Superpotraviny? Možná je máte doma a o jejich účincích ani nevíte

Mezi superpotraviny patří většina potravin, který má běžně každý doma. Kromě ovoce a zeleniny se prospěšnými látkami může pochlubit i káva nebo červené víno. Většina těchto potravin je navíc běžně dostupná na pultech českých obchodů.

Co si má běžný člověk představit pod pojmem "superpotravina"? Spíše než pojem který by měl zaručovat nějaké mimořádné účinky potravin na naše zdraví jde o pojem marketingový. Mělo by jít o potraviny, které se mohou pochlubit vysokým obsahem látek, které prospívají našemu zdraví. Zpravidla se jedná o potraviny obsahující vitamíny a minerální látky. 

Spíše než se zaměřit na jednu konkrétní superpotravinu je vhodnější zajistit to, aby vaše strava byla co nejpestřejší a obohacená o tyto potraviny. Magazín Time přichází se seznamem 19 superpotravin, takže určitě je z čeho vybírat. 

1. Luštěniny

Kromě hrášku a fazolí sem patří také arašídy. Obsahují zejména magnesium, které hraje klíčovou roli pro udržení energie těla. "Když cvičíte, hořčík se přerozděluje po celém těle a pomáhá tak molekulám energie dostat se tam, kde je potřeba," vysvětluje Forrest Nielse, výzkumný pracovník v zemědělské výzkumné službě USDA. Máte-li nedostatek hořčíku,hrozí vám také nedostatek energie. 

2. Špenát

Pokud jste spíše býložravec než masožravec, špenát je nejlepším způsobem, jak do sebe dostat železo, které pomáhá dodávat energii lidským buňkám. 

3. Quinoa

Quinoa neboli merlík chilský může být skvělou náhražkou bílé rýže a bílého chleba. Quinoa je jednou ze vzácných rostlinných potravin, která obsahuje všech devět esenciálních aminokyselin, které vaše tělo nemůže vyrobit samo. Aminokyseliny jsou rozhodující pro syntézu proteinů, což je klíčový proces pro růst svalů. Potravina je tak vhodná zejména pro ty, kteří tráví volný čas po posilovnách. 

4. Rajčata

Rajčata obsahují antioxidant lykopen, který snižuje riziko zánětu na plicích, redukuje totiž buňky, které produkují hlen. Potravina je prospěšná zejména pro alergiky. Většího účinku lykopenu dosáhnete, pokud budete konzumovat rajčata vařená, než syrová. 

5. Mléko obohacené o vitamin D 

Lidé, kteří trpí nedostatkem vitamínu D jsou náchylnější k problémům s dýchání a astmatem. Právě mléko s vyšším obsahem vitamínu D tak pomůže zejména alergikům. 

6. Jablka

I běžné jablko je superpotravinou. Obsahuje totiž chemickou látku quercentin, což je antioxidant který působí jako přírodní antihistanikum a blokuje látky, které způsobují alergie. Jezte jablka se slupkou, ta totiž tuto látku obsahuje také. 

7. Vlašské ořechy

"Vlašáky" jsou jedním z nejbohatších zdrojů serotoninu, tedy chemické látky, která přispívá k navození pocitu klidu a štěstí. Nejúčinněji se pak látka projeví u jedince, který si každý den kromě hrsti vlašáků dá také lískové oříšky a mandle. 

8. Losos

Pokud vás trápí deprese, kromě ořechů a serotoninu vám možná chybí přísun omega-3 mastných kyselin (zejména EPA) a kyseliny dokosahexaenové (DHA). Kromě lososa jsou tyto důležité látky hojně obsažené také v tuňákovi. 

9. Obohacené obiloviny

Vaše cereální snídaně je nejsnazší způsob, jak získat 100 procent denního množství kyseliny listové. Dnes je mnoho obilovin obohaceno o kyselinu listovou, takže kvůli přísunu této látky, která pomáhá proti depresím, nemusíte konzumovat játra. 

10. Bobuloviny  

Toto super ovoce pomáhá zpomalovat proces stárnutí mozku. Díky antioxidantům, které bobulové ovoce nabízí, dochází k blokaci enzymů, které zkratují normální komunikaci mezi mozkovými buňkami. Každé ovoce má jinou látku, vhodné je tedy ovoce kombinovat.

11. Vejce

Žloutek má vysoký obsah cholinu, což je vitamín skupiny B. Je základním stavebním kamenem acetylcholinu, který patří mezi základní neurotransmitery, které podporují paměť. Denní doporučení je 425 miligramů látky, dvě vejce mají asi 300 miligramů.

12. Mlži

Mořské mušle obsahují důležitý vitamín B12, který je nezbytný pro normální fungování mozku. Pokud vám tito mlži nejedou, můžete tento vitamin získat také z lososa, tuňáka nebo humra. Obsahuje ho ale i hovězí maso. 

13. Pomeranče

Pomeranče jsou nezvykle bohaté na vitamín C. Pokud budete přijímat více tohoto vitamínu, pomůže vám to při tvorbě kolagenu a chrupavek, vyšší dávky zlepšují hojení jakýchkoliv zranění, popálenin, zlomenin, bolestivosti kloubů. Vysoký obsah tohoto vitamínu má také mango nebo plátek melounu. 

14. Chilli papričky

Chcete zhubnout? Pomohou vám v tom pálivé papričky. Nejlépe v mleté podobě (kajenský pepř). Látky v této potravině snižují chuť na jídlo, současně redukují hladinu kalorií během trávení. 

15. Petržel

Čerstvá nebo sušená petrželka je skvělým zdrojem vitaminu K, který napomáhá správnému srážení krve, snižuje riziko vzniku zánětů a chrání vaše kosti před rizikem osteoporózy. 

16. Kurkuma

Kurkuma neboli indický šafrán obsahuje žlutý pigment (obsažený v koření kari), který napomáhá v boji proti volným radikálům a zánětlivým onemocněním. 

17. Zelený čaj 

Zelený čaj podle vědců napomáhá těm, kteří chtějí shodit nějaké to kilo. Obsahuje také antioxidanty, jež lidské tělo dokáží efektivně zbavovat volných radikálů. Právě tyto prvky jsou totiž nejvíce zodpovědné za zdravotní obtíže typu ucpaných tepen nebo rakovinného bujení.

18. Červené víno

I červené víno má pozitivní účinky. Podle vědců brání rychlému stárnutí kůže vlivem slunečních paprsků. 

19. Káva

Káva s vysokým obsahem kofeinu vám pomůže udržet vaši paměť dlouhodobě funkční. Optimální 2 – 3 šálky kávy denně navíc způsobí, že tělo začne produkovat hormonální látky – serotonin, dopamin a noradrenalin, které mají vliv na náladu a pocity štěstí. Pijete-li ale kávy moc, můžete být nervózní. 

Související

Zelenina vypěstovaná ve skleníku

Češi našli způsob, jak ušetřit? Pěstují si vlastní zeleninu a ovoce

Více než polovina českých domácností si pěstuje vlastní ovoce a zeleninu a pro pětinu z těchto domácností se jedná o důležitý zdroj, který je srovnatelný s nákupem těchto produktů. Vyplývá to z dat, která vědcům Národního institutu SYRI poskytuje Český sociálněvědní archiv ČR. Vědci jej prezentovali v tiskové zprávě.

Více souvisejících

Zelenina Ovoce věda potraviny jídlo

Aktuálně se děje

před 46 minutami

před 1 hodinou

Fotbal, ilustrační fotografie

Euro 2024: Ani nejrychlejší gól v historii ME Albáncům nestačil. Itálie otočila a vyhrála 2:1

Do fotbalového turnaje v Německu vstoupili v sobotu večer i obhájci titulu evropských šampionů Italové. Pro ně začal duel s Albánci velkým šokem, když už po 23 vteřinách po chybně vhozeném autovém vhazování skóroval Bajrami. Dalších patnáct minut však fotbalistům z Apeninského poloostrova stačilo bohatě na to, aby tento nepříznivý stav otočili, o což se postarali Bastoni a Barella.

před 1 hodinou

Danuše Nerudová

Česko hledá eurokomisaře. Určí ho Starostové, anebo Piráti

Nového českého eurokomisaře či eurokomisařku by měli nominovat Piráti, anebo Starostové. Taková je dohoda mezi stranami vládní koalice. Nic na tom zatím nezměnily ani volební výsledky, kdy volební koalice Spolu složená z kandidátů ODS, TOP 09 a KDU-ČSL uspěla více než koaliční partneři. Otázkou však je, kdo nakonec bude nominován do Evropské komise, kterou s největší pravděpodobností nadále povede Ursula von der Leyenová.

před 2 hodinami

před 3 hodinami

Aktualizováno před 4 hodinami

před 4 hodinami

před 4 hodinami

před 5 hodinami

před 5 hodinami

před 6 hodinami

před 7 hodinami

před 7 hodinami

Fotbal, ilustrační fotografie.

Euro 2024: Chorvaté si proti Španělům ani neškrtli. Všechny branky padly do přestávky

Jasný průběh měl první duel skupiny B, který proti sobě svedl dva giganty, Španěly a Chorvaty. Parta kolem Luky Modriče bude chtít na vstup do turnaje rychle zapomenout, neboť se proti jednomu z největších favoritů Eura na nic nezmohla. Do poločasu prohrávala 0:3, a když už měla šanci vstřelit branku z penalty, nejprve Petkoviče vychytal gólman Simón, aby se pak při dorážce sami připravili o gól předčasným vběhnutím do šestnáctky. Navzdory jasnému průběhu mají i tak Španělé nejspíše problém. Minimálně Morata totiž musel předčasně ze hřiště kvůli zranění.

před 7 hodinami

Fotbal, ilustrační fotografie

Euro 2024: Maďarům gól Vargy k bodům nestačil. Švýcaři si vybudovali dostatečný náskok už v první půli

Podobně jako v úvodním duelu evropského šampionátu Německa se Skotskem, i v druhém zápase skupiny A mezi Maďarskem a Švýcarskem nemuseli fotbaloví fanoušci čekat na první gól dlouho. Postarali se o něj Švýcaři, konkrétně zásluhou Duaha. A v prvním poločase nezůstalo jen u něj, ještě do poločasu zvýšil na 2:0 Aebischer. Právě díky skvěle odehranému prvnímu poločasu nakonec Švýcaři dokráčeli k výhře, přestože po přestávce snižoval Varga. V závěru totiž na konečných 3:1 zvýšil Embolo.

před 7 hodinami

před 8 hodinami

Volodymyr Zelenskyj, Ukrajinský mírový summit 2024 (Bürgenstock)

Zelenskyj chce od summitu návrh míru, který se představí Moskvě

Ukrajinský prezident Volodymyr Zelenskyj v sobotu na probíhajícím mírovém summitu ve Švýcarsku řekl, že Rusku předloží návrh na ukončení války, na němž se shodne mezinárodní společenství. Neprozradil však, zdali by sám jednal s ruským protějškem Vladimirem Putinem.

včera

včera

včera

včera

Ruský bombardér Su-24 narušil švédský vzdušný prostor. Vytlačily ho dva gripeny

Ruské vojenské letadlo v pátek krátce narušilo švédský vzdušný prostor a byly k němu vyslány švédské stíhačky. Incident se odehrál východně od švédského ostrova Gotland, který leží v Baltském moři, uvedly v sobotu švédské ozbrojené síly.

Zdroj: Julie Jarošová

Další zprávy