Češi si před zápasem nepoklekli v rámci boje proti rasismu. Na Ostrovech si toho všimli

Především na britských ostrovech už téměř rok poklekávají fotbalisté před utkáními na podporu hnutí Black Lives Matter, tedy v rámci boje proti rasismu. A výjimku neudělali v úterý večer ani velšští reprezentanti před duelem s Českou republikou (1:0 pro Wales). O to víc zaujali před utkáním Češi, kteří si pokleknout odmítli a zvolili spíše ukázání na logo na dresech "UEFA Respect". Právě tohoto momentu si všimlo nejedno ostrovní médium, která ale jinak uznali, že svěřenci kouče Jaroslava Šilhavého byli lepší a to i když nakonec prohráli.

To, že si čeští fotbaloví reprezentanti před utkáním v Cardiffu nepokleknou v rámci boje proti rasismu a nepodapoří tak tedy již zmiňované hnutí "Black Lives Matter", bylo jasné už před zápasem. O svém apolitickém postoji v této problematicde se reprezentace rozhodla po jednání s Fotbalovou asociací ČR (FAČR).

"V kontextu událostí posledních dnů, týdnů a měsíců chtějí vedení fotbalové reprezentace a FAČR společně avizovat apolitický postoj národního týmu k některým aktuálním tématům, která ve sportovním prostředí rezonují. Týká se to především iniciativy hnutí Black Lives Matter, při které někteří hráči před fotbalovými zápasy poklekávají," nechala se slyšet FAČR ve svém prohlášení, ve kterém ještě dodala: "Český národní tým svoji podporu v boji proti rasismu, ale i dalším projevům nesnášenlivosti, xenofobie nebo antisemitismu vyjádřil poukázáním na nápis UEFA Respect na levém rukávu dresů, odkazující na stejně nazvanou kampaň UEFA, která se těmito tématy zabývá."

Připomeňme, že kampaň "UEFA Respect", která funguje už od roku 2008 a kterou podporují všechny členské asociace Evropské fotbalové unie UEFA, má za cíl usilovat nejen o jednotu a respekt k rase, ale i k pohlaví, náboženství a schopnostem každého jednotlivce.

Kromě toho FAČR také ve svém prohlášení uvedla, že kromě této kampaně podporuje i několik dalších sociálních programů a to dlouhodobě. "Od podpory nevidomých, neslyšících, zdravotně a mentálně postižených až po seniorský a veteránský fotbal nebo popularizaci fotbalu v dětských domovech," napsala konkrétně FAČR a pokračovala: "Šíře tohoto záběru nemá v prostředí českých sportovních subjektů konkurenci. Dlouhodobě hlásáme, že chceme, aby fotbal hrál každý bez ohledu na věk, pohlaví, rasu či jakýkoliv zdravotní handicap. Zároveň se vymezujeme proti jakýmkoliv projevům rasismu, xenofobie, antisemitismu a jiné nesnášenlivosti."

Dodejme, že dva velšští reprezentanti obránce Ben Cabango a útočník Rabbi Matondo byli po předešlém přípravném zápase s Mexikem terči rasistických urážek na sociálních sítích. A pak je pochopiitelně velmi donře znám případ českého obránce Ondřeje Kúdely, který byl po nedávném odvetném osmifinále Evropské ligy na hřišti Glasgow Rangers nařčen z rasismu vůči středopolaři Rangers Glenu Kamarovi a byl tak kvůli tomu vyšetřováni i ze strany UEFA.

I proto se mimochodem do poslední chvíle nevědělo, zda bude slávistický fotbalista Kúdela součástí národního týmu i ve Walesu. Nakonec proti ostrovnímu týmu nastoupil v základní sestavě.

Momentu před utkání Wales vs. Česko si samozřejmě všimla i ostrovní média. „Stálo také za povšimnutí, že hosté před úvodním hvizdem nepoklekli. Místo toho hráči, včetně Kúdely, ukázali na pásku s heslem UEFA ´Respekt´."

A na to, že se v sestavě přeci jenom objevil Ondřej Kúdela - nejskloňovanější český hráč v součati v  Británii - upozornil třeba Daily Mail.

Britská média: Prohrál lepší tým

Jinak ale britské noviny uznávají, že po většinu zápasu to byli Češi, kteří předváděli lepší fotbal. „Hosté byli lepší a zápas měli kompletně pod kontrolou až do chvíle, než Schick dostal v úvodu druhé půle červenou kartu. Je fér říct, že hráč Swansea celou věc hodně přihrál a bylo těžké nemít s českým útočníkem soucit," připomněl The Sun klíčový moment zápasu pro mnohé britské novináře.

Ti navíc vyzdvihují roli největší hvězdy Walesu Garetha Balea. „Bale tím napravil zahozenou šanci z první půle. James vystoupal nejvýš a razantní hlavičkou překonal Tomáše Vaclíka. Pro Draky to byla perfektní vzpruha, protože poslední měsíce byly pro Wales noční můrou," píše The Sun.

To, že česká reprezentace byla lepší než Velšané připomíná i serever britské televizní stanice BBC. „Wales v prvním poločase přehrávala. Češi začali zápas velmi účelně, sebevědomě si přihrávali a tlačili Wales do nekomfortních pozic, nutili domácí nakopávat dlouhé míče, což k ničemu nevedlo, protože jejich obvyklý cíl Kieffer Moore seděl na lavičce. Wales nebyl schopen držet míč, a tak si hosté užívali až 75procentní držení míče," uvádí. Zároveň přiznává, že Roberts faul po Schickově ohnání se výrazně přihrál a i proto má za to, že vyloučení českého útočníka bylo přísné.

Poté podle BBC byli více na koni Velšané a nic se na tom nezměnilo ani po Robertsově vyolučení. „I když byly oba týmy v deseti, Walesu narostlo během jeho početní převahy sebevědomí a vycítil, že zápas nakonec může být jeho."

Svůj komentář k zápasu zakončila BBC tím, že domácí měli veliké štěstí, že duel nakonec neskončil plichtou. „Hlavně po rohovém kopu v nastaveném čase, kdy střelu Ondřeje Čelůstky heroicky zblokoval Joe Rodon. To se nakonec ukázalo být poslední českou šancí. Velšané tak po závěrečném hvizdu mohli mluvit o obrovské úlevě a potěšení z výhry, která má pro ně ohromnou důležitost."

Související

Fotbal, ilustrační fotografie.

Trable u Hložka pokračují. Kvůli zranění nebude Leverkusenu k dispozici až čtyři týdny

Těžké časy českého fotbalového útočníka Adama Hložka pokračují. Poté, co se v posledních dnech v Německu u něj mluví o případném hostování, a poté, co se mu úplně nevydařil poslední reprezentační sraz, si nyní zkomplikoval svou cestu k nominaci na letošní fotbalové Euro zraněním. To si přivodil během sobotního bundesligového zápasu Leverkusenu s Unionem Berlín, ve kterém si poranil levý kotník.

Více souvisejících

Fotbal

Aktuálně se děje

před 15 minutami

před 45 minutami

Nigerijci při demonstraci v hlavním městě Niamey, kde požadují stažení amerického vojenského personálu (13. dubna).

USA stahují vojáky z Nigeru. Země směřuje k Rusku

Spojené státy v pátek informovaly vládu Nigeru, že souhlasí s její žádostí o stažení amerických jednotek ze západoafrické země, kde měly vybudovanou velkou základnu bezpilotních letadel, uvedl Washington Post.

před 1 hodinou

Ilustrační fotografie.

Kimova KLDR otestovala supervelkou hlavici. Testy zbraní pokračují

Severokorejský režim pokračuje v testování svých zbraní. Podle státních médií proběhly testy "supervelké" hlavice pro strategickou řízenou střelu a také nového typu protiletadlové střely. KLDR už v dubnu otestovala nadzvukovou raketu se středním až dlouhým doletem za přítomnosti vůdce Kim Čong-una. 

před 1 hodinou

Adolf Hitler, 1938

Netvora Adolfa Hitlera formovali i jeho rodiče. Narodil se jim před 135 lety

Když se dne 20. dubna 1889 narodil chlapec, který dostal jméno Adolf Hitler, jeho rodiče nemohli tehdy tušit, že přivedli na svět jednoho z největších diktátorů všech dob, který rozpoutá světovou válku a masové vraždění milionů nevinných lidí. Byli to však možná právě rodiče, kdo formoval pokřivenou osobnost Adolfa Hitlera.

před 2 hodinami

před 3 hodinami

Hamás, ilustrační fotografie.

Hamás zvažuje krok, který by dále ohrozil jednání s Izraelem

Politické křídlo palestinského hnutí Hamás zvažuje přesun z Kataru, napsal americký deník The Wall Street Journal s odvoláním na své zdroje. Podle listu by stěhování zřejmě dále ohrozilo jednání o příměří mezi Hamásem a Izraelem, protože je zprostředkovává právě Katar, kde dlouhodobě pobývá lídr hnutí Ismáíl Haníja.

před 3 hodinami

před 4 hodinami

před 5 hodinami

včera

včera

včera

včera

Mléko

WHO objevila virus ptačí chřipky v mléce infikovaných zvířat

Ve velmi vysokých koncentracích byl virový kmen A ptačí chřipky H5N1 detekován v syrovém mléce infikovaných zvířat, informovala ve svém pátečním prohlášení Světová zdravotnická organizace (WHO). Zatím není známo, jak dlouho může virus v mléce přežít, uvedla agentura AFP s odkazem na WHO.

včera

včera

včera

Summit NATO ve Vilniusu 2023 (11.–12. července 2023).

Státy NATO Ukrajině dodají více prostředků protivzdušné obrany

Členské státy Severoatlantické aliance se v pátek dohodly, že Ukrajině dodají více prostředků protivzdušné obrany. Po online konferenci ministrů obrany zemí NATO s ukrajinským prezidentem Volodymyrem Zelenským v rámci zasedání Rady NATO - Ukrajina to oznámil generální tajemník Aliance Jens Stoltenberg.

včera

včera

Anthony Blinken

USA údajně dostaly informaci o útoku na Írán na poslední chvíli

Spojené státy v pátek na zasedání ministrů zahraničí seskupení G7 informovaly, že od Izraele dostaly "na poslední chvíli" informace o dronovém útoku v Íránu. Oznámil to v pátek italský ministr zahraničí Antonio Tajani. Šéf americké diplomacie Antony Blinken se k tomu odmítl vyjádřit.

včera

Volební štáb hnutí ANO

Hnutí ANO zrušilo účast na jednání o reformě důchodů. Další rozhovory nemají smysl, reagoval Pavel

Opoziční hnutí ANO se rozhodlo zrušit svou účast na pondělním jednání o reformě důchodového systému na Pražském hradě. Důvodem bylo opakované prohlášení nejvyšších představitelů vlády, že reformu prosadí bez ohledu na stanovisko opozice. Prezident Petr Pavel vyjádřil zklamání nad postojem ANO a uvedl, že další rozhovory v současném formátu jsou bezpředmětné.

včera

Češi budou mít z čeho vybírat. Do eurovoleb míří 30 stran a hnutí

Všech 30 registrovaných uskupení bylo připuštěno k účasti v nadcházejících volbách do Evropského parlamentu v České republice. Ministerstvo neodmítlo žádnou z přihlášených kandidátních listin, s výjimkou jedné, která byla podána po uplynutí stanovené lhůty. Volby se budou konat 7. a 8. června.

Zdroj: Karolína Svobodová

Další zprávy