České VIP dostaly pořádnou lekci

Praha - Nakrájet správně šunku, vhodně ji upravit a poznat její kvalitu není úplně snadné. Ale při správném postupu a troše cviku se to naučí každý. Andrea Kloboučková -Vránová, Halina Pawlowská a Vladimír Kratina chtějí být dobrými hostiteli, a proto si přišli do Lahůdkářství Sváček za odborníky pro rady.

Role profesora výuky se ujal renomovaný odborník z oblasti gastronomie a současně zakladatel Pražského kulinářského institutu Roman Vaněk. Přítomným "studentům" s ochotou vysvětlil a následně prakticky předvedl s šunkami LE&CO, jak správně nakrájet šunku od kosti, na jak tlusté plátky se krájí která šunka, podle čeho se pozná kvalita, na co si dát pozor a co vše lze s šunkou dělat. Jeho slova všichni bedlivě poslouchali, jelikož je   opravdový mistr v oboru a jeho rady je dobré si uchovat v paměti.  Jeho tepelně připravená šunka s bramborovou kaší, to byla naprostá lahůdka.

Ve výkladu se Roman Vaněk střídal s vyhlášeným uzenářem Janem Sváčkem, který informoval přítomné hlavně o původu svých surovin a o tom, na jaké způsoby lze šunku připravovat a následně konzumovat. „Za první republiky byl pojem pražská šunka znám po celém světě a i dnes v cizině nalezneme prodávat balíčky s nápisem Prague Ham. U nás v lahůdkářství se snažíme na tuto tradici navázat, a proto prodáváme jen ty nejkvalitnější šunky," vysvětluje s úsměvem Jan Sváček, majitel Lahůdkářství Sváček a dodává: „pokud chcete koupit opravdovou šunku, sledujte, aby byla z kýty."

Vladimír Kratina: „Vařím rád, kdykoliv mám volno. V období bezvládí, tedy mezi 1. a 2. manželstvím, jsem se naučil být soběstačný. Dnes jsem přišel především ochutnávat a dozvědět se od odborníků, jak je to s kvalitou šunek a také jsem byl zvědavý, které nám doporučí baštit," říká Vladimír Kratina.

Andrea Kloboučková -Vránová: „O kvalitě těchto šunek jsem již slyšela, a proto jsem neváhala přijet na otočku až z Teplic. Ví se o mně, že hodně cvičím a z toho důvodu potřebuji také zdravě jíst. Dnešek byl pro mě užitečný také z toho důvodu, že jsem se dozvěděla, jak mohu tuto potravinu upravovat a konzumovat na různé způsoby," prozrazuje Andrea.

Halina Pawlowská: „Můj otec vždycky tvrdil, že  šunka od kosti  je veliká lahůdka. Já jsem si to v dětství taky myslela, ale pak jsem v záplavě igelitových šunkových plátků na tu báječnou chuť nějak zapomněla. A proto vítám šanci, kdy se budu moci zakousnout do šťavnaté, voňavé šunčičky, která se dá jíst na milion způsobů. A já předpokládám, že se od pana Vaňka několik zajímavých receptů určitě dozvím! Mňam! A už dopředu jsem si vymyslela tohle pravidlo: "Čím lepší šunku jíš, tím líp ti bude," rozpovídala se naše oblíbená spisovatelka, moderátorka, ale i milovnice dobrého jídla Halina Pawlowská.

Klára Doležalová - Maximovič: „Šunku upřednostňuji před všemi salámy. Vždycky kupuji jen tu nejkvalitnější, abych ji mohla dávat i dětem, například do školy k svačině," říká Klára Doležalová a následně prozrazuje svůj recept: „Když mám šunku v celku, pak ji nakrájím na kostičky a smíchám s nakrájenou mladou cibulkou, na kostičky nakrájeným uzeným sýrem a vařenými fazolemi. Přidám kapku octa a oleje a mám bezva salát k večeři. Dá se to připravit i s trochou majonézy s bílým jogurtem."

Roman Vaněk: "Je jasné, že v naší zemi, kde je relativně u velké skupiny lidí hlouběji do kapsy, si každý den nenamažeme chleba s máslem a nedáme na něj půl kila dobré šunky, to prostě nejde. Ale když už jednou za čas chceme koupit dobrou šunku, měli bychom určitě volit české firmy a výrobky. Naše firmy jakou je např. Le & Co dokonale navazují na tradici první republik a Pražská šunka to byl fenomén, který my teď horko těžko vracíme zpátky na piedestal, kde byla. A právě tyto firmy začaly dělat fakt super kvalitu a začínají s ní vyhrávat. Česká šunka je skvělá. Taková šunka od kosti to je nebíčko v pupíku. To je prostě naprosto dokonalá věc." dodal na závěr Roman Vaněk.

Související

Křest knihy Haliny Pawlowské Zase zoufalé ženy dělají zoufalé věci

Halina Pawlowská a zoufalá?

Praha - Spisovatelka, scenáristka, moderátorka a bavička Halina Pawlowská je synonymem dobré nálady a humoru, jehož hlavní hrdinkou bývá nezřídka ona sama. Čtenáři se jejími historkami v knižní podobě pobavili už devětadvacetkrát a v nadcházejících dnech budou mít příležitost znovu. Halině Pawlowské totiž u nakladatelství Motto vychází jubilejní třicátá kniha! Nese název Zase zoufalé ženy dělají zoufalé věci a je zároveň předlohou k chystanému filmu Filipa Renče.

Více souvisejících

Halina Pawlowská Vladimír Kratina Klára Doležalová

Aktuálně se děje

Aktualizováno včera

včera

včera

Londýnský starosta Sadiq Khan

Londýn beze změny. Starostou metropole bude nadále Sadiq Khan

V čele Londýna bude nadále labourista Sadiq Khan, který byl v sobotu zvolen na rekordní třetí po sobě jdoucí funkční období. Podle agentur je jeho aktuální vítězství nad konzervativci o to důležitější, že Velkou Británii čekají za několik měsíců všeobecné volby. Labouristé v nich budou favority. 

Aktualizováno včera

včera

včera

Kim Čong-un

VIDEO: Diktátor Kim Čong-un se stal hvězdou TikToku s propagandistickou písní „Přátelský otec“

Severokorejská propagandistická píseň "Friendly Father" (Přátelský otec) oslavující Kim Čong-una zaznamenala obrovský úspěch na sociální platformě TikTok, kde získala miliony zhlédnutí. Tato píseň, která chválí komunistického diktátora Severní Koreje, si získala oblibu zejména mezi mladou generací Z, která ji sdílela a komentovala s obrovským nadšením. Jeden uživatel ji označil jako "to, co jsem potřeboval dneska slyšet", zatímco další se dokonce zeptal, zda je k dispozici na hudební platformě Spotify.

Aktualizováno včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

Hasiči, ilustrační fotografie.

Požár v Tlumačově zaměstnal hasiče. Dva se zranili

Hasiči v sobotu zasahovali u požáru na autovrakovišti v Tlumačově na Zlínsku. Dva z nich se při zásahu, během kterého byl vyhlášen třetí stupeň poplachu, zranili. Zasahovalo celkem třináct hasičských jednotek, příčina je předmětem vyšetřování. 

Aktualizováno včera

včera

včera

včera

včera

Ústav pro studium totalitních režimů.

Kudrnův ÚSTR: Nákladné soudy, odborná ostrakizace, matení veřejnosti

Od nástupu Ladislava Kudrny do funkce ředitele Ústavu pro studium totalitních režimů (ÚSTR) uplynuly dva roky. Letmé ohlédnutí za jeho dosavadním působením v čele uvedené instituce neskýtá příliš povzbudivý pohled. Pro politickou reprezentaci, která o směřování ústavu naneštěstí fakticky rozhoduje, by mělo jít o příležitost zamyslet se nad tím, zda je ve veřejném zájmu nadále podporovat management, který se krom banálních proklamací na adresu nedávné historie může pochlubit především sérií prohraných soudních sporů s ředitelovými kritiky a současnými i bývalými zaměstnanci.

včera

včera

Pekarová Adamová ocenila Tulejovu reakci. Fiala čeká na další návrh TOP 09

Předsedkyně Poslanecké sněmovny Markéta Pekarová Adamová (TOP 09) ocenila rozhodnutí Pavla Tuleji, který se v pátek vzdal nominace na ministra pro vědu, výzkum a inovace. Ve vládě měl nahradit končící ministryni Helenu Langšádlovou. 

Zdroj: Jan Hrabě

Další zprávy