USA umístily Xiaomi na černou listinu, akcie firmy prudce klesly

Administrativa amerického prezidenta Donalda Trumpa umístila na černou listinu podniků spojených s ozbrojenými silami dalších devět čínských společností, včetně výrobce chytrých telefonů Xiaomi. Cena akcií Xiaomi se dnes na hongkongské burze propadla o více než deset procent.

Na seznamu se kromě Xiaomi nově ocitl také například čínský státní výrobce letadel Commercial Aircraft Corporation of China (COMAC). Američtí investoři podle exekutivního příkazu, který vloni podepsal Trump, musí do letošního listopadu prodat své podíly ve firmách na seznamu, upozornila agentura AP.

Společnost Xiaomi podle údajů firmy Gartner v loňském třetím čtvrtletí sesadila amerického konkurenta Apple z pozice třetího největšího výrobce chytrých telefonů podle objemu prodeje.

Tržní podíl společnosti Xiaomi se zvyšuje poté, co se prodej čínského rivala Huawei dostal pod tlak kvůli restrikcím ze strany Spojených států. Ty firmu Huawei obviňují z krádeže technologií a podezřívají ze špionáže pro čínskou vládu.

Související

Xiaomi

Čínská firma Xiaomi se ohradila proti tomu, že ji Ukrajinci mají za sponzora války

Čínský výrobce tabletů a smartphonů Xiaomi se důrazně ohradil proti tomu, že jej Ukrajina zařadila na svůj seznam mezinárodních sponzorů války. Firma dnes na svém webu uvedla, že vyrábí spotřební elektroniku a že své produkty nabízí výhradně k civilnímu a komerčnímu využití. Ukrajinská protikorupční agentura NAZK ve čtvrtek oznámila, že firmu na seznam zařadila proto, že nadále podniká v Rusku a dosahuje tam rekordního odbytu.
Ilustrační foto

Odbyt smartphonů v Číně loni výrazně klesl

Odbyt chytrých telefonů v Číně loni klesl o 20,4 procenta, výrobci spotřebitelům dodali zhruba 296 milionů přístrojů. Vyplývá to z údajů, které dnes zveřejnila čínská Akademie informačních a komunikačních technologií (CAICT). Podle tohoto státem podporovaného institutu pokles odráží nejen dopady koronavirové krize na dodavatelský řetězec a poptávku, ale i skutečnost, že spotřebitelům nyní trvá déle, než se svůj telefon rozhodnou vyměnit za nový model.

Více souvisejících

Xiaomi USA (Spojené státy americké) mobily Ekonomika Akcie Čína

Aktuálně se děje

před 24 minutami

před 54 minutami

Policie ČR, ilustrační fotografie.

Inspekce obvinila policisty, kteří před pražským barem napadli několik lidí

Generální inspekce bezpečnostních sborů (GIBS) ve středu obvinila dvojici příslušníků policie, kteří v únoru v opilosti napadli několik osob před barem na pražském Smíchově. Policie v dubnu zprostila muže zapojeného do incidentu výkonu služby, už dříve označila jeho jednání za neakceptovatelné a neomluvitelné.

před 1 hodinou

před 1 hodinou

před 1 hodinou

před 2 hodinami

před 2 hodinami

před 3 hodinami

před 3 hodinami

před 4 hodinami

před 4 hodinami

před 4 hodinami

před 5 hodinami

Helena Langšádlová

Ministryně Langšádlová se rozhodla podat demisi

Ministryně pro vědu, výzkum a inovace Helena Langšádlová (TOP 09) se rozhodla podat demisi, oznámila její strana ve čtvrtek ráno. Podrobnosti má končící členka Fialovy vlády poskytnout odpoledne. 

před 5 hodinami

před 6 hodinami

Aktualizováno včera

včera

včera

včera

včera

Od příští sezóny ponese nejvyšší fotbalová liga jméno sázkovky Chance. Přiteče díky ní čtvrtmiliarda ročně

Až letos v červenci odstartuje nová sezóna tuzemské nejvyšší fotbalové soutěže, už se v jejím názvu neobjeví jméno sázkové kanceláře Fortuna, ale jejího konkurenta Chance. Právě tato sázková kancelář totiž vyhrála výběrové řízení na titulárního partnera první fotbalové ligy a díky tomu si tak tuzemský profesionální fotbal od příští sezóny dalších pět let přijde na čtvrtmiliardy ročně.

Zdroj: David Holub

Další zprávy