Týdenní výhled filmů: Animovaný Batman, hrůzy války a český western

Pravidelný výhled začínajícího filmového týdne představí šest premiérových titulů v kinech a zároveň upozorní na některé z nových přírůstků do katalogů rozmanitých VOD platforem. Plátna ovládnou žánrově pestrá díla, streamingovým platformám zase návraty starých známých.

Diváci se díky očekávaným superhrdinským, psychologickým i rodinným titulům vrací zpátky do kin, stejně jako větší porce premiér. Minulý týden měl jako jediný uváděný film prominentní pozici Deadpool a Wolverine, tento týden kina navštíví hned šest nových snímků. Nekonfliktní rodinnou zábavu představí americké fantasy Harold a kouzelná pastelka, v čele se Zachary Levim –⁠⁠⁠⁠⁠⁠ představitelem Shazama. Zde se převtělil do role muže, opatřeného kouzelnou fixou, jež má moc přenášet imaginativní výtvory do reálného světa a naopak. Tvůrci kloubí dva fikční světy, které se navzájem ovlivňují a doplňují. Protagonista se uzavírá do iluzorního světa, aby posléze zjistil, že o tom skutečném zase tolik neví. Do toho musí bojovat s antagonisty, kteří s magickou fixou mají zcela jiné, mnohem negativnější úmysly.

Rodinný poklad je pak hořkosladkou komedií německo-francouzské produkce, kde pod režijním vedením Julie von Heinz září britský svéráz Stephen Fry a křehká Lena Dunham, jejichž povahově odlišné výkony se dynamicky doplňují na pozadí příběhu rozvedené třicátnice, která se s otcem vydává z New Yorku do Polska, aby nalezla rodinné kořeny. Snímek zasazený v ponuré atmosféře 90. let reflektuje křehkost rodinných vztahů, kontrast svobodomyslnosti a upjatosti i to, jak moc nás formuje rodinná minulost. Z francouzsko-belgické koprodukce vzešlo drama se sociologickým zásahem Nedělej vlny, v jehož centru stojí učitel obviněný ze sexuálního obtěžování. On sám je nadšený a inspirativní, setkává se však s nepochopením svých studentů, kteří právě za závažným obviněním stojí. Pomalu se propadá do bolestivé spirály lží, křivd a ambivalence.

Stejná národní koprodukce vytvořila i válečný snímek Poslední jednotka, který si z filmového festivalu ve Varšavě odnesl ocenění pro nejlepší režii, kterou obstaral David Oelhoffen. Ten se naturalistickými tendencemi noří do událostí roku 1945, kdy japonská velmoc nečekaně napadla dosavadně tolerované území francouzských vojsk v Indočíně. Snímek se zaměřuje na přeživší, kteří posléze utvořili kolonu, která se v džungli snaží o uprchnutí a přežití. Legendární režisér M. Night Shyamalan, který si ve filmech neustále pohrává s vyprávěním a diváckými očekáváními, se po roce vrací s filmem Past. V něm sleduje muže v podání Joshe Hartnetta, který si při návštěvě koncertu se svou dcerou začne uvědomovat, že akce není v pořádku. Po chvíli totiž zjišťuje, že koncert je údajně pouhou kamufláží k dopadení nebezpečného vraha. Opět lze očekávat tísnivou atmosférou, žánrové konvence ohýbající přístup i provokativní dialog s publikem.

Po slavnostním uvedení v Karlových Varech se do kin navrací čerstvě restaurované drama Františka Vláčila z prostředí poválečného pohraničí Stíny horkého léta. Tísnivá, melancholická, hutně psychologická a poeticky odvyprávěná podívaná sleduje mlčenlivého hospodáře, jenž s rodinou žije na budovaném statku. Ten však velmi záhy začnou ohrožovat skupina banderovců, proti nímž jsou státní orgány krátké a hospodář se tak proti nim musí postavit sám. Westernovými motivy disponující snímek je neúprosnou analýzou strachu a pochybností, kde pod k napětí vybízejícím schématem hledá psychologickou kostru a hutně znepokojivou atmosféru.

Právě se přehrává: Stíny horkého léta - trailer

Stíny horkého léta - trailer Video: YouTube

Novinky na VOD

Netflix v novém převyprávění resuscituje pro svou poťouchlost oblíbeného Spongeboba v celovečerním filmu Záchrana Zátiší Bikin: Veverka Sandy zasahuje. Oblíbení hrdinové Zátiší bikin se tentokrát vydávají do reálného světa, konkrétně Texasu, aby svůj milovaný podmořský svět zachránili před zlověstnými podnikately. Nového animované verze se dočkává i Batman: Rytíř v plášti, který navazuje na podmanivou poetiku animovaného seriálu Batman z první poloviny 90. let, ačkoli si stále zachovává určitou svébytnost a přepracovává některé povahové vlastnosti postav. Začíná známý příběh Bruce Wayna vyprávět od začátku a naleznete jej na Amazon Prime, společně i s původní klasikou.

Se satirickým podtextem se na Netflixu objevila britská série Příručka k vraždě pro hodné holky. sledující na vlastní pěst pátrající teenagerku, snažící se rozluštit několik let starou vraždu studentky v prostředí britského zapadákova. Max se nadále věnuje dokumentárním portrétu hereckých ikon, tentokrát z archivních záběrů skládá obraz představitelky ikonické Kleopatry. Elizabeth Taylor: The Lost Tapes využívá dosavadně neviděných záběrů z osobních archivů herečky i unikátních rozhovorů. Vykresluje důvody slávy a specifický esprit nejen půvabné fyzické krásy, ale také charakterní herectví, stejně jako pozoruhodný osobní život.

Napínavě vystavěnou dokumentární minisérii Dostihový kartel přináší Apple TV+. V jejím centru stojí nováček u FBI, jenž odhalí obrovský a několik let přehlížený systém na praní peněz, zakódovaný v prostředí dostihů a sázek. Stojí proti obávanému mexickému kartelu a vysoce postaveným funkcionářům. Minulý týden proběhla Letní filmová škola a pokud jste to na ni nestihli, díky iVysílání si alespoň můžete připomenout několik titulů z loňských ročníků, jako například vězeňské queer drama Velká svoboda, hořce komediální road movie o sbližování dvou odcizených bratrů 25 km/h nebo sociální drama o matce samoživitelce A dýchejte klidně.

Související

Upíra z Feratu natočil legendární Juraj Herz.

České a slovenské filmy utržené ze řetězu. Připravte se s naším výběrem na studentský festival

V pátek 14. a sobotu 15. října proběhne festival Zlatý Voči pořádaný studenty filmové vědy z Univerzity Karlovy, který jako jeden z mála na světě prezentuje experimentální tvorbu pocházející výhradně od studentů teorie audiovize. Letošní zastřešující téma je Hyper. Čili extravagantní, adrenalinem nadupané, ale i exploatační filmy. U této příležitosti jsme sestavili výběr českých a slovenských filmů, které tuto široce pojatou kategorii mohou vystihovat, ať už pozitivně, či negativně.

Více souvisejících

filmy Stíny horkého léta (film) Batman

Aktuálně se děje

před 25 minutami

Petr Pavel v Poslanecké sněmovně. (13.6.2023)

Pavel vyzval k odložení voleb, pokud nebude možné zajistit jejich regulérnost

Prezident Petr Pavel uvedl, že pokud by nebylo možné zajistit regulérnost voleb ve všech oblastech, byl by to důvod pro jejich odložení, pokud by se našla právní cesta. Prohlásil to před večerním jednáním vlády, které se účastnil kvůli řešení povodňové situace. Krajské a senátní volby jsou naplánovány na pátek a sobotu.

před 1 hodinou

Sedm klíčníků otevřelo korunní komoru s korunovačními klenoty Prohlédněte si galerii

OBRAZEM: Sedm klíčníků otevřelo Korunní komoru s korunovačními klenoty

Prezident Petr Pavel společně s dalšími šesti zástupci státu, církve a města Prahy dnes slavnostně otevřel Korunní komoru ve svatovítské katedrále, kde jsou uloženy české korunovační klenoty. Do konce září budou klenoty přeneseny do Vladislavského sálu na Pražském hradě, kde si je bude moci veřejnost prohlédnout zdarma. 

před 2 hodinami

Rozvodněná Morava v olomouckém Chomoutově. (16.9.2024)

Povodně mají na svědomí už tři lidské životy

Záplavy v Česku si vyžádaly už tři oběti. Dnes odpoledne přibyli další dva mrtví v Krnově na Bruntálsku, jak informoval hejtman Josef Bělica (ANO) a policejní ředitel Tomáš Kužel po jednání Krizového štábu Moravskoslezského kraje.

před 2 hodinami

Volby, ilustrační fotografie.

Volby by se rušit neměly. Vláda si může zachránit krk před opoziční demagogií

Přední vládní představitelé odmítají posouvání voleb do krajských zastupitelstev. Zatímco je většina z nich v terénu nebo informuje občany na sociálních sítích o hrozbách, zástupci opozičních stran využívají kritickou situaci k posílení vlastní kampaně. Paradoxní je, že to bude právě vláda, komu takový vývoj uškodí – a přesto volby neruší.

před 3 hodinami

před 4 hodinami

před 4 hodinami

před 4 hodinami

před 5 hodinami

před 5 hodinami

před 5 hodinami

Evakuace v Ostravě

Evakuace Ostravy: Hasiči zachraňují desítky osob, evidují tisíce výjezdů

Od čtvrteční 18. hodiny do dnešní 6. hodiny ranní řešili hasiči v Moravskoslezském kraji přes 2100 událostí. Na síti X dnes uvedli, že zachránili na sedm desítek osob. V ostravské části Přívoz probíhá evakuace poté, co se u soutoku řek Opavy a Odry se na pravém břehu Odry objevily dvě trhliny v hrázi, každá o délce přibližně 50 metrů, což vedlo k rozlití vody v Přívoze. 

před 6 hodinami

před 7 hodinami

před 7 hodinami

Raketa Storm Shadow

Co kdyby námi poskytnuté zbraně zabíjely v Rusku? Západ řeší dilema a ví, že Putin je nevyzpytatelný

Západní lídři by Ukrajincům neměli povolovat použít zbraně dlouhého doletu proti hloubi území Ruské federace. Moskva sice už vystavila mnoho takzvaných červených linií, které se nakonec ukázaly jako překročitelné. Právě tato nevyzpytatelnost ale nakonec může způsobit povolení tyto zbraně použít, a nakonec i zavlečení Západu do krvavého konfliktu s Ruskem. 

před 7 hodinami

Aktualizováno před 7 hodinami

před 8 hodinami

před 9 hodinami

Ostrava se potýká s povodněmi

V Ostravě se protrhla hráz. Probíhá evakuace

V ostravské části Přívoz probíhá evakuace. Do 10:30 bylo z této oblasti zachráněno asi 70 lidí, včetně dětí, kteří budou převezeni do evakuačního centra na Černé louce. U soutoku řek Opavy a Odry se na pravém břehu Odry objevily dvě trhliny v hrázi, každá o délce přibližně 50 metrů, což vedlo k rozlití vody v Přívoze. 

Aktualizováno před 9 hodinami

před 9 hodinami

Jsem ráda, že je v bezpečí. Harrisová poprvé reagovala na další střelbu na Trumpa

Viceprezidentka USA Kamala Harrisová odsoudila pokus o atentát na republikánského exprezidenta Donalda Trumpa. Podle svých slov odsuzuje politické násilí a je vděčná za to, že je její protivník do listopadových prezidentských voleb v pořádku. 

Zdroj: Jakub Jurek

Další zprávy