Zemřel Hugh Hefner, zakladatel časopisu Playboy

Washington - Ve věku 91 let zemřel Hugh Hefner, zakladatel amerického pánského magazínu Playboy. V roce 2015 se časopis překvapivě rozhodl skoncovat s nahotou, záhy se k ní ale opět vrátil.

"Americká ikona a zakladatel Playboye Hugh M. Hefner dnes zemřel," uvedla ve středu večer místního času (v noci na dnešek SELČ) společnost Playboy Enterprises s tím, že se tak stalo poklidně a doma.

Playboy je považován za etalon pánských časopisů, ale v posledních letech se potýká s klesajícím zájmem mužů. V roce 2015 ze stránek magazínu zmizela nahota. Letos se však obnažené ženy vrátily.

Hefner byl třikrát ženatý. Přestože plánovanou třetí svatbu jeho tehdejší přítelkyně a nyní 31letá vdova Crystal Harrisová v červnu 2011 na poslední chvíli zrušila, pár si nakonec řekl ano v posledních hodinách roku 2012.

Ještě za svého života vyslovil Hefner přání být po smrti nablízku slavné Marilyn Monroeové. Proto si také koupil na losangeleském hřbitově, kde je legendární herečka pochována, volný hrob hned vedle jejího.

"Hugh Hefner byl velikánem nakladatelského podnikání, žurnalistiky, svobody projevu a lidských práv. Byl originální a byl to můj přítel," napsal v reakci na jeho úmrtí legendární moderátor televize CNN Larry King. "Díky, že jsi mě vybral a přivedl do magického světa Playboye. Nepřestávám plakat a neumím si představit, kolik zajíčků pro tebe pláče. Jsi třída," uvedla modelka a herečka Carmen Electra.

Příběh Hefnerova života byl v podstatě jednoduchý a přímočarý, ale i trochu pohádkový. Narodil se v Chicagu do konzervativní metodistické rodiny. "Objetí žen jsem si užil až od mých zajíčků," vzpomínal později. I přes vysokou inteligenci (údajně měl IQ 152) a diplom z psychologie ale tíhl spíš ke kreslení. Díky němu se dostal i do časopisu Esquire. Jenomže pak se Esquire rozhodl přestěhovat z Chicaga do New Yorku.

"Buď mi přidáte pět dolarů, nebo nikam nejdu," reagoval tehdy muž, který živil manželku a svou malou dcerku. Protože mu nepřidali, zrodil se nový časopis - Playboy. Původně se ale měl jmenovat Stag party (Pánská jízda), název Hefner změnil až na poslední chvíli v kuchyni svého bytu, kde první číslo na koleně dělal. Jeho tahákem byly nahé snímky tehdy nepříliš známé blonďaté herečky Marilyn Monroeové, kterou k focení za pár set dolarů přemluvil Hefnerův známý fotograf. Na titulní stránce pak nad hlavou této budoucí "sexbomby století" chybělo i číslo vydání.

"Nepočítal jsem tehdy, že by někdy bylo potřeba nějaké další," vzpomínal později Hefner. Ale 50.000 prodaných výtisků jeho plány zásadně změnilo. "Sex je trefa do černého," psal v dopise investorům a ti mu dali za pravdu. Hefnerovo impérium tak mohlo začít růst. Již od druhého čísla měl Playboy jako značku ušatou zaječí hlavu. Duchovním otcem symbolu byl tehdejší umělecký ředitel Arthur Paul, který stál i za celkovým designem časopisu. V lednu 1954 se na stránkách magazínu poprvé objevila odhalená playmate (dívka měsíce), kterou se stala herečka a modelka Margie Harrisonová. V roce 1960 se pak "zajíčci", tedy dívky v rozverných kostýmech, objevili na párty v Playboy Clubu v Chicagu. Maska se pak ujala jako ozdoba hostesek při nejrůznějších příležitostech.

Časopis psal o všem, co měl muž své doby znát, tvořil styl. Vedle informací o pánské módě i o nápojích, jídle, spotřebním zbožím či autech. Do Playboye psali význační literáti, další celebrity věnovaly časopisu exkluzivní rozhovory. V polovině 70. let si tento styl oblíbilo minimálně 6,5 milionu mužů, kteří si časopis kupovali. Hefner si mohl dovolit expandovat. Koupil si "Velkého králíka" (vlastní Boeing 747), po celé zemi rozprostřel síť svých klubů a ve svém sídle Playboy Mansion v Los Angeles seznamoval smetánku světa se svými zajíčky.

Svoji odhalenou krásu ukázala v Playboy řada slavných osobností: Bond-girl Ursula Andressová (1965), herečka Kim Basingerová (1983), zpěvačka Madonna (1985), herečka Pamela Andersonová (1990), zpěvačka Samantha Foxová (1996) nebo německá krasobruslařka Katarina Wittová (1998). V březnu 1964 se na obálce objevila i česká herečka Olga Schoberová, kterou si údajně pro focení vybral sám Hefner. Následovala ji v srpnu 1987 modelka Pavlína Pořízková. V Československu vyšlo první číslo časopisu v dubnu 2011, jako šestnáctá mutace měsíčníku na světě a po maďarské druhá v postkomunistické Evropě. První playmate se stala tehdy dvaadvacetiletá modelka Šárka Lukešová.

Už v průběhu 80. let se ale jeho obchodní úspěch zadřel. Pod tlakem musel rozprodat umělecké sbírky i část impéria. Suita jeho osobních milenek, vybíraných samozřejmě z modelek Playboye, se zmenšila na sedm. Hefner, Playboy a jejich říše se ocitli pod tlakem zákazníků, požadujících stále otevřenější erotiku. V roce 1985 nakonec Hefner odešel do ústraní a své království předal dceři Christine. Zpět pod svoji kontrolu získal Hefner Playboy v roce 2011.

Související

Playboy

Playboy zvažuje možnost návratu na akciovou burzu

Společnost Playboy Enterprises, majitel stejnojmenného pánského časopisu, zvažuje možnost návratu na akciovou burzu prostřednictvím fúze se společností specializovanou na akvizice. S odvoláním na informované zdroje to uvedla agentura Reuters.

Více souvisejících

Playboy Hugh Hefner úmrtí USA (Spojené státy americké)

Aktuálně se děje

včera

Martin Chlumský

Do čela Sokola byl zvolen Martin Chlumský

Martin Chlumský byl dnes zvolen do čela České obce sokolské (ČOS). Chlumský již od března dočasně řídil organizaci poté, co v souvislosti s podvodem rezignovala tehdejší starostka Hana Moučková.

včera

včera

včera

Vrtulník Kamov Ka-32 ve vzduchu.

VIDEO: Ukrajinci zaútočili na mezinárodní letiště v Moskvě

Ukrajinská vojenská tajná služba HUR se pochlubila likvidací helikoptéry Kamov Ka-32, což mělo  proběhnout na moskevském letišti. Jejím agentům se údajně podařilo proniknout na letiště, kde provedli akci, která byla zachycena na videu. Následně helikoptéra skončila v plamenech.

včera

Náčelník generálního štábu Valerij Zalužnyj (vpravo) a generál Oleksandr Syrskyj (vlevo) během obrany Kyjeva v březnu 2022.

Šéf ukrajinské armády přiznal, že situace na frontě se neustále zhoršuje

Velitel ukrajinské armády Oleksandr Syrskyj dnes na Telegramu informoval o zhoršující se situaci na operační i strategické úrovni ukrajinských vojsk na frontě. Tuto skutečnost sdělil také západním spojencům během virtuálního zasedání kontaktní skupiny pro Ukrajinu. Zároveň ruská armáda oznámila dobytí dvou vesnic v Doněcké oblasti a průlom v ukrajinské obraně.

včera

Ilustrační foto

Dopady změn počasí jsou stále ničivější. Prohlubují konflikty, ničí lidem životy, varuje UNHCR

Organizace spojených národů tento týden oznámila, že spouští nový fond, jehož cílem je posílit ochranu uprchlíků a vysídlených komunit ohrožených změnou klimatu. Podle zprávy agentury AFP Úřad vysokého komisaře OSN pro uprchlíky (UNHCR) uvedl, že cílem je do konce roku 2025 získat do nového fondu 100 milionů dolarů na podporu uprchlíků, jejich hostitelských komunit a zemí původu, které jsou klimatickými krizemi zasaženy nejvíce.

včera

Dmitrij Peskov na druhém summitu Rusko Afrika 2023.

Kreml o mírových jednáních s Ukrajinou: Jednu věc je třeba vzít v úvahu

Mluvčí Kremlu Dmitrij Peskov dnes uvedl, že v současné době nejsou žádné podmínky pro mírová jednání s Kyjevem. Podle něj Kyjev již před dvěma lety zakázal veškeré vyjednávání, dokud bude ruským prezidentem Vladimir Putin, pod jehož velením ruská vojska v únoru 2022 vstoupila na Ukrajinu. Tento zákaz Kyjev zdůvodnil odhalením válečných zločinů, které údajně spáchalo Rusko.

včera

včera

včera

Mark Rutte

Misky vah se naklání. Rutte si získává podporu Turecka, v cestě do křesla šéfa NATO mu ale stojí další země

Turecký prezident Recep Tayyip Erdogan v pátek prohlásil, že od nového generálního tajemníka Severoatlantické aliance (NATO) očekává, že upřednostní řešení obav Turecka souvisejících s terorismem. Řekl to v Istanbulu během setkání s vedoucím kandidátem na post šéfa NATO, dosluhujícím nizozemským premiérem Markem Ruttem, který je na návštěvě v Turecku v rámci snah o získání podpory pro svou kandidaturu.

včera

Volební štáb hnutí ANO

Babišovo ANO opět prachsprostě lže. Tentokrát o důchodech

Zástupci hnutí ANO a kabinetu Petra Fialy (ODS) se shodli na nutnosti změn v prvním důchodovém pilíři, opoziční subjekt zároveň nezpochybnil nutnost zvyšování věkové hranice pro odchod do důchodu. To vyplývá z dokumentů zveřejněných prezidentskou kanceláří k březnové schůzce nad tématech důchodové reformy. Stojí za to připomenout, že onoho 28. Března se schůzky na pozvání prezidenta zůčastnili Karel Havlíček, Alena Schillerová a Aleš Juchelka. Celý zápis přidávám na konec tohoto článku. Závěr si z něj udělejte sami.  

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

Ukrajina dostane od Španělska rakety Patriot

Španělsko pošle na Ukrajinu rakety Patriot. Na videokonferenci mezinárodní Kontaktní skupiny pro podporu Ukrajiny to dnes oznámila španělská ministryně obrany Margarita Roblesová. Informoval španělsky list El País v reakci na tlak spojenců z EU a NATO.

Zdroj: Julie Jarošová

Další zprávy