Praha - Nakrájet správně šunku, vhodně ji upravit a poznat její kvalitu není úplně snadné. Ale při správném postupu a troše cviku se to naučí každý. Andrea Kloboučková -Vránová, Halina Pawlowská a Vladimír Kratina chtějí být dobrými hostiteli, a proto si přišli do Lahůdkářství Sváček za odborníky pro rady.
Role profesora výuky se ujal renomovaný odborník z oblasti gastronomie a současně zakladatel Pražského kulinářského institutu Roman Vaněk. Přítomným "studentům" s ochotou vysvětlil a následně prakticky předvedl s šunkami LE&CO, jak správně nakrájet šunku od kosti, na jak tlusté plátky se krájí která šunka, podle čeho se pozná kvalita, na co si dát pozor a co vše lze s šunkou dělat. Jeho slova všichni bedlivě poslouchali, jelikož je opravdový mistr v oboru a jeho rady je dobré si uchovat v paměti. Jeho tepelně připravená šunka s bramborovou kaší, to byla naprostá lahůdka.
Ve výkladu se Roman Vaněk střídal s vyhlášeným uzenářem Janem Sváčkem, který informoval přítomné hlavně o původu svých surovin a o tom, na jaké způsoby lze šunku připravovat a následně konzumovat. „Za první republiky byl pojem pražská šunka znám po celém světě a i dnes v cizině nalezneme prodávat balíčky s nápisem Prague Ham. U nás v lahůdkářství se snažíme na tuto tradici navázat, a proto prodáváme jen ty nejkvalitnější šunky," vysvětluje s úsměvem Jan Sváček, majitel Lahůdkářství Sváček a dodává: „pokud chcete koupit opravdovou šunku, sledujte, aby byla z kýty."
Vladimír Kratina: „Vařím rád, kdykoliv mám volno. V období bezvládí, tedy mezi 1. a 2. manželstvím, jsem se naučil být soběstačný. Dnes jsem přišel především ochutnávat a dozvědět se od odborníků, jak je to s kvalitou šunek a také jsem byl zvědavý, které nám doporučí baštit," říká Vladimír Kratina.
Andrea Kloboučková -Vránová: „O kvalitě těchto šunek jsem již slyšela, a proto jsem neváhala přijet na otočku až z Teplic. Ví se o mně, že hodně cvičím a z toho důvodu potřebuji také zdravě jíst. Dnešek byl pro mě užitečný také z toho důvodu, že jsem se dozvěděla, jak mohu tuto potravinu upravovat a konzumovat na různé způsoby," prozrazuje Andrea.
Halina Pawlowská: „Můj otec vždycky tvrdil, že šunka od kosti je veliká lahůdka. Já jsem si to v dětství taky myslela, ale pak jsem v záplavě igelitových šunkových plátků na tu báječnou chuť nějak zapomněla. A proto vítám šanci, kdy se budu moci zakousnout do šťavnaté, voňavé šunčičky, která se dá jíst na milion způsobů. A já předpokládám, že se od pana Vaňka několik zajímavých receptů určitě dozvím! Mňam! A už dopředu jsem si vymyslela tohle pravidlo: "Čím lepší šunku jíš, tím líp ti bude," rozpovídala se naše oblíbená spisovatelka, moderátorka, ale i milovnice dobrého jídla Halina Pawlowská.
Klára Doležalová - Maximovič: „Šunku upřednostňuji před všemi salámy. Vždycky kupuji jen tu nejkvalitnější, abych ji mohla dávat i dětem, například do školy k svačině," říká Klára Doležalová a následně prozrazuje svůj recept: „Když mám šunku v celku, pak ji nakrájím na kostičky a smíchám s nakrájenou mladou cibulkou, na kostičky nakrájeným uzeným sýrem a vařenými fazolemi. Přidám kapku octa a oleje a mám bezva salát k večeři. Dá se to připravit i s trochou majonézy s bílým jogurtem."
Roman Vaněk: "Je jasné, že v naší zemi, kde je relativně u velké skupiny lidí hlouběji do kapsy, si každý den nenamažeme chleba s máslem a nedáme na něj půl kila dobré šunky, to prostě nejde. Ale když už jednou za čas chceme koupit dobrou šunku, měli bychom určitě volit české firmy a výrobky. Naše firmy jakou je např. Le & Co dokonale navazují na tradici první republik a Pražská šunka to byl fenomén, který my teď horko těžko vracíme zpátky na piedestal, kde byla. A právě tyto firmy začaly dělat fakt super kvalitu a začínají s ní vyhrávat. Česká šunka je skvělá. Taková šunka od kosti to je nebíčko v pupíku. To je prostě naprosto dokonalá věc." dodal na závěr Roman Vaněk.
Související
Halina Pawlowská pokřtila již třicátou knihu. Brzy z knihy bude i film Filipa Renče
Halina Pawlowská a zoufalá?
Halina Pawlowská , Vladimír Kratina , Klára Doležalová
Aktuálně se děje
Aktualizováno včera
Tragická nehoda na D1. Havaroval tahač s tankem, zemřela jedna osoba
včera
Trumpova ex-asistentka Hope Hicksová vypovídá. Měla popřít aféru Stormy Daniels
včera
Londýn beze změny. Starostou metropole bude nadále Sadiq Khan
Aktualizováno včera
Důvody, proč je pro Ukrajinu tak těžké úplně zničit Kerčský most
včera
Audrey Hepburnová, hvězda stříbrného plátna a módní ikona, by dnes oslavila 95. narozeniny
včera
VIDEO: Diktátor Kim Čong-un se stal hvězdou TikToku s propagandistickou písní „Přátelský otec“
Aktualizováno včera
Ukrajina hlásí šest zraněných po nočních útocích. Sama útočila na Krymu
včera
V Německu napadli neznámí útočníci europoslance. Scholz už reagoval
včera
Princezna Kate si prochází peklem, tvrdí osoba blízká manželce prince Williama
včera
Čtvrteční nehodu vlaku bez strojvedoucího šetří i policie
včera
Polsko je rovněž terčem ruských kybernetických útoků, potvrdila Varšava
včera
NATO cvičí poblíž ruských hranic. Připravují se na válku, soptí Kreml
včera
Požár v Tlumačově zaměstnal hasiče. Dva se zranili
Aktualizováno včera
Maradonova smrt a nová fakta. Zvrat ve vyšetřování záhadného úmrtí legendy
včera
Rusko vydalo zatykač na Volodymyra Zelenského
včera
U Masarykova nádraží nejezdí tramvaje. Úpravy vedení linek budou platit až do léta
včera
Ukrajina odpálila na Krym rakety ATACMS. Americká munice už pomáhá
včera
Kudrnův ÚSTR: Nákladné soudy, odborná ostrakizace, matení veřejnosti
včera
U Paříže se střílelo kvůli drogám. Jeden člověk je po smrti
včera
Pekarová Adamová ocenila Tulejovu reakci. Fiala čeká na další návrh TOP 09
Předsedkyně Poslanecké sněmovny Markéta Pekarová Adamová (TOP 09) ocenila rozhodnutí Pavla Tuleji, který se v pátek vzdal nominace na ministra pro vědu, výzkum a inovace. Ve vládě měl nahradit končící ministryni Helenu Langšádlovou.
Zdroj: Jan Hrabě