Praha - Nakrájet správně šunku, vhodně ji upravit a poznat její kvalitu není úplně snadné. Ale při správném postupu a troše cviku se to naučí každý. Andrea Kloboučková -Vránová, Halina Pawlowská a Vladimír Kratina chtějí být dobrými hostiteli, a proto si přišli do Lahůdkářství Sváček za odborníky pro rady.
Role profesora výuky se ujal renomovaný odborník z oblasti gastronomie a současně zakladatel Pražského kulinářského institutu Roman Vaněk. Přítomným "studentům" s ochotou vysvětlil a následně prakticky předvedl s šunkami LE&CO, jak správně nakrájet šunku od kosti, na jak tlusté plátky se krájí která šunka, podle čeho se pozná kvalita, na co si dát pozor a co vše lze s šunkou dělat. Jeho slova všichni bedlivě poslouchali, jelikož je opravdový mistr v oboru a jeho rady je dobré si uchovat v paměti. Jeho tepelně připravená šunka s bramborovou kaší, to byla naprostá lahůdka.
Ve výkladu se Roman Vaněk střídal s vyhlášeným uzenářem Janem Sváčkem, který informoval přítomné hlavně o původu svých surovin a o tom, na jaké způsoby lze šunku připravovat a následně konzumovat. „Za první republiky byl pojem pražská šunka znám po celém světě a i dnes v cizině nalezneme prodávat balíčky s nápisem Prague Ham. U nás v lahůdkářství se snažíme na tuto tradici navázat, a proto prodáváme jen ty nejkvalitnější šunky," vysvětluje s úsměvem Jan Sváček, majitel Lahůdkářství Sváček a dodává: „pokud chcete koupit opravdovou šunku, sledujte, aby byla z kýty."
Vladimír Kratina: „Vařím rád, kdykoliv mám volno. V období bezvládí, tedy mezi 1. a 2. manželstvím, jsem se naučil být soběstačný. Dnes jsem přišel především ochutnávat a dozvědět se od odborníků, jak je to s kvalitou šunek a také jsem byl zvědavý, které nám doporučí baštit," říká Vladimír Kratina.
Andrea Kloboučková -Vránová: „O kvalitě těchto šunek jsem již slyšela, a proto jsem neváhala přijet na otočku až z Teplic. Ví se o mně, že hodně cvičím a z toho důvodu potřebuji také zdravě jíst. Dnešek byl pro mě užitečný také z toho důvodu, že jsem se dozvěděla, jak mohu tuto potravinu upravovat a konzumovat na různé způsoby," prozrazuje Andrea.
Halina Pawlowská: „Můj otec vždycky tvrdil, že šunka od kosti je veliká lahůdka. Já jsem si to v dětství taky myslela, ale pak jsem v záplavě igelitových šunkových plátků na tu báječnou chuť nějak zapomněla. A proto vítám šanci, kdy se budu moci zakousnout do šťavnaté, voňavé šunčičky, která se dá jíst na milion způsobů. A já předpokládám, že se od pana Vaňka několik zajímavých receptů určitě dozvím! Mňam! A už dopředu jsem si vymyslela tohle pravidlo: "Čím lepší šunku jíš, tím líp ti bude," rozpovídala se naše oblíbená spisovatelka, moderátorka, ale i milovnice dobrého jídla Halina Pawlowská.
Klára Doležalová - Maximovič: „Šunku upřednostňuji před všemi salámy. Vždycky kupuji jen tu nejkvalitnější, abych ji mohla dávat i dětem, například do školy k svačině," říká Klára Doležalová a následně prozrazuje svůj recept: „Když mám šunku v celku, pak ji nakrájím na kostičky a smíchám s nakrájenou mladou cibulkou, na kostičky nakrájeným uzeným sýrem a vařenými fazolemi. Přidám kapku octa a oleje a mám bezva salát k večeři. Dá se to připravit i s trochou majonézy s bílým jogurtem."
Roman Vaněk: "Je jasné, že v naší zemi, kde je relativně u velké skupiny lidí hlouběji do kapsy, si každý den nenamažeme chleba s máslem a nedáme na něj půl kila dobré šunky, to prostě nejde. Ale když už jednou za čas chceme koupit dobrou šunku, měli bychom určitě volit české firmy a výrobky. Naše firmy jakou je např. Le & Co dokonale navazují na tradici první republik a Pražská šunka to byl fenomén, který my teď horko těžko vracíme zpátky na piedestal, kde byla. A právě tyto firmy začaly dělat fakt super kvalitu a začínají s ní vyhrávat. Česká šunka je skvělá. Taková šunka od kosti to je nebíčko v pupíku. To je prostě naprosto dokonalá věc." dodal na závěr Roman Vaněk.
Související
Halina Pawlowská pokřtila již třicátou knihu. Brzy z knihy bude i film Filipa Renče
Halina Pawlowská a zoufalá?
Halina Pawlowská , Vladimír Kratina , Klára Doležalová
Aktuálně se děje
včera
Rodinný konflikt v Plzni skončil vraždou a pokusem o další. Případ není uzavřen
včera
ANO válcuje českou politiku i podle dalšího průzkumu. Sahá po vlastní většině
včera
Obrana proti balistickým střelám je extrémně obtížná. Rusko se snaží Západ zastrašit, říká Drmola
včera
Putin přiznal, že Rusko na Ukrajině otestovalo novou raketu. Válka se mění v globální konflikt, varoval
včera
Mír, ale za jakou cenu? Ukrajinci, kteří utekli ze země, promluvili
včera
Klimatická dohoda padla. Summit COP29 přinesl jen zklamání a hořkou pachuť
včera
Vadí vám Trump? Prodáme vám dům za dolar, vyzývá italská vesnice Američany
včera
Útok balistickou střelou na Ukrajině: Západ zpochybnil použití ICBM, internetem kolují nové záběry
včera
Svět řeší podivnou ruskou tiskovku. Neříkejte nic o útoku balistickou střelou, nařídil někdo Zacharovové
včera
Generální ředitel WHO skončil v nemocnici
včera
27 milionů obyvatel na místě, které je zabíjí. Jak se žije v nejznečištěnějším městě na světě?
včera
Rusko jedinou střelou zahodilo všechny snahy ze studené války. Západ nesmí polevit
včera
Rusko je ochotné jednat o míru na Ukrajině. Když se splní jeho požadavky
včera
Netanjahu podle OSN zdecimoval Pásmo Gazy. Absurdní, brání se zatykači
včera
EU se připravuje na obchodní válku. Podle ekonoma Kuchaře Trumpova cla pocítí hlavně Američané
včera
ICC vydal zatykače na Netanjahua a Gallanta
včera
Nástup Trumpa znervózňuje všechny. Kyjev i Moskva se snaží získat výhodu ve válce, než převezme úřad
včera
Rusko vypálením ICBM vyslalo signál, že má technologie a je ochotné je použít, řekl Kraus pro EZ
včera
Polsko je naším prioritním cílem, prohlásila Zacharovová
včera
Nové varování meteorologů. Sněhu bude až 15 centimetrů, zesílí i vítr
Na Moravě a ve Slezsku může napadnout ještě o pár centimetrů více, než se původně předpokládalo. Vyplývá to z nejnovějšího znění výstrahy, v němž Český hydrometeorologický ústav (ČHMÚ) upřesnil její časovou a územní platnost. Meteorologové zároveň přidali varování před silným větrem.
Zdroj: Jan Hrabě