Češi převálcovali také Němce. Čekají nás Američané

Bratislava - Čeští hokejisté porazili v pondělním duelu osmifinálové skupiny E na mistrovství světa v Bratislavě tým Německa 5:2. Svěřenci kouče Aloise Hadamczika rozhodli o svém šestém vítězství na turnaji ve druhé třetině, kdy houževnatému rivalovi vstřelili tři góly, tři asistence si připsal Jaromír Jágr.

Trenér Hadamczik šetřil na čtvrtfinále gólmana Pavelce a zdravotně indisponovaného Michálka. Vůbec poprvé na turnaji si tak zachytal náhradní brankář Štěpánek, Michálkovo místo ve druhé formaci pak zaujal Průcha. Češi sršeli po předchozích pěti vítězných utkáních sebevědomím a pohodou, což potvrdili již v první minutě. Jágr s Rachůnkem si nejprve zahráli s německým obráncem bago, následně se k puku dostal Plekanec, jeho rána trefila do brusle Krügera, od níž pronikla za Endrasova záda.

Jenže Němci přispěchali s bleskurychlou odpovědí. Lavallee vypálil, Štěpánek vyrazil pouze před sebe a pohotový Tripp dopravil kotouč do brány. Svěřenci Uweho Kruppa vycházeli z důsledné defenzivy a Češi se do šancí dostávali obtížně. Pomohlo jim ovšem znovu štěstí. Frolík nasměroval svůj pokus do výstroje Holzera a ten se stal smutným hrdinou okamžiku. Náskok mohl být brzy ještě výraznější. Jágr předložil v přečíslení dva na jednoho Červenkovi, ten sice nezakončil, vzápětí ovšem naservíroval do čisté gólovky Rachůnkovi, ani on ale síť nerozvlnil. Němci mohli na začátku prostřední části srovnat. Po hrubce se k zakončení dostal Gogulla, z prostoru mezi kruhy ale přestřelil. Nevyužitá příležitost Němce mrzela. V početní výhodě našel Jágr obránce Rachůnka, jenž dělovkou zvýšil na 3:1. Němci se nevzdávali. Svoje umění musel naplno demonstrovat Štěpánek, který kryl velké možnosti Ullmanna a Barty.

Češi nápor soupeře ustáli a v rozmezí 36. a 37. minuty definitivně rozhodli o výsledku. Jágrovi se sice střela v přesilovce nepovedla, u tyče číhající Plekanec však neměl problémy skórovat. Neuběhly ani dvě minuty a čeští fanoušci v hledišti jásali popáté. Průcha vyzval ke gólu Eliáše a ten luxusní přihrávkou nepohrdl. V závěrečné dvacetiminutovce si už oba celky trochu schovávaly síly na čtvrtfinále. Šestou branku mohl ještě přidat Jágr, na Endrase ovšem nevyzrál. Naopak v samotném závěru propálil Štěpánka v přesilovce Greilinger. Česko tak vyhrálo nad Německem 5:2 a ve čtvrtfinále si to rozdá s USA.MS v ledním hokeji 2011, osmifinálová skupina E: Česká republika - Německo 5:2 (2:1, 3:0, 0:1)Branky: 1. Plekanec (Jágr), 11. Frolík (Novotný, Hubáček), 23. K. Rachůnek (Jágr, Červenka), 36. Plekanec (Jágr, Červenka), 37. Eliáš (Průcha, Havlát) - 2. Tripp (Lavallee, Hördler), 59. Greilinger (Barta). Rozhodčí: Baluška (SR), Persson (Švéd.) - Arm (Švýc.), Deďulja (Běl.). Vyloučení: 3:6. Využití: 2:1. Diváci: 9305. Sestavy:Česká republika: Štěpánek - Z. Michálek, K. Rachůnek, Škoula, Židlický, Čáslava, Krajíček, Němec - Jágr, Plekanec, Červenka - Havlát, Eliáš, Průcha - Voráček, Marek, Rolinek - Frolík, Novotný, Hubáček. Trenér: Alois Hadamczik.Německo: Endras - Krueger, Dietrich, Holzer, Braun, Lavallee, Hördler, Reul, Goc - Wolf, Hospelt, Rankel - Müller, Reimer, Ullmann - Kreutzer, Barta, Greilinger - Tripp, Schütz, Gogulla. Trenér: Uwe Krupp.

Související

Fanoušci na stadionu

Tomu říkáte hokej? Odskočili jste si zabruslit, seřval Lukašenko hráče

Minsk - Běloruský prezident Alexandr Lukašenko ve čtvrtek zkritizoval stav běloruského hokeje. Žádá od reprezentace větší nasazení a lepší výsledky, než předvedla na mistrovství světa. Běloruský tým na ledu podle hlavy státu nepůsobil dojmem, že jde do bitvy, ale že si jen odskočil zabruslit.
Česká hokejová osmnáctka

Osmnáctiletí hokejisté ve finále na USA nestačili. I tak si připisují na své konto historický úspěch

Lappeenranta - Poté, co včera naši junioři dokázali postoupit přes silné Kanaďany výhrou 4:3 po prodloužení do finále, se v neděli podvečer postavili proti dalšímu těžkému soupeři. Tentokrát proti Američanům. Ty museli naši mladíci porazit, aby tak mohli slavit historickou zlatou medaili. Nakonec se ukázalo, že hvězdy a pruhy byly nad naše síly a tak po prohře 5:2 bereme medaile stříbrné. I ty jsou pro náš juniorský hokej obrovský úspěch.

Více souvisejících

Hokej MS18

Aktuálně se děje

před 56 minutami

Ruská armáda, ilustrační foto

V Rusku začaly manévry s nestrategickými jadernými zbraněmi

Ruská armáda v úterý zahájila úvodní fázi manévrů s nestrategickými jadernými zbraněmi, uvedla agentura Interfax s odvoláním na ministerstvo obrany. Cvičení probíhá v Jižním vojenském okruhu, pod který spadají i okupované části ukrajinského území. 

před 1 hodinou

před 2 hodinami

Aktualizováno před 2 hodinami

před 3 hodinami

Teroristé Hamásu

Nepřijatelné a absurdní. Itálie se vyjádřila k zatykači na Netanjahua

Porovnávání Izraele a palestinského militantního hnutí Hamás je nepřijatelné a absurdní. Prohlásil to v úterý italský ministr zahraničí Antonio Tajani poté, co hlavní prokurátor Mezinárodního trestního soudu (ICC) Karim Khan požádal o vydání zatykačů na představitele Izraele i Hamásu. Uvedla to agentura AFP.

před 3 hodinami

před 4 hodinami

před 5 hodinami

před 6 hodinami

před 6 hodinami

před 6 hodinami

před 7 hodinami

před 7 hodinami

Andrzej Duda

Duda čelí kritice za kondolenci k úmrtí íránského prezidenta

Polský prezident Andrzej Duda čelí kritice za to, že přirovnal smrt íránského prezidenta Ebráhima Raísího ke smrti polského prezidenta Lecha Kaczyńského při letecké nehodě před 14 lety. Íránský prezident zahynul v neděli při nehodě vrtulníku. O incidentu informovala agentura DPA.

před 7 hodinami

před 8 hodinami

před 8 hodinami

před 9 hodinami

před 9 hodinami

před 10 hodinami

před 10 hodinami

Íránský prezident Raísí bude ve čtvrtek pohřben ve svém rodném městě

Stovky lidí se v úterý sešly ve městě Tabríz, hlavním městě íránské provincie Východní Ázerbájdžán, aby se zúčastnily pohřebního průvodu za prezidenta Ebráhima Raísího, který v neděli zahynul při havárii vrtulníku.

Zdroj: Libor Novák

Další zprávy