Tančící dům slaví dvacáté výročí od jeho otevření

Praha - Tančící dům sídlící na pražském Rašínově nábřeží oslaví letos v červnu dvacet let od svého vzniku. Světově uznávaný skvost porevoluční architektury byl postaven architekty Frankem O. Gehrym a Vlado Miluničem mezi lety 1994-1996. Slavnostní otevření se uskutečnilo 20. června 1996. Za dvě desítky let Tančící dům nasbíral mnoho ocenění jak doma, tak i v zahraničí a stal se jednou z nejfotografovanějších staveb metropole. Od prosince roku 2013 vlastní a provozuje Tančící dům společnost Pražská správa nemovitostí v čele s Václavem Skalou. Budova slouží jako galerie, je zde také administrativní centrum, restaurace a turisticky frekventovaná vyhlídka na střešní terase s Glass Barem a unikátní podívanou na Pražský hrad a panorama Prahy. Během letošních prázdnin se ve dvou patrech domu otevře hotel.

Společnost PSN provozuje budovu tak, aby sloužila široké veřejnosti v maximální možné míře. „Jsme velice rádi, že můžeme být u tohoto jubilea a že se nám daří, aby Tančící dům byl přístupný nejen pro turisty ale i Pražany a české výletníky, kteří s oblibou navštěvují naši galerii, restauraci a zejména pak vyhlídku. Kancelářské prostory, které nabízíme, jsou rovněž hojně využívány a oblíbeny pro svůj reprezentativní charakter a dopravní dostupnost," komentuje výročí majitel Tančícího domu Václav Skala.Ve třech patrech Tančícího domu sídlí oblíbená umělecká galerie. „V lednu letošního roku jsme změnili koncepci a název. Z Art Salonu S jsme galerii přejmenovali na srozumitelnější a údernější - Galerie Tančící dům. Také jsme se po úspěchu výstav Káji Saudka či Bořka Šípka rozhodli věnovat prostor zejména výstavám významných českých umělců či tematickým expozicím pro širokou veřejnost," prozradil o galerii její ředitel Robert Vůjtek. Prostory galerie slouží také k pronájmu na soukromé i firemní akce.Letos Galerie Tančící dům zahájila sezonu výstavou českého kreslíře Vladimíra Jiránka a v polovině června otevřela novou tematickou expozici RETRO 70. a 80. let věnovanou české historii, designu i každodennímu životu tohoto období. Na podzim letošního roku je naplánována výstava významného českého architekta Jana Kaplického, na které se bude podílet jeho manželka Eliška Kaplický i architektka Eva Jiřičná, která je zároveň autorkou i několik interiérů Tančícího domu.Restaurace Ginger & Fred pojmenovaná rovněž jako věže Tančícího domu po slavných amerických tanečnících, sídlí od roku 2014 v sedmém patře a nabízí stylový interiér i kvalitní gastronomický zážitek. „Vycházíme z francouzské kuchyně, ke které mám nejblíže. Menu restaurace je však mezinárodní. Důležitá je pro nás čerstvost a tak spolupracujeme s místními dodavateli a využíváme lokální suroviny," říká šéfkuchař Rudolf Doležal. Drobné občerstvení má na svém menu také Glass Bar s přilehlou terasou a panoramatickým výhledem na Prahu.Nově se od letošního srpna otevře v Tančícím domě čtyřhvězdičkový hotel, který nabídne luxusní apartmány, umístěné v obou věžích budovy.

Související

Více souvisejících

Praha

Aktuálně se děje

včera

včera

Teroristé Hamásu

Návrh dohody o příměří má tři fáze, tvrdí Hamás

Návrh dohody o příměří v pásmu Gazy, s níž souhlasilo palestinské hnutí Hamás, má tři fáze a každá trvá 42 dní. Uvedl to v pondělí vysoce postavený představitel Hamásu Chalíl Hajjá v rozhovoru pro katarskou televizi Al-Džazíra, píše agentura Reuters.

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

Chřestýš

Extrémní změny počasí povedou k masové migraci. Vědci varují před rozšířením jedovatých hadů

Podle nové studie, na kterou upozornil server The Guardian, se očekává, že změna klimatu povede k masové migraci jedovatých hadů do nových oblastí a zemí, které na to nejsou připravené. To zvýší zranitelnost obyvatel vůči uštknutí hady. Vědci ve studii modelovali možné geografické rozšíření 209 druhů jedovatých hadů, které mohou ohrozit lidský život. Závěry ukazují, že největší riziko nesou lidé v nízkopříjmových zemích v jižní a jihovýchodní Asii a v částech Afriky.

včera

Ruská armáda, ilustrační foto

Rusko vyhlašuje cvičení. Použije jaderné zbraně

Ruské ministerstvo obrany v pondělí oznámilo, že uspořádá cvičení s taktickými jadernými zbraněmi. Před několika dny Kreml rozzlobeně reagoval na komentáře vysokých západních představitelů o válce na Ukrajině.

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

Netanjahu: Pokud se neubráníme sami, nikdo nás neubrání. Zvládneme to i sami

Izraelský premiér Benjamin Netanjahu odmítl tlak mezinárodního společenství, které požaduje pozastavení válečného tažení v Pásmu Gazy. Podle agentur AP a DPA zdůraznil, že Izrael má schopnost bránit se sám, pokud bude potřeba.

Zdroj: Libor Novák

Další zprávy