Architektura a design

Související články:

Pohled do expozice Moravské galerie

Nová expozice v Uměleckoprůmyslovém muzeu se více zaměří na design

Brno – Uměleckoprůmyslové muzeum chystá novou expozici, která bude prezentovat design jako pojem a současné tendence v oblasti uměleckého průmyslu a řemesla. Původní podoba stálé expozice Užitého umění a designu bude proto otevřena pouze do zítřejšího dne, poté budou zahájeny přípravy expozice nové.
Ilustrační foto. Výhled ze Staré radnice na Katedrálu sv. Petra a Pavla v Brně

Moravskou galerii čekají dny italského designu

Brno – Začátkem března proběhnou v Uměleckoprůmyslovém muzeu dny italského designu. Moravská galerie uspořádá výstavu, workshopy a přednášky věnované italskému designu. Cílem akce je představit význam role designéra v současném světě.
Bienále Brno 2016

Přehlídka grafického designu bilancuje aneb Bienále Brno 2016 v číslech

Brno – Přes čtyři měsíce trval 27. ročník mezinárodního bienále grafického designu Bienále Brno 2016. Program, který se skládal ze slavnostního zahájení, třídenního sympozia nebo podzimního Setkání s Bienále, představil klíčové pojmy současného grafického designu a vizuální komunikace.
Sea Chair od Studio Swine

Že nestačí jen třídit odpad, demonstruje výstava Má plast v DEPO2015

Plzeň – Estetika, aktivismus, kutilství, designová performance. Na hraně těchto oblastí se pohybují mnozí čeští i světoví designéři, kteří nyní představují svou tvorbu veřejnosti. Výstava Má plast odkazující k názvu cyklu symfonických básní Bedřicha Smetany Má vlast se již od 11. října koná v kreativní zóně DEPO2015 a potrvá do 28. února následujícího roku.
Lustr Coppélia od Arihiro Miyake

Pořádná porce designu, módy a sportu. DesignBlok se blíží

Praha – Že sport a design nejde dohromady? O tom, že tomu tak rozhodně není, vás přesvědčí letošní osmnáctý ročník Designbloku. Největší česká přehlídka designu a módy se uskuteční ve dnech 27. až 31. října v prostorách pražského Výstaviště Holešovice. Svou tvorbu zde představí designéři z České republiky i ze zahraničí. Jednotícím tématem bude právě sport.
Ministerstvo kultury hledá nového ředitele Památníku Lidice

Ministerstvo kultury hledá nového ředitele Památníku Lidice

Praha - Ministerstvo kultury hledá nového ředitele Památníku Lidice, dnes vypsalo konkurz. Dosavadní ředitel Milouš Červencl odchází do důchodu. Návštěvnost památníku v posledních letech stoupá, loni přesáhla 46.000 lidí, z toho přibližně čtvrtinu tvořili cizinci.
Tančící dům v Praze

Tančící dům slaví dvacáté výročí od jeho otevření

Praha - Tančící dům sídlící na pražském Rašínově nábřeží oslaví letos v červnu dvacet let od svého vzniku. Světově uznávaný skvost porevoluční architektury byl postaven architekty Frankem O. Gehrym a Vlado Miluničem mezi lety 1994-1996. Slavnostní otevření se uskutečnilo 20. června 1996. Za dvě desítky let Tančící dům nasbíral mnoho ocenění jak doma, tak i v zahraničí a stal se jednou z nejfotografovanějších staveb metropole. Od prosince roku 2013 vlastní a provozuje Tančící dům společnost Pražská správa nemovitostí v čele s Václavem Skalou. Budova slouží jako galerie, je zde také administrativní centrum, restaurace a turisticky frekventovaná vyhlídka na střešní terase s Glass Barem a unikátní podívanou na Pražský hrad a panorama Prahy. Během letošních prázdnin se ve dvou patrech domu otevře hotel.
Zpívající fontána

Slavná Zpívající fontána se rozezní skladbou Petra Hapky

Mariánské Lázně - Proslulá Zpívající fontána, patřící mezi dominanty Mariánských Lázních, zahájí svůj letošní provoz přehlídkou přehlídku tří skladeb Zpívající fontány za nočního osvětlení. První skladbou bude „Hudba pro fontánu“ od Petra Hapky, druhou „Rondo à la Krakowiak“ od Fryderyka Chopina a třetí „Netopýr – předehra“ od Johanna Strausse mladšího.

Aktuálně se děje

Aktualizováno před 20 minutami

před 46 minutami

před 1 hodinou

Vlastimil Válek

Válek zmínil, jak české zdravotnictví těží z členství v EU

Mezi největší přínosy dvacetiletého členství Česka v Evropské unii patří například možnost čerpat zdravotní péči v kterékoliv zemi EU, společné registrace nových léků před vstupem na trh, zapojení do expertních sítí lékařů nebo sdílení expertizy Evropského centra pro prevenci a kontrolu nemocí (ECDC) ve veřejném zdraví, konstatovalo ministerstvo zdravotnictví. 

před 2 hodinami

před 2 hodinami

Jakub Voráček

Voráček pomalu zavírá dveře za svou hráčskou kariérou. Na 99 procent se na led nevrátí

Kariéra bývalého hokejového reprezentanta Jakuba Voráčka, během níž nastoupil k více než tisícovce zápasů v kanadsko-americké NHL, se nezadržitelně blíží ke svému konci. Samotný čtyřiatřicetiletý hokejista totiž v úterním rozhovoru pro CNN Prima News uvedl, že končí svou bohatou kariéru. Záhy ale svá slova mírnil, když pro server sport.cz řekl, že ještě není definitivně rozhodnut o svém konci, ale to, že se už mezi mantinely neobjeví, je podle něj na 99 procent jisté.

před 3 hodinami

před 3 hodinami

před 4 hodinami

před 5 hodinami

před 5 hodinami

před 6 hodinami

před 6 hodinami

ČEZ

Gazprom zažaloval v Rusku ČEZ, OMV a slovenský ZSE

Soudní dokumenty v Petrohradu potvrdily, že Kremlem ovládaný energetický gigant Gazprom podal žalobu proti české energetické společnosti ČEZ, rakouské OMV Gas Marketing & Trading a slovenské energetické skupině ZSE.

před 7 hodinami

před 7 hodinami

Černobylská jaderná elektrárna

Černobyl po 38 letech od výbuchu není mrtvou zónou. Životu se v okolí daří

Výbuch jaderné elektrárny Černobyl je vyjma shození atomových bomb za války dodnes největší jadernou katastrofou, se kterou se kdy lidstvo setkalo. Radioaktivní mrak po výbuchu, k němuž došlo 26. dubna 1986, zahalil celou Zemi a úřady byly nuceny evakuovat nejen nejbližší okolí elektrárny, ale i dvacetitisícové město Pripjať, dnes přezdívané jako město duchů. Nové výzkumy ale odhalují, že do radioaktivní zóny se postupně vrací život.  

před 7 hodinami

před 7 hodinami

před 8 hodinami

před 8 hodinami

před 8 hodinami

před 9 hodinami

Kyjev: Ukrajinci v cizině sedí v restauracích, zatímco doma umíráme. Evropské státy začnou vracet brance do vlasti

Polsko a Litva jsou připraveny pomoci ukrajinským úřadům vrátit do vlasti muže podléhající branné povinnosti. Uvedli to představitelé obou zemí ve čtvrtek poté, co Kyjev oznámil pozastavení konzulárních služeb pro Ukrajince v zahraničí.

Zdroj: Libor Novák

Další zprávy