Češi poznali sílu Portugalců. Ronaldo a spol. si došli s přehledem k výhře 2:0

Kdyby Češi ve čtvrtečním duelu Ligy národů UEFA senzačně porazili Portugalce, dostali by se po třech duelech nečekaně do čela tabulky své skupiny A2. Jenže i přes předešlé výtečné výkony svěřenců kouče Jaroslava Šilhavého v zápasech proti Švýcarsku (2:1) a Španělsku (2:2) se ukázalo nyní v Lisabonu naplno, na čí straně se nachází obrovská kvalita. Samozřejmě, že na té portugalské. Přestože za domácí nastoupil Cristiano Ronaldo, do střelecké listiny se nezapsal. To Cancelo a Guedes v první půli ano a rozhodli tak o výhře 2:0. Po většinu času měli více balón na kopačkách Portugalci, kteří si pak hlídali své vedení, Češi doplatili na to, že ve svých pár šancích nebyli dostatečně efektivní.

Od začátku utkání bylo jasné, že tentokrát to z českého pohledu bude poněkud jiný fotbal, než jakký předváděli doma proti Švýcarům a Španělům. Že buou málokdy na míči a a že ho spíš tak budou mít na kopačkách Portugalci. A když ho už Češi dostanou, budou se snažit ho mít co nejdéle. Což se však po většnu zápasu příliš čechům nedařilo.

Přesto to ale byli právě Češi, kteří se do stali jako první do dvou větších příležitostí. Nejprve se v 17. minutě po vypracované akci po Havlově sklepnutí dostal ke střele zpoza vápna Sadílek, ovšem ten tehdy přestřelil. Po třiceti minutách hry pak vyzkoušel pozornost gólmana Costu Kuchta, tentokrát se ale neprosadil. A pro Costu to tak byl jediný moment, kdy se dotkl pořádně míče.

Čechy tyto neproměné šance mrzely ještě více ve 33. minutě, kdy se na pravé straně Cancelo po spolupráci s Bernardem Silvou k míči a následně se mu podařilo překonat brankáře Staňka, 1:0 pro Portugalsko. Pět minut na to bylo z českého pohledu ještě hůř, když na 2:0 zvýšil Guedes, kterému opět asistoval Bernardo Silva. A stejně jako u prvního gólu se jednalo o zakončení zprava na zadní tyč.

Hra českého mužstva se o trochu přeci jenom vylepšila poté, co se kouč Šilhavý rozhodl o poločase hned ke třem střídáním. Na hrací plochu se tak mimo jiné dostal i Jurečka, jenž po hodině hry byl na konci brejku tři a na dva, tehdy ale zakončoval mimo. Poté se Guedes nedočkal penalty, Ronaldo pak ani gólu po přízení střele. Během druhé půle se na hřišti v českém dresu ještě objevili Král a Vlkanova a právě ten ve svém premiérovém utkání za národní tým byl blízko ke svému životnímu gólu. V 86. minutě totiž Portugalci chybovali v rozehrávce a Vlkanova se tak rázem ocitl sám před gólmanem Costou, jenže v této obrovské příležitosti až nepochopitelně minul.

Portugalci tak tedy navázali na předešlé dva vzájené zápasy s Českem (Euro 2008 a Euro 2012) a opět vyhráli. Tentokrát se ale v zápase netrefil Ronaldo. I tak ale mohl být portugalský kouč Santos po svém 100. utkání na lavičce tohoto národního týmu spokojen.

Konečný výsledek zápasů Ligy národů UEFA (9.6.2022):

Portugalsko - Česko 2:0 (2:0)Branky: 33. Cancelo, 38. Guedes. Rozhodčí: Jug - Žunič, Vidali - Obrenovič (video, všichni Slovin.). ŽK: Carvalho, Ronaldo, Leao, Cancelo - Souček, Matějů. Diváci: 44 100.

Sestavy:

Portugalsko: Costa - Cancelo, Pepe, Danilo Pereira, Guerreiro - B. Silva (68. Vitinha), Neves (88. Moutinho), Carvalho (68. Fernandes) - Guedes (88. Palhinha), Ronaldo, Jota (80. Leao). Trenér: Santos

Česko: Staněk - Zima, Brabec, Matějů (80. Král) - Coufal, Souček, Sadílek, Havel (46. Jemelka) - Lingr (46. Pešek), Kuchta (46. Jurečka), Hložek (73. Vlkanova). Trenér: Šilhavý

Související

FC Liverpool hraje své domácí zápasy na stadionu Anfield Road.

Liverpool už má náhradu za Kloppa. Nový kouč si z Feyenoordu může přivést i slovenského fotbalistu

Fanoušci fotbalového Liverpoolu už vědí, kdo bude od sezóny 2024/25 novým kormidelníkem jejich miláčků a tudíž nástupcem Jürgena Kloppa, německého kouče, který už předem avizoval, že tato sezóna bude jeho poslední na pozici trenéra anglického celku. Podle BBC se jím stane nizozemský stratég Arne Slot, jenž v současnosti působí jako kouč Feyenoordu Rotterdam. Právě s tímto klubem se měl Liverpool domluvit na uvolnění Slota za 9 milionů eur (v přepočtu přes 226 milionů korun) s tím, že si nizozemský klub přijde na další dva miliony eur (přes 50 milionů korun) v rámci dodatečných bonusů.
Ilustrační fotografie.

Koubek se rozhodl. I v příští sezóně bude nadále trénovat Viktorii Plzeň

Po vyřazení Viktorie Plzeň z Evropské konferenční ligy, kde zaznamenala poprvé v historii klubu postup až do čtvrtfinále evropského poháru, přičemž v této fázi nakonec nestačila na Fiorentinu, se trenér Miroslav Koubek nechtěl nikterak vyjadřovat ke své budoucnosti. Nyní už je ale jasno v tom, že nejstaršího fotbalového trenéra na scéně tuzemské Fortuna ligy, která bude nosit od příštího ročníku název Chance liga, uvidí fotbaloví fanoušci právě i v následující sezóně. Dvaasedmdesátiletý stratég se totiž dohodl s plzeňským vedením na prodloužení smlouvy o další rok.

Více souvisejících

Fotbal

Aktuálně se děje

před 58 minutami

před 1 hodinou

před 1 hodinou

před 2 hodinami

před 2 hodinami

před 3 hodinami

Bělorusko, Minsk

Bělorusko plánuje systematicky přesouvat stovky migrantů na hranice s Polskem

Běloruské bezpečnostní a zpravodajské služby plánují systematicky přesouvat stovky migrantů na hranice s Polskem. Organizace ByPol, sdružující bývalé představitele běloruských silových struktur, upozornila na tuto situaci na svých internetových stránkách s tím, že se jedná o skupinu 700 až 800 osob, které se mají pokusit překročit hranice Evropské unie.

před 4 hodinami

před 4 hodinami

před 5 hodinami

před 5 hodinami

před 6 hodinami

před 6 hodinami

před 7 hodinami

včera

včera

Izraelský premiér Benjamin Netanjahu

Netanjahu: Izrael zůstane proti Hamásu osamocený, když bude muset

Izrael zůstane ve válce proti palestinskému hnutí Hamás "osamocený", pokud bude muset. Prohlásil to dnes izraelský premiér Benjamin Netanjahu v reakci na varování prezidenta USA Joea Bidena v souvislosti s plánovanou operací izraelské armády ve městě Rafah na jihu Pásma Gazy. Uvedla to agentura AP.

včera

Ilustrační foto

Všechny vodní elektrárny na Ukrajině jsou vážně poškozeny

Při středečních útocích ruských sil na Ukrajinu byly vážně poškozeny dvě vodní elektrárny a jsou mimo provoz. Podle agentury Reuters to ve čtvrtek uvedla státní energetická společnost Ukrhydroenerho, nekonkretizovala však, o které elektrárny se jedná.  

včera

včera

včera

Polsko-běloruská hranice

Polsko posiluje kovovou bariéru na hranici s Běloruskem

Polsko posiluje kovovou bariéru na své hranici s Běloruskem, aby zabránilo nelegální migraci. Připravuje také plány na zvýšení ochrany hranice s Ruskem, uvedl ve čtvrtek polský ministr obrany Wladyslaw Kosiniak-Kamysz podle agentury AP.

včera

Izraelci se brání Bidenovu ultimátu: Pro dosažení svých cílů uděláme vše

Izrael podnikne všechny nezbytné kroky k tomu, aby v Pásmu Gazy dosáhl svých válečných cílů. Prohlásil to izraelský ministr obrany Joav Galant v reakci na tlak Spojených států zastavit izraelskou operaci ve městě Rafah, informuje agentura AFP.

Zdroj: Libor Novák

Další zprávy