Je vám přes 25 let? Paměť už se začíná zhoršovat, pomůže trénink

Paměť se začíná zhoršovat už po pětadvacátém roce věku, problémy může působit v padesáti. Pomůže proti nim trénink paměti, jehož národní týden dnes začal jako součást celosvětové akce Brain Awareness Week. Česká společnost pro trénování paměti a mozkový jogging připravil více než 400 přednášek. Novinářům to dnes řekla její předsedkyně Dana Steinová.

"Když jdete do lednice a zapomenete, pro co jdete, nebo když si nejste jistí, jestli jste zamknuli byt nebo před odchodem vypnuli žehličku, tak to není problém s pamětí," uvedla. Jde podle ní jen o nesoustředěnost, která se rovněž dá tréninkem odstranit.

"Problémy s pamětí bývají z počátku jen mírné, člověk si nemůže vzpomenout na jména spolužáků ze základní školy nebo na místo předloňské dovolené. Obtíže se časem stupňují a mezi padesátým a šedesátým rokem se stávají nepřehlédnutelnými," řekla.

#Future of communication - #brain network via @nowthisnews{#Video}@antgrasso @enricomolinari@FrRonconi @HeinzVHoenen@psb_dc @Lago72 @evankirstel@WorldTrendsInfo @Paula_Piccard#innovation #4IR #Science #NeuralNetworks #HealthTech#futuristic #futuretech #Scientists4Future pic.twitter.com/TVq09tXpoW

— Giuliano Liguori (@ingliguori) 10. března 2019

Mozek podle ní zdaleka není tak dokonalý nástroj, jak se mnozí domnívají. "Není naprogramovaný k tomu, aby přijímal tolik informací. Dokonce se tomu brání," dodala. Pomocí paměťových technik, jako jsou například mnemotechnické pomůcky, si podle Steinové může každý zapamatovat bez velké námahy to, co mnozí považují za nezapamatovatelné.

Na téma tréninku paměti chce upozornit Národní týden trénování paměti. Přehled všech přednášek v celém Česku najdou zájemci na webu České společnosti pro trénink paměti a mozkový jogging s názvem Trénování paměti. Vedou je profesionální trenéři, kteří prošli akreditovaným vzděláváním. V předchozích letech je navštívily tisíce lidí.

Současně dnes začal také Týden mozku, který pořádá Akademie věd ČR. Nabízí přednášky odborníků na neurologii, experimentální medicínu a technologie, workshopy, pokusy a hlavolamy.

Související

Thomayerova nemocnice

V Thomayerově nemocnici byla otevřena banka mozkových tkání

V pražské Fakultní Thomayerově nemocnici otevřeli banku mozkových tkání, je jediná na východ od Mnichova. Bude uchovávat vzorky mozků pacientů s neurodegenerativními nemocemi, jako je Parkinsonova choroba nebo Alzheimerova demence. Má jako instituce pomoci s jejich výzkumem a vývojem nových léků. U příležitosti otevření banky to řekl přednosta Neurologické kliniky nemocnice Robert Rusina.
Ilustrační foto

Čeští vědci popsali zajímavý jev v buňkách. Některé molekuly se chovají jako antény

Čeští vědci popsali zajímavé vlastnosti molekul fluorescentních proteinů v buňkách. Zjistili, že se chovají jako antény - schopnost pohlcovat a vyzařovat světelné záření závisí na jejich prostorové orientaci. Objev lze využít jak v základním biologickém výzkumu, tak i při vývoji nových léčiv, informoval ČTK Ústav organické chemie a biochemie Akademie věd ČR (ÚOCHB AV) v tiskové zprávě.

Více souvisejících

mozek zdraví život

Aktuálně se děje

včera

včera

Teroristé Hamásu

Návrh dohody o příměří má tři fáze, tvrdí Hamás

Návrh dohody o příměří v pásmu Gazy, s níž souhlasilo palestinské hnutí Hamás, má tři fáze a každá trvá 42 dní. Uvedl to v pondělí vysoce postavený představitel Hamásu Chalíl Hajjá v rozhovoru pro katarskou televizi Al-Džazíra, píše agentura Reuters.

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

Chřestýš

Extrémní změny počasí povedou k masové migraci. Vědci varují před rozšířením jedovatých hadů

Podle nové studie, na kterou upozornil server The Guardian, se očekává, že změna klimatu povede k masové migraci jedovatých hadů do nových oblastí a zemí, které na to nejsou připravené. To zvýší zranitelnost obyvatel vůči uštknutí hady. Vědci ve studii modelovali možné geografické rozšíření 209 druhů jedovatých hadů, které mohou ohrozit lidský život. Závěry ukazují, že největší riziko nesou lidé v nízkopříjmových zemích v jižní a jihovýchodní Asii a v částech Afriky.

včera

Ruská armáda, ilustrační foto

Rusko vyhlašuje cvičení. Použije jaderné zbraně

Ruské ministerstvo obrany v pondělí oznámilo, že uspořádá cvičení s taktickými jadernými zbraněmi. Před několika dny Kreml rozzlobeně reagoval na komentáře vysokých západních představitelů o válce na Ukrajině.

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

Netanjahu: Pokud se neubráníme sami, nikdo nás neubrání. Zvládneme to i sami

Izraelský premiér Benjamin Netanjahu odmítl tlak mezinárodního společenství, které požaduje pozastavení válečného tažení v Pásmu Gazy. Podle agentur AP a DPA zdůraznil, že Izrael má schopnost bránit se sám, pokud bude potřeba.

Zdroj: Libor Novák

Další zprávy