Praha - Podzimní počasí ovlivňuje nejen naši náladu, ale i chutě. Sychravé a krátící se dny nás zahání do našich domovů a po parném létě opět začínáme experimentovat v kuchyni a vyhledáváme chuťově rozmanitější pokrmy. Zkuste se inspirovat následujícími sezonními recepty, které pro portské víno značky Sandeman vytvořila food bloggerka Markéta Pavleje (Kitchenette).
Ne nadarmo se říká, že portské víno je vínem podzimu a zimy. Připravte si typické podzimní recepty ze sezonních ingrediencí a užijte si je se sklenkou portského vína. Vyzkoušejte Sandeman Ruby Porto, potomka ohnivých ruby portských vín George Sandemana z roku 1790 s obsahem alkoholu 19,5 %, a udělejte radost sobě i svým blízkým skvělými pokrmy v doprovodu tohoto vybraného portského vína podle Markéty Pavleje.
Cibulová marmeláda s portským vínem
Tato cibulová marmeláda se skvěle hodí k paštikám a dokonale k foie gras. Mimo svět paštik je to v podstatě multifunkční ingredience, která se skvěle hodí k sýrům a doprovází nejen tapaz, můžete ji také zakomponovat i třeba do hamburgerů.
Ingredience
1 kg červené cibule2 stroužky česneku70 g olivového oleje vhodného na vaření3 snítky tymiánu1 hřebíček1 bobkový list7 lžic třtinového cukru nebo 5 lžic javorového sirupu (nebo jiného sladicího sirupu)mořská sůlčerstvě mletý pepř(chilli)250 ml vinného octa500 ml portského vína Sandeman Ruby Porto
Postup
1. Všechnu cibuli zbavte slupky, očistěte a nakrájejte na kolečka široká přibližně 4 mm. Očistěte i česnek a nakrájejte jej na tenké plátky. Ve středním hrnci na rozehřátém oleji začněte cibuli a česnek restovat, dokud nezavadnou a nezesklovatí. Přidejte cukr, tymián, hřebíček, bobkový list, pepř, sůl a případně chilli a ještě pár minut restujte. Poté snižte výkon a za občasného míchání pomalu vařte přibližně 30 minut, dokud se šťáva nezredukuje na konzistenci sirupu. Cibule bude pěkně měkká a voňavá po karamelu.
2. Nyní přidejte zbylé ingredience, tedy Sandeman Ruby Porto a vinný ocet. Směs promíchejte a vařte na střední výkon, dokud se polovina tekutiny neodpaří. Kolem cibule tedy opět vznikne sirupovitá šťáva, a pokud vařečkou vytvoříte cestičku na dně hrnce, bude se pomalu uzavírat. (Po vychladnutí šťáva ještě zhoustne.) Tato fáze bude trvat přibližně 25 minut. Hotový cibulový konfit bude mít krásnou mahagonovou barvu a příjemně pikantní chuť. Pomalé vaření je v tomto případě klíčem k dokonalému výsledku. Cibulovou marmeládu můžete ihned servírovat anebo uložit do sterilních sklenic a zavařit. V lednici vydrží 2 až 3 měsíce.
Telecí kotleta s piniovými oříšky
Ingredience2 velké telecí kotlety2 lžíce olivového oleje1 lžíce másla100 g malých žampionů50 ml portského vína Sandeman Ruby Porto50 ml vody30 g piniových oříšků50 ml smetanyhladkolistá petrželmořská sůlčerstvě mletý pepř
Postup
1. Žampiony nakrájejte na tenké plátky. Maso opepřete a osolte. Rozehřejte pánev a na střední výkon na másle a olivovém oleji osmažte kotlety z každé strany do zlatova. Pokud jsou bez kosti, měly by stačit 4 minuty z každé strany. Pokud jsou vyšší s kostí, tak přibližně 6 minut.
2. Je-li třeba, maso na moment vyjměte, pánev očistěte, aby se v ní dále nepřepaloval přípek. Maso vraťte zpět na pánev, pokračujte na středě silném ohni, podlijte portským vínem Sandeman Ruby Porto, a jakmile začne bublat, přidejte vodu. Zesilte výkon, a až omáčka opět začne bublat, přidejte žampiony, piniové oříšky a smetanu.
3. Nyní zmírněte oheň a za občasného míchání ještě krátce povařte, aby omáčka zhoustla. Na závěr pánev částečně přiklopte poklicí a posledních 10 minut nechte dusit. Pokud je potřeba, lehce dosolte či dopepřete a můžete servírovat například jako Gui Gedda ozdobené listy čerstvé petržele.
Portské víno Sandeman
Sandeman Ruby Porto, sladké portské víno rubínové barvy se zvláštní hloubkou a tóny chuti, se stále vyrábí tradičním způsobem. I přes svůj bohatý a robustní charakter zůstává zároveň jemné, čehož je dosaženo mícháním vín z velkých a rozmanitých zásob společnosti Sandeman. Ruby Porto se skladuje ve velkých sudech a vyznačuje se rychlým zráním. Jeho čistá vůně červeného ovoce, švestek, jahod a čokolády umožňuje skvělé párování s pokrmy. Pochází z hroznů z údolí řeky Douro v severním Portugalsku. Vyrábí se v suché, polosuché nebo také bílé variantě. Sandeman a jeho Don, silueta důstojného pijáka portského z viněty, jsou známí na celém světě, společnost dodává své portské víno do více než 75 zemí světa.
Sandeman Porto Ruby (349 Kč) zakoupíte v obchodech Globus, Albert, Tesco, Billa či Makro.
Aktuálně se děje
před 54 minutami
Papír s informací o růstu důchodů už nepřijde každému, upozornil úřad
před 1 hodinou
V USA padl první trest v případu smrti herce Matthewa Perryho
před 2 hodinami
Nedorozumění vedlo k policejnímu zásahu ve škole v Praze
Aktualizováno před 3 hodinami
Zemřel populární moderátor Patrik Hezucký
před 4 hodinami
Německo schválilo dobrovolnou vojenskou službu. Čekají se protesty mladých
před 5 hodinami
Obchod roku: Vzniká obří streamovací gigant, Netflix kupuje Warner Bros., HBO a CNN
před 6 hodinami
Trump varuje Evropu před „civilizačním vymazáním“. V novém dokumentu kritizuje EU i migraci
před 6 hodinami
Občanské demokraty čeká kritické období. Kuba mohl svůj odchod dohodnout s Babišem, tvrdí analytik
před 7 hodinami
Pomoc Ukrajině je i v našem zájmu, prohlásil Rutte před summitem NATO
před 7 hodinami
Nejdůležitější je nezpanikařit. Hasiči pro EZ radí, jak prožít advent v bezpečí a bez požárů
před 8 hodinami
Izrael v Eurovizi zůstane, ohlásila EBU. Čtyři země budou největší soutěž světa bojkotovat
před 8 hodinami
Internet po celém světě opět kolabuje. Cloudflare hlásí problémy, výpadky má LinkedIn, X nebo Zoom
před 9 hodinami
Putin v Indii vyjednává jednu dohodu za druhou. Země obnoví dodávky paliv z Ruska
před 10 hodinami
Putin: Rusko se za každou cenu zmocní celého Donbasu
před 10 hodinami
Počasí způsobí problémy řidičům či chodcům. Platí výstraha
před 11 hodinami
Opozice zpochybňuje Babišovo řešení. Měl Agrofert prodat, zní od Pirátů
před 12 hodinami
Rusko má kapacity napadnout nejen Evropu. Rádo jich využije, když vycítí slabost
před 12 hodinami
S Turkem ve vládě nemá problém pouze prezident, ukázal průzkum
před 13 hodinami
Merz na poslední chvíli mění plány. Nečekaně pojede kvůli Ukrajině do Bruselu
před 14 hodinami
Počasí o víkendu: V noci bude mrznout, přes den se citelně oteplí
O víkendu bude kolem oblasti nízkého tlaku vzduchu nad severozápadní Evropou nad naše území proudit teplejší vzduch od jihozápadu až západu, uvedl ČHMÚ.cz.
Zdroj: Libor Novák