Kauza Navalnyj dopadá na ruskou ekonomiku. Rubl klesl na čtyřleté minimum vůči euru

Ruský rubl se během dnešního obchodování propadl na čtyřleté minimum vůči euru. Dolů ho podle analytiků tlačí pokles cen ropy, politická rizika související s vývojem v sousedním Bělorusku a možné důsledky údajné otravy předáka ruské opozice Alexeje Navalného.

Krátce po poledni rubl vůči euru ztrácel zhruba 0,9 procenta. Jednotná evropská měna se prodávala za 90,06 rublu, a poprvé od února 2016 tak překonala hranici 90 RUB/EUR, upozornila agentura Reuters.

Ceny ropy, která je hlavním exportním artiklem Ruska, dnes pokračují v poklesu a dostaly se na nejnižší úrovně od letošního července. Investoři sledují také vývoj krize v Bělorusku kvůli obavám z možného zásahu Moskvy, který by mohl vést k dalším sankcím vůči Rusku.

Pozornost investorů se upírá i ke kauze údajné otravy Navalného. Mluvčí německé kancléřky Angely Merkelové dnes v souvislosti s kauzou nevyloučil sankce na projekt výstavby plynovodu Nord Stream 2, který má přes Baltské moře přivádět ruský plyn do Německa. Projekt je těsně před dokončením.

Související

Ruský rubl

Putin prý diskutuje o myšlence navázat rubl na zlato

Ruský prezident Vladimir Putin diskutuje o myšlence navázat ruský rubl na zlato a další komodity. Uvedl to dnes Kreml. Podle vlivného představitele ruských bezpečnostních složek by navázání rublu na zlato posílilo suverenitu ruského finančního systému, který se dostal pod tlak v důsledku západních sankcí uvalených na Rusko kvůli útoku na Ukrajinu, napsala agentura Reuters.

Více souvisejících

RUB Alexej Navalnyj Rusko Ekonomika

Aktuálně se děje

před 22 minutami

před 1 hodinou

před 1 hodinou

před 1 hodinou

ČEZ

Gazprom zažaloval v Rusku ČEZ, OMV a slovenský ZSE

Soudní dokumenty v Petrohradu potvrdily, že Kremlem ovládaný energetický gigant Gazprom podal žalobu proti české energetické společnosti ČEZ, rakouské OMV Gas Marketing & Trading a slovenské energetické skupině ZSE.

před 2 hodinami

před 2 hodinami

Černobylská jaderná elektrárna

Černobyl po 38 letech od výbuchu není mrtvou zónou. Životu se v okolí daří

Výbuch jaderné elektrárny Černobyl je vyjma shození atomových bomb za války dodnes největší jadernou katastrofou, se kterou se kdy lidstvo setkalo. Radioaktivní mrak po výbuchu, k němuž došlo 26. dubna 1986, zahalil celou Zemi a úřady byly nuceny evakuovat nejen nejbližší okolí elektrárny, ale i dvacetitisícové město Pripjať, dnes přezdívané jako město duchů. Nové výzkumy ale odhalují, že do radioaktivní zóny se postupně vrací život.  

před 2 hodinami

před 3 hodinami

před 3 hodinami

před 3 hodinami

před 3 hodinami

před 3 hodinami

před 4 hodinami

před 5 hodinami

před 5 hodinami

před 6 hodinami

před 6 hodinami

před 7 hodinami

před 7 hodinami

před 7 hodinami

Ukrajina stáhla z bojiště americké Abramsy

Ukrajina dočasně stáhla z bojiště americké tanky Abrams M1A1. Ukázaly se jako zranitelné při útocích ruskými drony, uvedla agentura AP s odvoláním na zdroje v americké armádě.

Zdroj: Libor Novák

Další zprávy