Brazilský karneval právě v Riu, v červnu v Brně

Česko-brazilské vztahy letos oslaví 100 let existence, a to si zaslouží oslavu. Příležitosti se ujalo město Brno, které vystrojí třídenní víkendový Brasil Fest Brno. Právě s Brnem jsou totiž úzce spjati tanečnice Veronika Lálová a hudebník Jakub Škrha – historicky jediní Češi, kteří se kvalifikovali na karneval v Riu jako interpreti. Ostatně Veronika tam někde na sambodromu tančí právě v těchto dnech.

Latinskoamerický karneval je obdobou našeho fašanku a masopustu. Zatímco u nás však únorové počasí maškarám moc nedovolí, v takovém Riu de Janeiru není neobvyklé, že některé páry podstupují tzv. karnevalový rozchod, který jim umožní užít si svátek do syta, načež se po vystřízlivění zase vrátí do společného svazku. Jak by asi vypadal rej masek v letním parnu u nás? Právě tuto otázku letos poprvé zodpoví Brasil Fest Brno. „Brazilské karnevaly a festivaly běžně oživují ulice měst v okolních státech. Jsem rád, že tuto atmosféru poprvé zažijeme na vlastní kůži v České republice a konkrétně v centru Brna. V něm žije dle oficiálních statistik přes dvě stě Brazilců a pevně věřím, že se většina z nich do Brasil Festu aktivně zapojí,“ říká Marek Fišer, radní města Brna pro oblast kultury.

V pátek 12. června začne festival velkolepým průvodem, který povede z Moravského náměstí na Zelný trh a nádvoří Staré radnice. Tam bude přichystaná after party s brazilskou tematikou a temperamentem. Pro ty, kteří se nebudou moct pátku dočkat, bude už ve čtvrtek večer tematicky promítat letní kino. Sobota 13. června pak bude brazilská kompletně od rána do večera a nabídne živé koncerty a ochutnávku charakteristických specialit. Závěrem víkendu, v neděli 14. června, se program přesune do parku Lužánky, kde si účastnící budou moci na vlastní kůži vyzkoušet něco z brazilských umění a tradic díky připraveným workshopům.

„Když začne vaše životní vystoupení v Riu, na největším karnevalu na světě, nestačíte se divit, jaká je to síla. Stadión je plný lidí, jsou jich deseti tisíce a všichni skandují, křičí, tleskají, fandí vám a zpívají s vámi. Ta atmosféra se sice nedá zopakovat, ale chceme se tomu aspoň přiblížit a v Brně to pořádně rozjet,“ doplňuje Jakub Škrha.

Veškerý program prvního brazilského festivalu v České republice bude zdarma, a tak se již teď jistě vyplatí sledovat web BrasilFestBrno.cz a Facebook Brasil Fest Brno, kde pořadatelé budou postupně zveřejňovat podrobnosti a novinky.

BrasilFestBrno Karneval v Riu Brno

Aktuálně se děje

před 12 minutami

před 40 minutami

před 55 minutami

před 1 hodinou

před 1 hodinou

Miloš Zeman

Miloš Zeman chce na Slovensko, ale zůstává v Motole. Zdravotní stav se zlepšuje

Dva týdny už je exprezident Miloš Zeman hospitalizovaný v pražské Fakultní nemocnici Motol. Podle lékařů se jeho zdravotní stav nadále zlepšuje, na odhad termínu propuštění je však brzy. Zeman přitom údajně koketuje s myšlenkou, že by se vydal na Slovensko a před druhým kolem tamní prezidentské volby podpořil Petera Pellegriniho. 

před 1 hodinou

před 2 hodinami

před 2 hodinami

před 3 hodinami

před 3 hodinami

před 3 hodinami

Ilustrační foto

Dnes je Zelený čtvrtek, významný den spojený s Poslední večeří

Zelený čtvrtek, čtvrtý den Velikonočního týdne, je jedním z nejvýznamnějších dnů v křesťanském liturgickém kalendáři. Tento den má hluboký náboženský význam, připomíná události spojené s Ježíšem Kristem, zejména jeho Poslední večeři se svými učedníky a zahájení pašijového týdne, který vrcholí Velikonocemi.

před 3 hodinami

před 4 hodinami

před 4 hodinami

před 4 hodinami

před 5 hodinami

před 5 hodinami

Vladimir Putin

Putin promluvil o napadení Česka a Polska

Rusko nemá žádné plány na útok na země NATO a nezaútočí na Polsko, pobaltské státy nebo Českou republiku, ale pokud Západ dodá Ukrajině stíhačky F-16, budou ruskými silami sestřeleny. Podle serveru euractiv.com to prohlásil ruský prezident Vladimir Putin při setkání s ruskými vojenskými piloty.

před 6 hodinami

včera

včera

Vyhořelá katedrála Notre-Dame se otevře návštěvníkům ještě letos, tvrdí Paříž

Pařížská katedrála Notre-Dame, která byla v roce 2019 postižena ničivým požárem, má být opět otevřena pro návštěvníky 8. prosince. Uvedl to Philippe Jost, výkonný ředitel vládní agentury, která dohlíží na rekonstrukci katedrály. 

Zdroj: Libor Novák

Další zprávy