Další kritika rozhodčích během hokejového play-off. Šéf sudích Pešina tentokrát přiznal chybu

Další klubový majitel si postěžoval na způsob vedení zápasu v rámci play-off Tipsport extraligy. Zatímco ale stížnost od majitele Vítkovic Aleše Pavlíka byla nepatřičná a za hranou, ta aktuální ze strany majitele Pardubic Petra Dědka se zdá pochopitelnější. Pochopení pro ni našel i samotný šéf komise rozhodčích Vladimír Pešina.  

Kritika v tomto případě míří na jednoho z rozhodčích pátého semifinálového duelu mezi Pardubicemi a Třincem Jakuba Šindela, jenž v závěru zápasu nevyloučil za jasné podražení Roberta Říčky třineckého Andreje Nestrašila a z následného protiútoku Třinec vstřelil gól na konečných 4:2 do prázdné pardubické branky. 

 "Nemám problém uznat porážku, když je soupeř lepší. Ale když výsledek ovlivňují rozhodčí špatnými verdikty, tak s tím problém mám. Je potřeba se ozvat, protože tohle byla ostuda. Neříkám, jestli to bylo úmyslně, nebo neúmyslně. Jde mi o to, že profíci takový zápas zvládnout musí. Máte vypjatou sérii, důležitý zápas za stavu 2:2. A tam bylo takových chyb! Někdy se stanou, to samozřejmě pochopíte, jenže nepochopíte, když je jich tolik," vyjádřil se Dědek pro isport.cz. 

Podle Dědka navíc rozhodčí svými výroky poškodili Pardubice i v předešlém čtvrtém zápase v Třinci, přičemž i v tomto případě mu měli dát za pravdu nejen šéf komise rozhodčích Pešina, ale i samotný ředitel extraligy Martin Loukota.  

Konkrétně Pešina mluví v prohlášení o několika chybách ze strany rozhodčích, které však poškodily v daných momentech oba kluby. Kromě toho ale sudí v několika složitých případech zase podle Pešiny rozhodli podle pravidel. V takovém případě uvedl jako příklad trest pro pardubického Tomáše Vondráčka za jeho sekání vůči gólmanovi Třince Ondřeji Kacetlovi. "V čase 44:50 došlo k nedovolenému bránění Tomáše Marcinka na Roberta Říčku. David Ciencala v čase 46:35 seknul Vladimíra Draveckého, který byl ve výhodné brankové situaci a Ciencala mu znemožnil plnohodnotné zakončení. V obou těchto situacích měly být uloženy menší tresty, což se nestalo," popsal pak Pešina další dvě situace z pondělního pátého zápasu, ve kterých pro změnu sudí chybovali. 

K inkriminovanému momentu z času 58:21, kdy došlo k faulu Nestrašila na Říčku v době, kdy hrály Pardubice v šesti bez brankáře za stavu 2:3 pro Třinec, se Pešina vyjádřil následovně: "Rozhodčím Jakubem Šindelem měl být uložen menší trest. Rozhodčí Adam Kika byl zcela bez možnosti situaci posoudit." 

Pešina má za to, že rozhodčí Šindel byl v rozhodném okamžiku ve špatném postavení. "Před začátkem sezony jsme vypracovali novou metodiku toho, jak se má rozhodčí na ledě během zápasu pohybovat, jak si má správně najíždět při různých běžných i specifických situacích, kde má zjednodušeně řečeno stát. Rozhodčí ji bohužel nedodržel, nezachoval se dle těchto instrukcí a naskočil mu automatismus z loňské sezony, kvůli tomu měl špatný výhled na zákrok a celou situaci nevyhodnotil správně," zakončil Pešina. 

Související

Hokej, ilustrační fotografie.

Hokejisty Karlových Varů budou trénovat zlatí hoši z přelomu tisíciletí Patera a Moravec

Krátce po nedávném vyřazení Karlových Varů z předkola letošního extraligového play-off, v němž nestačily na České Budějovice, se potvrdila jména nových trenérů. Dosavadního kouče Energetiků Václava Eismanna, jenž působil na tamní lavičce od února, nahradí olympijský vítěz z Nagana Pavel Patera. Jeho asistentem pak bude další olympijský vítěz z roku 1998 a taktéž mistr světa z roku 2001 David Moravec. Dvouletou smlouvu s karlovarským klubovým vedením podepsal kromě nich i nový trenér brankářů Lukáš Mensator.
Hokej, ilustrační fotografie.

První východočeské derby v play-off zvládly po boji Pardubice, Sparta udolala Liberec v nájezdech

Vyrovnané souboje před ohromujícími diváckými atmosférami byly k vidění o prvním hracím dni čtvrtfinálové fáze play-off Tipsport extraligy. Oba první zápasy dvou sérií Pardubice vs. Hradec Králové a Sparta vs. Liberec navštívilo přes 10 000 fanoušků a oba zápasy se nerozhodly v základní hrací době. Zatímco východočeské derby rozhodl po remíze 4:4 po prodloužení symbolicky proti svému oblíbenému soupeři Martin Kaut, v pražské O2 Areně se čekalo na rozhodnutí až do samostatných nájezdů, ve kterých nakonec Pražané odčinili to, že nedotáhli vedení 2:1.

Více souvisejících

hokej extraliga, hokej ČR

Aktuálně se děje

před 10 minutami

před 53 minutami

před 3 hodinami

před 3 hodinami

před 4 hodinami

před 4 hodinami

před 5 hodinami

před 6 hodinami

před 7 hodinami

před 7 hodinami

před 7 hodinami

před 7 hodinami

před 8 hodinami

Aktualizováno před 8 hodinami

před 8 hodinami

před 8 hodinami

před 9 hodinami

před 10 hodinami

před 11 hodinami

před 11 hodinami

Americké jednotky v Iráku a Sýrii se staly terčem několika útoků

Americké jednotky v Iráku a Sýrii byly za méně než 24 hodin vystaveny dvěma samostatným útokům, uvedly v pondělí irácké bezpečnostní zdroje a představitelé USA.

Zdroj: Libor Novák

Další zprávy