej Palát (New Jersey).

včera

včera

včera

Izraelská armáda se připravuje k útoku na Hamás

Izraelské tanky obklíčily východní část Rafahu. Městem zní exploze a střelba

Podle agentury Reuters dnes izraelské tanky zablokovaly hlavní silnici oddělující východní a západní část Rafahu na jihu Pásma Gazy, což v podstatě obklíčilo celou východní část tohoto města. Obyvatelé východní a severovýchodní části města hlásí téměř nepřetržité exploze a střelbu, přičemž intenzivní boje mezi izraelskou armádou a ozbrojenci z hnutí Hamás a Palestinského islámského džihádu pokračují.

Aktualizováno včera

včera

Ruská armáda, ilustrační foto

Ruská armáda zahájila pozemní ofenzívu na severovýchodě Ukrajiny

Ruské jednotky spustily v pátek ráno pozemní ofenzívu na severovýchodě Ukrajiny v Charkovské oblasti a u města Vovčansk postoupily přibližně o jeden kilometr. Uvedla to agentura Reuters odvolávajících se na ukrajinské ministerstvo obrany a zdroj z prostředí ukrajinské armády.

včera

včera

včera

včera

včera

včera

Rusko poslalo balistické rakety na Charkov. Samo přiznalo požár v další rafinérii

Během noci na pátek se město Charkov na severovýchodě Ukrajiny opět stalo cílem útoku ruské armády, tentokrát s nasazením pravděpodobně balistických střel. Informovala o tom britská stanice BBC s odvoláním na ukrajinské úřady.

Zdroj: Libor Novák

Další zprávy