"Superman" Pavelec vychytal vítězství nad Finy 2:1

Bratislava - Čeští hokejisté porazili ve středečním utkání skupiny D na mistrovství světa v Bratislavě tým Finska 2:1. Góly českého týmu vstřelili Milan Michálek a Jaromír Jágr, výborný výkon předvedl brankář Ondřej Pavelec, Hadamczikovi svěřenci si tak přenesou do osmifinálové skupiny šest bodů.

První třetina nabídla hodně rušný a živý hokej. Již po několika sekundách vyzval Škoula k teči Červenku a puk jen těsně minul pravou tyč. Na druhé straně zahrozili Finové. Lahti chtěl využít Pavelcova pádu, český gólman ale udržel puk před brankovou čárou. V 7. minutě byl blízko ke gólu Frolík. Ve hře čtyři na čtyři se dostal do sólového úniku, Vehanen ale jeho úmysl přečetl. Suomi byli v první třetině střelecky aktivnější, recept na výtečného Pavelce však nenašel Komarov ani Pihlström. Těsně před přestávkou tak nakonec mohli inkasovat, Češi měli k dispozici dvojnásobnou přesilovku, jenže z ní nic nevytěžili. Na ledě se naopak přiostřilo. Společně se závěrečnou sirénou totiž vypálil Plekanec, Finům se jeho počínání nelíbilo a na ledě se strhla pořádná mela. Čechům se v zápase přesilovky nedařily, paradoxně ale právě z početní výhody nakonec udeřili. Židlický naservíroval Milanu Michálkovi a ten nádhernou přízemní ranou z prostoru mezi kruhy rozjásal nadšené publikum. Náskok mohl navýšit brzy Škoula, jenže Vehanen vytáhl dobrý zákrok. Český tlak tím skončil a zbylé minuty prostřední periody patřily soupeři. Finové ale marně bušili do zdi jménem Pavelec. Třiadvacetiletý gólman se vyznamenal zejména ve 29. minutě. Ruutu obdržel v přesilovce zadovkou pas do volného prostoru, Pavelec se ovšem výborně přemístil a tutovku zneškodnil. Pohledné utkání hrané ve vysokém tempu pokračovalo i v závěrečné části. Seveřané se snažili o vyrovnání. Místo toho ale podruhé inkasovali. Krajíček vypálil od modré, Červenka se sice k dorážce nedostal, Jágr však nekompromisně pod víko rozvlnil síť. Hvězdný forvard se tak radoval ze svého prvního gólu na turnaji.

Seveřané se poté vrhli do útoku, nedokázali ale pokořit výtečného Pavelce, který přiváděl Finy místy až k šílenství. V samotném závěru mohl české fanoušky v hledišti definitivně uklidnit Červenka, poloodkrytou klec ale trestuhodně minul. Finové se nakonec přece jen dočkali. Při power play skóroval Salmela. Více toho ale už nestihli. Češi tak vyhráli skupinu D a do další fáze turnaje si přenesou šest bodů. Prvním protivníkem v osmifinálové skupině bude v pátek od 20.15 domácí reprezentace Slovenska.

Související

Fanoušci na stadionu

Tomu říkáte hokej? Odskočili jste si zabruslit, seřval Lukašenko hráče

Minsk - Běloruský prezident Alexandr Lukašenko ve čtvrtek zkritizoval stav běloruského hokeje. Žádá od reprezentace větší nasazení a lepší výsledky, než předvedla na mistrovství světa. Běloruský tým na ledu podle hlavy státu nepůsobil dojmem, že jde do bitvy, ale že si jen odskočil zabruslit.
Česká hokejová osmnáctka

Osmnáctiletí hokejisté ve finále na USA nestačili. I tak si připisují na své konto historický úspěch

Lappeenranta - Poté, co včera naši junioři dokázali postoupit přes silné Kanaďany výhrou 4:3 po prodloužení do finále, se v neděli podvečer postavili proti dalšímu těžkému soupeři. Tentokrát proti Američanům. Ty museli naši mladíci porazit, aby tak mohli slavit historickou zlatou medaili. Nakonec se ukázalo, že hvězdy a pruhy byly nad naše síly a tak po prohře 5:2 bereme medaile stříbrné. I ty jsou pro náš juniorský hokej obrovský úspěch.

Více souvisejících

Hokej MS18

Aktuálně se děje

před 1 hodinou

před 2 hodinami

před 3 hodinami

Jiřina Bohdalová v televizním filmu Svatá.

RECENZE: Svatá s démonickou Bohdalovou se pod podnětnou premisou hroutí a učí nás překrucovat

V neděli v lineárním vysílání odpremiéroval očekávaný snímek České televize Svatá, nyní si jej můžete pustit na iVysílání. Produkce spoléhá na osvědčená tvůrčí i herecká jména a po záplavě seriálů a minisérií se navrací k formátu dlouhometrážního televizního filmu. Slibná zápletka prestižního projektu s možnostmi ambivalence však v závěru vyzní banálně a dialog nevede.

před 3 hodinami

před 4 hodinami

před 4 hodinami

Mistrovství světa v ledním hokeji 2024 v Praze

MS v ledním hokeji: Česko - Kanada 3:4. Velký návrat, pak prohra v prodloužení

Česko v závěrečném zápase skupinové fáze domácího mistrovství světa proti Kanadě hrálo o první místo ve skupině A. Za národní tým poprvé na šampionátu nastoupil nejlepší český hráč současnosti David Pastrňák. I on byl na ledě, když národní tým v předposlední minutě dokonal návrat z dvoubrankové ztráty. V prodloužení ale rozhodl o vítězství zámořského týmu Cozens.

před 5 hodinami

Ruská armáda, ilustrační foto

V Rusku začaly manévry s nestrategickými jadernými zbraněmi

Ruská armáda v úterý zahájila úvodní fázi manévrů s nestrategickými jadernými zbraněmi, uvedla agentura Interfax s odvoláním na ministerstvo obrany. Cvičení probíhá v Jižním vojenském okruhu, pod který spadají i okupované části ukrajinského území. 

před 5 hodinami

před 6 hodinami

Aktualizováno před 6 hodinami

před 7 hodinami

Teroristé Hamásu

Nepřijatelné a absurdní. Itálie se vyjádřila k zatykači na Netanjahua

Porovnávání Izraele a palestinského militantního hnutí Hamás je nepřijatelné a absurdní. Prohlásil to v úterý italský ministr zahraničí Antonio Tajani poté, co hlavní prokurátor Mezinárodního trestního soudu (ICC) Karim Khan požádal o vydání zatykačů na představitele Izraele i Hamásu. Uvedla to agentura AFP.

před 8 hodinami

před 9 hodinami

před 10 hodinami

před 10 hodinami

před 10 hodinami

před 11 hodinami

před 11 hodinami

před 12 hodinami

Andrzej Duda

Duda čelí kritice za kondolenci k úmrtí íránského prezidenta

Polský prezident Andrzej Duda čelí kritice za to, že přirovnal smrt íránského prezidenta Ebráhima Raísího ke smrti polského prezidenta Lecha Kaczyńského při letecké nehodě před 14 lety. Íránský prezident zahynul v neděli při nehodě vrtulníku. O incidentu informovala agentura DPA.

před 12 hodinami

Úterní počasí: Silné bouřky udeří už odpoledne. Hrozí i rozvodnění menších toků

V části Česka hrozí v úterý odpoledne a večer a v noci na středu silné bouřky, příslušnou výstrahu vydal Český hydrometeorologický ústav (ČHMÚ). Napršet v nich může i kolem 50 milimetrů, zesílí také vítr. 

Zdroj: Jan Hrabě

Další zprávy