Týdenní výhled filmů: Nedůstojné pracovní podmínky, kouzelná japonská animace nebo Dejvické divadlo

Pravidelný výhled začínajícího filmového týdne představí deset premiérových titulů v kinech a zároveň upozorní na některé z nových přírůstků do katalogů rozmanitých VOD platforem. V kinech na vás čeká porce filmů uvedených na festivalu Jeden svět, další kolekce studia Ghibli nebo mrazivý párový thriller s kriminální zápletkou.

Nabídka prvního dubnového týdne je napěchovaná především díky distribuční společnosti Aerofilms, která pokračuje v distribuci další kolekce z imaginativního katalogu věhlasné animační společnosti Ghibli. Zatímco první lednová kolekce byla ve znamení dobrodružství, u tohoto souboru pěti filmů půjde o kouzelná přátelství. Těšit se můžete na japonskou dívku na koštěti Doručovací služba čarodějky Kiki, závěrečnými zkoušky ve škole rámovaný Šepot srdce, svět zvířecího Království koček, retro stylizovaný příběh studentů z 60. let Z makové hůrky a okouzlující venkov Léta s Marnie. Tituly jsou ideální pro mladší publikum, které takto může poznat i odlišné světy animace, než na které je zvyklá z dominujícího pseudorealistického stylu 3D počítačové animace studia Disney či Pixar.

Pro premiéře na v regionech stále probíhajícím lidskoprávním festivalu Jeden svět, jenž letos poprvé uvádí do programu i fikční filmy, jde do široké distribuce aktuální společenské otázky tematizující drama Nežádoucí režiséra Ladje Ly, jenž roku 2019 debutoval obdobně laděným převyprávěním Bídníků. Nežádoucí začínají v momentě, kdy kdy je po náhlé smrti starosty města na jeho pozici jmenován idealistický lékař Pierre, který chce napravit napáchané škody v chudinské dělnické čtvrti. Film zároveň ukazuje rozkol tamník obyvatel, kteří ačkoli žijí v chátrajících panelácích, tak své domovské prostředí nechtějí opustit. Nebývale aktuální problematika bydlení paralelně vykresluje i rasistickou politiku a kontroverzní politické machinace. Apelativní a podnětně vystavěné dílo publikum otevřeně konfrontuje a slouží jako palčivý podnět k diskusi.

Diskusi otevírá také další film dokumentaristky a publicistky Apoleny Rychlíkové Hranice Evropy, jenž byl taktéž uveden na jednom světě. Angažovaný dokument kloubí osobní cestu publicistky Saši Uhlové, která nedávno obdržela cenu Ferdinanda Peroutky, a širokou celospolečenskou rovinu týkající se mizerných mzdových a pracovních podmínek. Uhlová se vydává na cestu Západní Evropou, aby se stala levnou pracovní silou, skrze což film přibližuje společensky potřebnou práci a špatně nastavenou pracovní migraci. Poslední distribuční přírůstek z Jednoho světa je v Benátkách oceněné drama Já kapitán režiséra Mattea Garroneho. Ten sleduje cestu dvou senegalských bratrů, kteří se vydávají na náročnou cestu do Evropy, vstříc lepší budoucnosti. Jejich ambice a naděje se pomalu rozplývají, na povrch proplouvá nejistota, ztráta ideálů a nutnost boje o přežití. Deziluzivní road movie kontrastně pracuje s přírodními živly i křehkým osudem protagonistů, kteří se mohou spolehnout jen sami na sebe.

Manželskou krizí pak prochází ústřední dvojice mrazivého dramatu s mysteriózně thrillerovým nádechem Smršť od režiséra Petera Bebjaka. Pár v podání Ani Geislerové a Tomáše Maštalíra odjíždí do horských lázní v naději, že všechny své problémy vyřeší a uniknou od každodenních strastí. Do dovolené však zasáhne zásilka pro manžela, jenž je forenzní psycholog, obsahující důkazy k vyšetřování tragického případu. Muž se tak společně s manželkou propadá do spirálu děsivých událostí, jejichž vyústění bude mít pro život všech zúčastnených fatální následky. S hororovou atmosférou pracuje i další přírůstek do satanské série První znamení: Přichází satan!, sledující mladou Američanku, jež přijíždí do Říma, aby pracovala pro tamní církev. Jak už to však v hororech tohoto ražení bývá, křesťanské prostředí skýtá temnotu, nadpřirozené jevy a děsivé spiknutí v podobě inkarnovaného zla.

Milovníci divadla by si do kalendářů pak měli zapsat datum 7. dubna, kdy bude více než 150 kin promítat živý přenos inscenace Dejvického divadla Elegance Molekuly. Hra Petra Zelenky sleduje osudy chemika Antonína Holého a průmyslový vývoj látek, které dnes léčí více než osmdesát procent pacientů postižených nemocí AIDS. Jednorázová událost navazuje na úspěch představení přenosu představení Ucpanej systém, které během jednoho večera v kinech sledovalo více než 30 tisíc diváků.

Novinky na VOD

Do katalogu HBO Max v pátek přibude jeden z nejpodnětnějších filmů loňského roku. Mrazivá výpověď o holocaustu bez holocaustu Zóna zájmu Jonathana Glazera observačním stylem ukazuje každodenní život nacistické rodiny, jejíž dům stojí hned vedle koncentračního tábora. Paralelně jeden film sledujete a druhý slyšíte, neb zvukový design je dominantou stylistických prostředků a po právu si za své umění vysloužil i Oscara, kterého obdržel také pro nejlepší mezinárodní film. Na HBO Max můžete zhlédnout i morální úpadek tematizující dokument Pravda vs. Alex Jones, portrétující konspiračního teoretika a moderátora, jenž bezpáteřním způsobem kupčí s dezinformacemi a svým jednáním negativně zasáhl do života několika lidí a dětí. Jde o portrét člověka beze studu, jehož rozhodí pouze finanční ztráta.

Ve znamení skutečných událostí, akorát zpracovaných v hraném filmu pokračuje i Netflix, jenž ze své originální produkce v pátek představí drama Rozhovor dekády. Ten odhaluje osudy reportérek pořadu Newsnight, které v památném rozhovoru vyzpovídaly prince Andrewa. V něm vyšlo najevo princovo skandální napojení na usvědčeného násilníka Jeffreyho Epsteina, načež se stáhl ze všech funkcí a veřejného života. Do portfolia tradičních dokumentů platforma přidá novinku The Antisocial Network, rozkrývající pozadí vzniku a komunitu webu 4chan, jenž původně vznikl jako internetová subkultura pro rozebírání mangy a anime a sdílení různorodých originálních memů. Nesmazatelně proměnil internetový svět a jeho vliv na reálný život, s čímž se pojí řada kontroverzí, politických snah o ovládnutí a manipulaci a nenávisti.

Pro ty, kteří by upřednostnili odlehčenější titul, Apple+ připravil druhou sérii cestopisného a odlehčeného pořadu Eugene Levy, zdráhavý cestovatel, kde charismatický herec známý ze série Prci, prci, prcičky cestuje napříč Evropou a poznává krásy Itálie, Řecka nebo Německa. Zároveň vydala i dvoudílný dokumentární portrét Steve! (Martin) dokument o 2 částech, nabízející nebývalou zpověď a hlubokou sebereflexi populárního komika, jenž zde odkrývá osobní i profesní život. Mezitím SkyShowtime rozvětvuje katalog klasických titulů a nově si tak můžete připomenout či objevit Cronenbergův Videodrom, Caprův Život je krásný, Kubrickova Spartaka nebo Wilderovy Prázdniny v Římě.

Související

film Abstinent s Josefem Trojanem v hlavní roli

České filmy a alkohol. Které tuzemské snímky reflektují alkoholismus?

Divácký hit Zápisník alkoholičky vzal kina útokem a připsal si v rámci českých filmů, v co do počtu návštěvnosti, nejúspěšnější víkendový start roku. Alkoholismus se však napříč dějinami české kinematografie objevoval častěji a uvedení nového filmu Dana Svátka, jenž stejnou problematiku rozvinul i v Úsměvech smutných mužů, je ideální příležitostí k tomu, abychom se za některými díly ohlédli. 

Více souvisejících

filmy Dejvické divadlo Jeden svět Smršť (film) Aňa Geislerová

Aktuálně se děje

včera

včera

Donald Trump

Trump přijal Netanjahua a zkritizoval "neuctivou" Harrisovou

Exprezident a republikánský kandidát pro listopadové volby Donald Trump v pátek přijal ve svém floridském sídle Mar-a-Lago izraelského premiéra Benjamina Netanjahua. Zdroje CNN tvrdí, že o setkání požádal Netanjahu. Trump zmínil, že s Netanjahuem měl vždy dobrý vztah, zdůraznila Al Jazeera.

včera

včera

včera

včera

Artur Omarov

V předvečer zahájení her se odhlásil zápasník Omarov. Kvůli zranění achilovky

Ještě než budou letní olympijské hry oficiálně zahájeny, česká výprava sportovců hlásí již druhou ztrátu. Po nedávném odřeknutí účasti na pařížských hrách od tenistky Markéty Vondroušové, která má zraněnou ruku, musel den před zahájením svou účast na nich odříct i zápasník Artur Omarov. Toho totiž do klání pro změnu nepustila zraněná achilovka. Toto zranění si přivodil nešťastně na posledním intenzivním tréninku.

Aktualizováno včera

Na D1 u Prahy se po dopravní nehodě tvoří kolony. (26.7.2024) Prohlédněte si galerii

Dopravní kolaps na D1: Kolony se táhly až do Prahy, potíže hlásí i od Brna

V nejméně vhodnou chvíli na začátku víkendové špičky nastal v pátek odpoledne dopravní kolaps na hlavní české dálnici D1. V Praze a na výjezdu z metropole se tvořily kolony kvůli dopravní nehodě. U Brna zase nastaly potíže kvůli havarijnímu stavu povrchu vozovky. Policie o obou incidentech informovala na sociálních sítích kolem 14. hodiny. 

včera

včera

Lukostřelba, ilustrační fotografie.

LOH 2024: Po Horáčkové se představil i lukostřelec Li. V kvalifikaci skončil až jednašedesátý

Po účasti Marie Horáčkové se olympijské kvalifikace ve stejné disciplíně zúčastnil i Adam Li, pro něhož se jednalo o první start pod pěti kruhy. Li v mužské kvalifikaci nakonec skončil až jako jednašedesátý. Zároveň se spolu s Horáčkovou zúčastnil i kvalifikace v soutěži smíšených dvojic, v nichž ta česká neuspěla, když skončila až pětadvacátá a nepostoupila tak do osmifinále.

včera

včera

včera

Hamas staví své politické zájmy nad zájmy civilního obyvatelstva v pásmu Gazy, za které je odpovědný. Akce Hamasu zbavují Gazany jejich práv a základních potřeb. (zdroj: IDF)

V izraelském zajetí zemřel jeden z lídrů Hamásu

Jeden z předáků militantního hnutí Hamás na Západním břehu Jordánu, Mustafa Muhammad Abú Ara, zemřel v izraelském vězení poté, co se mu v posledních dnech zhoršil zdravotní stav, uvedly v pátek palestinské úřady. Uvedl to server Times of Israel.

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

Ve Francii kvůli nahlášené bombě evakuovali v den zahájení olympiády letiště

Mezinárodní letiště Basilej-Mylhúzy-Freiburg, ležící ve Francii poblíž hranic se Švýcarskem a Německem, dnes kolem poledne na přibližně hodinu přerušilo provoz. Vedení letiště uvedlo, že z bezpečnostních důvodů evakuovalo všechny cestující.

Zdroj: Libor Novák

Další zprávy