Premier League 27. kolo: Exsparťan Wilfried vstřelil Liverpoolu dva góly, Arsenal vyhrál 4:1 i díky Rosickému, Chelsea vyhrála nad Evertonem

Londýn – I 27. kolo anglické Premier League přineslo řadu zajímavých momentů i několik zajímavých zápasů. Mezi nimi například zápas mezi Arsenalem a Sunderlandem, ve kterém londýnští Kanonýři bojující o čelo tabulky vyhráli nakonec vysokým zvítězili. Ke třem bodům pro Arsenal přispěl gólovou trefou i český reprezentant Tomáš Rosický. Liverpool nastoupil na svém domácím stadionu proti Swansea, za hosty se dvakrát trefil bývalý hráč Sparty Bony Wilfried, ale ani jeho góly nijak nezabránily porážce týmu Swansea 4:3. Chelsea, která vedla před tímto kolem ligovou tabulku nastoupila doma na Stamford Bridge proti Evertonu. Petr Čech vychytal další nulu a tak Blues vyhráli 1:0.

V zápase Arsenalu se Sunderlandem padl první gól už v páté minutě. To londýnští předvedli zaplněným ochozům skvělou protiakci, rychlá kombinace s nejmenším počtem dotyků přinesla kýžené ovoce. Na jejím konci byla k vidění Wilshereova přihrávka na Francouze Oliviera Girouda, jenž pak zakončil střelou k pravé tyči. Po menší pauze se tak mohl opět radovat ze vstřeleného gólu. Sunderland pak už to měl velmi těžké s návratem do utkání. Zanedlouho mohl vést Arsenal už o dva góly, ale nebýt parádního zákroku bývalého brankáře Kanonýrů, nyní tedy jedničky Sunderlandu, Mannoneho. Tento parádní zákrok předvedl proti neméně parádní střele Podolskiho ze střední vzdálenosti. Ovšem na další gólovou střelu Girouda už Mannone neměl. Ve 31. minutě chyboval stoper narozený v Itálie, ale nyní ve službách anglického Sunderlandu, Vergini, po jehož hrubici se tak balón dostal k Giroudovi a ten už z první dokázal zvýšit na 2:0. Ještě větší pohroma pro hostující Sunderland to bylo pět minut před přestávkou. To se po skvělé akci dostali k balónu Giroud s Rosikým, ti si spolu narazili kulatý nesmysl a ten už český reprezenant umístil pomocí jemného obloučku za záda hostujícího gólmana. Do druhých pětačtyřiceti minut už Kanonýři šli s vědomím, že většinu už odpracovali a že by smohli zbytek zápasu víceméně odchodit. A tak se konečně divákům naskytla příležitost připomenout, jak vypadá domácí gólman Szczesny, když chytá. V 50. minutě ho takto mohli fanoušci sledovat po střele z úhlu, kterou vyslal Borini. Domácí toto nijak nezviklalo z jejich pohodové pozice a navýšili své, už tak dost vysoké, skóre. Poté, co Arsenal rozehrál rohový kop, nejvýš z domácích vyskočil Koscielny a ten tedy zvýšil na 4:0. Nutno dodat, že takto, jako se trefil Koscielny, by se trefil v podstatě kdokoli, neboť kolem francouzského reprezentanta nebyl nikdo ze soupeřů, kteří by se ho rozhodli bránit. Londýňané tak mohli v klidu be z nějakého většího problému zápas dohrát. Jenže přesto se problém na Emirates Stadium dostavil. Zranil se totiž autor posledního gólu Arsenalu Laurent Koscielny. Pro Arsenal to bylo ještě horší proto, že kvůli zranění před tím vystřídal ještě další hráč domáích a to Monreal. Gólman Szczesny i nadále udržoval čisté konto. Povedlo se mu to i poté, co na něj vyslal svůj pokus mířený k levé tyči Ki Sung-Yueng. Domácí Arsenal měl ještě šanci dát hostům „bůra", ale Gnabrymu se to nepodařilo, když trefil pouze brankáře Mannoneho. Vedení o pět gólů to tedy pro Arsenal nebylo, nicméně hostům se poté podařilo dát vytoužený čestný gól. Jediným střelcem Sunderlandu v tomto utkání se tak stal Giaccherini, jenž poslal pravačkou pěknou střelu, která tedy byla nakonec gólová. Konečný stav utkání tak nakonec byl 4:1 pro Arsenal.

Rozhodně nejdivočejší zápas celého 27. kola anglické Premier League se odehrál na Anfield Road, domácího svatostánku Liverpoolu. Hráči Reds nastoupili proti Swansea. Hosté inkasovali už když běžela druhá minuta. To Sterling přihrál balón Sturridgeovi, ten obešel brankáře hostů Vorma a pak už měl domácí útočník poměrně jednoduchou úlohu trefit naprosto odkrytou klec. Sturridge se tak stal teprve druhým fotbalistou v historii anglické nejvyšší soutěže, kterému se podařilo skórovat v osmi zápasech v řadě za sebou. Po tomto slibném liverpoolském začátku se do šancí dostával hostující Bony Wilfried. Tyto šance bývalého hráče pražské Sparty ještě gólem neskončily. Druhý gól v pořadí v tomto zápase vstřelili opět domácí. Ve 20. minutě byl v úniku Daniel Sturridge, jenž pak přihrál zakončujícímu Handersonovi. Dvougólové vedení jakoby domácí borce uspalo a za dvě minuty už hosté dokázali snížit. To Dyer se dokázal dostat z pravé strany hřiště do jeho středu, pak přihrál Shelveymu a bývalý člen liverpoolského klubu střílel i hned poté, co se k němu dostal míč a snížil stav na 2:1. A o čtyři minuty později už to bylo vyrovnané. De Guzmán rozehrál standardní situaci a na jejím konci byl Bony Wilfried. Ta studenou sprchu snad ještě nikdy na svém těle hráči ani fanoušci Reds nepocítili. A to nebyly poslední góly, které padly v prvních pětačtyřiceti minutách. Tentokrát však to byl gól do sítě hostů, který padl deset minut před pauzou. Coutinho spolupracoval se svým kolegou Suárezem, který pak předal míč Sturridgeovi a ten se tak mohl radovat ze své osmnácté trefy v této sezóně. Po poločase opět pokračovaly na Anfield Road střelecké hody. Tři minuty po zahájení druhého dějství měl Škrtel co dělat s Wilfriedem, afrického fotbalistu však Slovák nezastavil, nakonec musel afrického fotbalistu slovenský obránce faulovat. Následný pokutový kop Wilfried proměnil. Závěrečné minuty patřily Liverpoolu. Nejdřív chtěli svůj tým dostat do vedení Suárez i Škrtel, nekone byl tím šťastným střelcem Henderson. Poté mohli domácí vstřelit ještě pátý gól, proti tomu ovšem byla branková konstrukce, kterou trefil v závěru Gerrard. Zápas skončil 4:3 pro Liverpool.

Utkání mezi Chelsea a Evertonem začal lépe druhý jmenovaný klub. Týmu z Liverpoolu se dařilo vytvářet akce po levé straně hřiště, kde úřadovali Baines s Pienaarem. První akce ještě své zakončení neměla, ale ta druhá ze 12. minuty už ano. To Osman po narážečce s jeho spoluhráčem dokázal protáhnout českého gólmana Petra Čecha. Poté se do další šance dostal Mirallas, jeho zakončení však zablokoval domácí obránce Cahill. Skoro to prvních 25 minut vypadalo, že si domácí s hosty vyměnili role a hosty na chvíli byli hráči Blues. První takovou šancí Chelsea byla ve 29. minutě Azpilicuetova slabší střela, brankář Evertonu Howard ji zkrotil i proto, že střela nebyla příliš dobře umístěná. O to víc se Howard zapotil o pár minutek později, když byl zakončujícím Kamerunec Eto´o. Už už to vypadalo, že by Chelsea mohla hrát konečně fotbal hodný týmu bojujícího v popředí ligové tabulce, ale závěr poločasu byl v podstatě stejně mizerný z její strany, jako jeho úvod. Krátce po začátku druhé půle se do šance dostal Frank Lampard, ale zkušený borec v týmu Chelsea skóre zápasu neotevřel. Větší příležitost k tomu, aby některý z týmů mohl konečně skórovat měli na svých kopáčkách hráči Evertonu. Osmanovu tečovanou střelu dokázal Petr Čech vyrazit mimo. Poté se do šance dostal domácí Hazard, jenže ani on nevyzrál na hostující jedničku Tima Howarda. Stejným způsobem ztroskotal na americkém brankáři i Hazardův spoluhráč Ivanovič. Když začala 90. minuta utkání mohl gól vstřelit Ramires, jenž poslal na branku hostů velmi povedenou ránu, ale pár minut si museli domácí fanoušci na gól přeci jen počkat. V třetí minutě nastaveného času hostující Baines s Distinem poněkud zapomněli bránit standardní situaci zahrávanou Frankem Lampardem, na jejímž závěru byl kapitán John Terry. Ten svým náběhem na malé vápno vylekal gólmana Howarda, jenž si míč srazil do vlastní sítě. Zápas tak nakonec skončil 1:0 pro Chelsea.

Na vedoucích příčkách se nic nezměnilo, trefil se i Matěj Vydra

Na prvních čtyřech místech v anglické ligové tabulce se po tomto kole nic pořádně nezměnilo. Ve vedení je pořád londýnská Chelsea, následuje ji její městský rival Arsenal. Třetí je Manchester City a na čtvrté pozici naleznou fanoušci fotbalu tým Liverpoolu. Všechny tyto kluby totiž v tomto kole dokázali ve svých zápasech zvítězit a získat tak tři body. Zvítězil i Manchester United, jenž po bezbrankové remízes Arsenalem z minulého kola, bral všechny tři body po výhře ve venkovním zápase nad Crystal Palace. Dostali se tak o jednu pozici výš, tedy na šesté místo před Evertonem, který prohrál na Stamford Brindge. V tabulce mimojiné poskočil i tým Norwiche City, který dokázal zvítězit 1:0 nad Kohouty z Tottenhamu. Z šestnáctého tak postoupili Kanárci na čtrnácté. Za West Bromwich Albion se trefil i český fotbalista Matěj Vydra, ale nakonec jeho mužstvo remizovalo s posledním Fulhamem 1:1.

Konečné výsledky 27. kola anglické Premier League:

Norwich City - Tottenham Hotspur 1:0Branka: 47. Snodgrass

Newcastle - Aston Villa 1:0Branka: 90.+2. Rémy

Liverpool - Swansea City 4:3Branky: 3. a 36. Sturridge, 20. a 74. Henderson - 23. Shelvey, 27. a 47. (z pen.) Wilfried

Crystal Palace - Manchester United 0:2Branky: 62. Van Persie (z pen.), 68. Rooney

Arsenal - Sunderland 4:1Branky: 5. a 31. Giroud, 42. Rosický, 57. Koscielny - 81. Giaccherini

Manchester City - Stoke City 1:0Branka: 70. Yaya Touré

West Bromwich Albion - Fulham 1:1Branky: 86. Vydra - 28. Dejagah

West Ham United - Southampton 3:1Branky: 20. Jarvis, 23. Carlton Cole, 71. Nolan - 8. Yoshida

Cardiff City - Hull City 0:4Branky: 18. Huddlestone, 38. a 57. Jelavič, 67. Livermore

Chelsea - Everton 1:0Branka: 90.+3. Terry

Související

Ronaldo, Cristiano

Chování Ronalda je na legendu Manchesteru United moc. Vyzvala ho k odchodu z klubu

Kolem hvězdného portugalského fotbalového útočníka Cristiana Ronalda je v posledních dnech živo a to především proto že před pár dny opustil předčasně lavičku a odešel tak do kabiny ještě před koncem ligového duelu s Tottenhamem. Kouč Rudých ďáblů Erik ten Hag na to reagoval tak, že ho nenominoval na další ligový duel s Chelsea, na čež se Ronaldo za své chování omluvil. Podle klubové legendy Garyho Nevilllea by pro United bylo nejlepší, kdyby s Ronaldem okamžitě ukončila spolupráci.
Chelsea FC

Prohra se Záhřebem byla poslední kapkou. Vedení Chelsea se rozloučilo s Tuchelem

Fotbalistům londýnské Chelsea se nevydařil vstup nejen do nové sezóny anglické Premier League, na jejímž začátku ze sedmi dosavadních kol Londýňané vyhráli jen třikrát a nachází se tak aktuálně na šestém místě ligové tabulky, ale i do nové sezóny Ligy mistrů. Hned v prvním zápase totiž na hřišti Dinama Záhřeb prohráli 0:1 a to už bylo na vedení Blues příliš a rozhodli se tak ukončit spolupráci s koučem Thomasem Tuchelem.

Více souvisejících

Premier league Bony Wilfried Liverpool FC

Aktuálně se děje

před 1 hodinou

před 2 hodinami

před 2 hodinami

před 3 hodinami

Zničená Ukrajina.

Ukrajině hrozí porážka kvůli váhající Evropě, tvrdí analýza z Německa

Rusko pod vedením Vladimira Putina sice ekonomicky i technicky oproti NATO ztrácí, přesto válku na Ukrajině vyhraje, domnívá se německý novinář Christoph von Marschall. Napsal to v analýze pro týdeník Focus a deník Tagesspiegel. Podle jeho názoru se může opakovat scénář z Afghánistánu, který západní spojenci v roce 2021 opustili a ponechali napospas Tálibánu. 

před 4 hodinami

před 4 hodinami

před 4 hodinami

před 5 hodinami

před 5 hodinami

před 5 hodinami

před 6 hodinami

před 6 hodinami

Uprchlíci z Ukrajiny se registrují v Česku.

Ukrajinské migranty Česko potřebuje. Vyplácí se nám

Nepřijímat migranty – ani ty z oblastí válečných konfliktů, ani ty ekonomické, zkrátka nikoho. Takové hlasy se ozývají ze širokého spektra rádoby vlasteneckých či populistických stran. Takové tunelové vidění ale zcela ignoruje fakta a ekonomickou realitu. Data ukazují, že se migrace Česku vyplácí.

Aktualizováno před 6 hodinami

před 6 hodinami

před 6 hodinami

Aktualizováno včera

včera

včera

Londýnský starosta Sadiq Khan

Londýn beze změny. Starostou metropole bude nadále Sadiq Khan

V čele Londýna bude nadále labourista Sadiq Khan, který byl v sobotu zvolen na rekordní třetí po sobě jdoucí funkční období. Podle agentur je jeho aktuální vítězství nad konzervativci o to důležitější, že Velkou Británii čekají za několik měsíců všeobecné volby. Labouristé v nich budou favority. 

Aktualizováno včera

včera

Audrey Hepburnová, hvězda stříbrného plátna a módní ikona, by dnes oslavila 95. narozeniny

Čtvrtého květnového dne roku 1929, tedy před 95 lety, se v belgickém hlavním městě do vážené rodiny s aristokratickými předky narodila holčička. Ta se později jako Audrey Hepburnová stala slavnou herečkou a módní ikonou. Svůj rodinný původ měla i v našich zemích.

Zdroj: Lucie Žáková

Další zprávy