Podpora ekonomiky v eurozóně bude nutná i celý příští rok, Brusel vydal balíček doporučení

Země Evropské unie, které používají společnou měnu, by měly aktivitu hospodářství tvrdě zasaženého koronavirovými omezeními podporovat i v příštím roce. Ekonomické stimuly by měly být přesně cílené a jen dočasné, aby se státy po odeznění krize vrátily k dodržování dočasně pozastavených rozpočtových a dluhových pravidel.

V rámci balíčku pravidelných podzimních hospodářských doporučení k tomu dnes vyzvala Evropská komise (EK). Několik zemí eurozóny včetně Slovenska také upozornila, že v jejich rozpočtových plánech na příští rok jsou potenciálně problematická časově neomezená opatření.

"V souvislosti s přerušeným oživením a velmi vysokou mírou nejistoty musejí vlády i nadále přijímat opatření k řešení krize a oživení podporovat," konstatoval dnes eurokomisař pro ekonomiku Paolo Gentiloni.

The euro area recommendation calls on euro area countries to make sure that their fiscal policies remain supportive in 2021.It encourages Member States to implement priority reforms and investments that are consistent with the green and digital transitions.#EuropeanSemester pic.twitter.com/eU15Havgv5

— European Commission ?? (@EU_Commission) November 18, 2020

Doporučení vycházejí z podzimní prognózy, v níž komise odhadla letošní propad hrubého domácího produktu (HDP) zemí EU na rekordních 7,4 procenta. Hospodářské oživení v příštím roce by mělo být podle předpovědi ze začátku listopadu kvůli současné druhé vlně nákazy pomalejší, než komise čekala původně.

Unijní exekutiva proto dnes konstatovala, že s ohledem na zatím nevyčíslené dopady aktuálních omezení ekonomiky i nejistý vývoj nákazy v příštích měsících by "fiskální politika měla být nadále podpůrná v celém roce 2021". Země by měly ekonomické stimuly přijímat "včas, cíleně a dočasně", uvedla komise.

Eurokomisaři zároveň zdůraznili, že ani v době ovlivněné pandemií by vlády neměly zapomínat na klimaticky šetrnou politiku. Nasměrovat hospodářství k udržitelnějšímu provozu může podle doporučení Bruselu například širší zavádění ekologických daní či zpoplatňování vedlejších dopadů průmyslu.

Komise také zhodnotila rozpočtové plány všech 19 států eurozóny na příští rok. Všechny jsou podle ní v souladu s dřívějšími letošními doporučeními, která zohlednila dopady pandemie. Francii, Itálii, Slovensko a Litvu ale komise upozornila, že některá navrhovaná opatření nejsou dočasná a nejsou vyvážena kompenzačními kroky. Státy by proto měly pravidelně hodnotit účinnost a nezbytnost ekonomických stimulů a být připraveny je pružně přizpůsobit vývoji hospodářství, dodala komise.

Související

Koruna, anebo euro? Češi stále váhají. Původní zpráva

Volíš euro, anebo korunu? Česko hledá odpověď už moc dlouho

Ať už jste, pro někoho možná starými pojmy řečeno, nazýváni příznivci politické pravice nebo levice, v problematice přijetí jednotné evropské měny, tedy eura, je to úplně jedno. Zjednodušeně řečeno: I když snad většina politiků, kteří nakonec musí o euru v ČR rozhodnout, tvrdí, že jsme ryze otevřenou exportní zemí, tudíž zemí závislou na vývozu, o euru zatím většina z nich neuvažuje. Koruna je prý lepší. Přestože ti, o kterých se mluvilo v předchozí větě, tedy exportéři, o přijetí eura marně mluví už pěkně dlouho.

Více souvisejících

eurozóna evropská komise Ekonomika

Aktuálně se děje

před 33 minutami

včera

Donald Tusk

Tusk: Situace je kritická. Nadcházející týdny mohou rozhodnout o osudu Ukrajiny

Polský premiér Donald Tusk po summitu Evropské rady upozornil, že situace na ukrajinské frontě je kritická a příští týdny mohou rozhodnout o osudu války. Podle premiéra obsahují závěry summitu závazné ustanovení, která zavazují EU přijmout opatření k zajištění bezpečnosti ukrajinského nebe. Tusk se také vyjádřil k zatčení Poláka, který údajně pracoval pro ruskou rozvědku.

včera

včera

včera

včera

Írán, ilustrační fotografie.

Írán čelí novým západním sankcím i hrozbě izraelské odvety

USA a Velká Británie ve čtvrtek uvalily rozsáhlé sankce na firmy a jednotlivce, kteří pomáhají s výrobou íránských dronů a řízených střel, uvedla zahraniční média. Jde o reakci na íránský útok na Izrael. Teherán ve čtvrtek zopakoval, že je připraven na další odvetu v případě slibované izraelské reakce. 

včera

včera

včera

Ilustrační fotografie

Škola Michael vychovává špičku současné mladé fotografie

Když získáte ocenění v prestižní soutěži Fotograf roku, kterou každoročně pořádá Asociace profesionálních fotografů ČR, je to velký úspěch. Dvacetiletý Matyáš Páleníček, čerstvý absolvent Střední školy reklamní a umělecké tvorby Michael, nedávno tuto cenu získal, a to v kategorii do 30 let.

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

Sopka v Indonésii se probudila. Úřady varují před hrozbou tsunami

V Indonésii se během probíhajícího týdne probudila sopka Ruang. Úřady ve čtvrtek varovaly před hrozbou vln tsunami, kvůli sopečným erupcím nařídily evakuaci více než 11 tisíc lidí a uzavřely i mezinárodní letiště Kota Kinabalu, informovala zahraniční média. 

Zdroj: Lucie Podzimková

Další zprávy