Magdalena Dobromila Rettigová je známou autorkou kuchařských knih. V nich zaznamenala nejenom recepty na chutné pokrmy všeho druhu, ale také na laciná jídla. Čtenářkám rovněž poskytla cenné rady, jak při vaření šetřit.
Nejznámějším dílem slavné Magdaleny Dobromily Rettigové je Domácí kuchařka z roku 1826. Z pera této ženy však pochází více kuchařských knih, mezi ty méně populární patří třeba Praktická kuchařka. Ta obsahuje i recepty na laciná jídla a několik rad, jak při vaření ušetřit, protože „při dnešní neobyčejné drahotě každá hospodyně počítati musí s každým krejcarem a je-li vaření uměním, vyjíti v domácnosti s vyhozeným penízem jest opravdu největším uměním.“ K tomu Rettigová dodává:
„Úsporné hospodaření v domácnosti nespočívá pouze v šetření a omezování výdajů. Rozumné hospodaření spočívá také v tom, aby bylo v domácnosti výhodně využitkováno vše, co se využitkovati dá, aby upotřebily se věci, které velmi často považovány jsou za bezcenné, aby zpracovány byly odpadky, aby požívatiny mohly býti nakupovány v době, kdy jsou nejlevnější a zachovány bez porušení pro dobu, kdy jsou nejdražší a j.“
Těmito slovy Magdaleny Dobromily Rettigové se bezpochyby můžeme řídit i dnes. Základním úkolem spořivé hospodyňky je podle Rettigové sestavování pestrých jídelníčků, přičemž musí brát v úvahu cenu potřebných surovin v souladu se svým rozpočtem pro domácnost. Jak autorka píše: „Zásadou budiž sestaviti pořad jídel co nejpestřejší, aby se jedno jídlo často neopakovalo, neboť i ta nejlepší pečeně, často požívaná, se přejí. Čím pestřejší program, tím levněji hospodyňka vyjde, neboť sem tam snese každý muž i ten nenáviděný škubánek a nějakou tu opovrhovanou kaši.“
V souvislosti s šetřením v kuchyni Rettigová poznamenala, že by hospodyňka dokázala vařit mnohem levněji, kdyby nepřipravovala tak často masité pokrmy. Maso nejenom, že je velice drahé, ale jeho častá konzumace také neprospívá zdraví člověka. Když tak kuchařka omezí spotřebu masa, prospěje rodinnému rozpočtu i zdravotnímu stavu celé rodiny! A co lacinějšího a zdravějšího má žena zařadit do jídelníčku místo masa? Sezónní zeleninu a luštěniny! Ze zeleniny Rettigová hojně využívala v kuchyni květák, špenát, kapustu, hlávkový salát nebo okurku.
Mezi vůbec nejlevnější pokrmy zaznamenané Magdalenou Dobromilou Rettigovou patří Polívka z rozličných kořínků. Ta se nepřipravovala z nějakých kořínků rostlin, ale z kořenové zeleniny. Hrnec polévky se uvařil ze dvou velkých cibulí, tří petrželí, tří velkých mrkví a dvou menších celerů. Do pokrmu patřila ještě trocha zázvoru pro zahřátí a lžíce másla pro zjemnění. Tuto polévku bylo možné ještě vylepšit tím, že se v ní povařila ryba. Kdo chtěl, mohl ji ještě zahustit moukou. Hotová polévka se servírovala s kousíčky osmažené žemle a posypaná nasekanou petrželkou.
Na co pak musí kuchařka podle Rettigové při vaření dbát, aby zbytečně neutratila moc peněz, to je pečlivost. Je nutné se mít na pozoru, aby se žádné jídlo nepřipálilo, nepřesolilo či jiným způsobem nezkazilo. Pak by se totiž vaření značně prodražilo o nákup nových surovin.
Kromě dobrých rad, jak v kuchyni ušetřit, sestavila Magdalena Dobromila Rettigová sezónní jídelníčky, které vyjdou rodinu velice lacině. Stačí zkrátka používat sezónní suroviny a člověk ušetří nemalé peníze. A to platí i v dnešní době.
Související

Trumpovy výroky živí debatu o evropském jaderném deštníku. Významný německý politik je pro

Masakr na Švédských šancích. Před 80 lety bylo zavražděno přes 250 nevinných Němců
historie , recepty, vaření - , Magdalena Dobromila Rettigová
Aktuálně se děje
před 32 minutami

Fico je připraven jednat s Merzem. Pak by mohl zvednout ruku pro další protiruské sankce
před 1 hodinou

Trump zřejmě pochopil, co je Putin zač. Transakční diplomacie s ideologem nebude fungovat
před 2 hodinami

Poruchy se násobily. Česko už začíná tušit, proč došlo k blackoutu
před 3 hodinami

Izraelci přiznali, že íránské zásoby obohaceného uranu nejsou zcela zničené
před 3 hodinami

V Rusku pohřbili odvolaného ministra Starovojta. Putin na obřad nepřišel
před 4 hodinami

Zelenskyj: Potřebujeme finance a sestřelíme všechno. Snaží se zachránit protivzdušnou obranu
před 5 hodinami

Nikdo je už nikdy neuvidí. Systematická likvidace z rukou Asadova režimu zabila desítky tisíc lidí
před 5 hodinami

Z Ruska je zklamaný. V pondělí budu mít zásadní prohlášení, oznámil Trump
před 6 hodinami

Nová ruská taktika systematicky ničí ukrajinská města. Umírají civilisté, přibývá útoků drony
před 7 hodinami

Fico se k soudu nechystá. Střelci odpustil, zaútočil na opozici a média
před 7 hodinami

Trumpovy výroky živí debatu o evropském jaderném deštníku. Významný německý politik je pro
před 7 hodinami

Tajná služba trestá selhání při atentátu na Trumpa. Suspendovala šest lidí
před 8 hodinami

Další průzkum, jiná čísla. ANO je první, vládní strany si pohoršily
před 8 hodinami

Zemřelo 121 lidí, další se pohřešují. Experti už tuší, proč byly povodně v Texasu tak smrtící
před 9 hodinami

Hrozba teroristického útoku v Česku prověřena. Policie uklidňuje veřejnost
před 10 hodinami

Počasí o víkendu čeká zlom, vrátí se léto
včera

Umělá inteligence sítě X chválila Hitlera. Musk přiznal problémy
včera

Slovinsko balancuje na ostří nože: Premiér Golob návrhem referenda o členství v NATO vyrazil dech
včera

Poprask v Nizozemsku: Každý jeden občan má v krvi chemikálie
včera
Tchaj-wan usiluje o omezení hospodářských vazeb na Čínu, úplné přerušení je však nereálné. Případná válka způsobí globální problémy s mikročipy
Tchaj-wan zvažuje omezení ekonomických vazeb na Čínu, která je pro něj zároveň klíčovým trhem i geopolitickou hrozbou. Nová vláda prezidenta Lai Čching-teho vyzvala technologické firmy, aby se orientovaly na demokratické státy a omezily obchod s Huawei a SMIC. Podle expertů však úplné zpřetrhání vztahů není reálné. Embargo by mohlo ochromit globální dodávky čipů, poškodit tchajwanské firmy i zpomalit čínský technologický rozvoj.
Zdroj: Jakub Jurek