Jágrův hattrick poslal Čechy do semifinále! Ameriku rozdrtili 4:0

Bratislava - Čeští hokejisté porazili ve středečním čtvrtfinálovém utkání na mistrovství světa v Bratislavě tým USA 4:0. Hrdinou duelu se stal útočník Jaromír Jágr, který zaznamenal hattrick, český tým tak postoupil do semifinále, kde se střetne s vítězem zápasu Německo - Švédsko.

V úvodních minutách byla na českých hokejkách znát nervozita, navíc soupeř dobře napadal a působil nebezpečnějším dojmem. Do vedení ho mohla poslat hodně kuriózní situace, když se ve čtvrté minutě odrazila střela jednoho z amerických útočníků od brusle clonícího Marka Židlického do protipohybu gólmana Ondřeje Pavelce a v cestě do brány zabránila puku až tyč. Svěřence trenéra Aloise Hadamczika to však z letargie příliš neprobralo. Vytrestat je brzy mohl Craig Smith, který zůstal trestuhodně volný před Pavelcem, tváří v tvář ho ovšem nepřekonal. Postupem času se začali osmělovat také čeští hráči. Nejprve protáhl Conklina říznou ránou Roman Červenka, v 19. minutě pak drtivou většinu fanoušků v bratislavské Orange Areně rozjásal Jaromír Jágr. Ten se chopil puku ve středním pásmu, najel si s ním až před Conklina a ze své oblíbené pozice z pravého kruhu propálil amerického brankáře mezi rukou a tělem. Na začátku druhé třetiny hráli Češi oslabení a brankáři Pavelcovi bylo několikrát pořádné horko, čistý štít však s vypětím všech sil udržel. Na druhé straně tak mohl udeřit agilní Plekanec, jenž se v oslabení prodral před Conklina a v lepším zakončení mu zabránil jen faul vracejícího se Wheelera. Toho na trestné lavici zanedlouho doplnil i Van Riemsdyk, takže se před Čechy otevřela možnost přes minutu dlouhé přesilovky pět na tři. Trenér Alois Hadamczik vycítil jeden z klíčových momentů zápasu a vzal si oddechový čas, což se ukázalo jako prozíravý tah. Štiplavou střelu Rachůnka sice ještě stačil vyrazit Conklin, na Jágrovu ránu bez přípravy už byl ovšem krátký. Hráči v červeném tak vedli 2:0 a kontrolovali vývoj utkání, naopak Američané byli viditelně v útlumu. Ve 32. minutě je mohl nakopnout Van Riemsdyk, jeho prudká rána z prostoru mezi kruhy ale prolétla těsně vedle levé Pavelcovy tyče. Jak se to dělá, mohl forvardovi USA ukázat Červenka. Ten tři minuty před druhou sirénou přebral ukázkový pas z obranného pásma a tvrdě vypálil, vzduchem ale zasvištěla pozorná Conklinova lapačka. A když se o chvíli později neujala ani skrytá střela Zbyňka Michálka od modré, šlo se do kabin za stavu 2:0. Navýšit náš náskok mohl zkraje závěrečné části kapitán Rolinek, jeho svižná rána od modré ale narazila jen do připraveného gólmana USA. Ten likvidoval jednu šanci rozjetých Čechů za druhou a poradil si jak s peprnou pumelicí Židlického, tak i parádní zadovkou Eliáše, v 51. minutě už však inkasoval. Židlický famózně vyhodil puk o mantinel do útočného pásma, tam ho přebral Frolík, přiťukl na Tomáše Plekance a ten ránou pod víko definitivně uklidnil české příznivce.

Následně mohl veledůležité vítězství zvýraznit Rachůnek či Frolík, jejich šance ale skončily pouze u Conklina. Přesto se Hadamczikův soubor dočkal ještě jedné trefy. Hattrick zkompletoval hvězdný Jágr, který si v 57. minutě vyměnil kotouč s Plekancem a zblízka stanovil výsledek na konečných 4:0. Češi tak potvrdili báječnou formu a v poklidu postoupili do semifinále, kde v pátek od 16.15 přivítají buď Švédsko, nebo Německo.

MS v ledním hokeji 2011, čtvrtfinále: Česká republika - USA 4:0 (1:0, 1:0, 2:0)Branka: 19. Jágr (Červenka), 25. Jágr (K. Rachůnek, Plekanec), 51. Plekanec (Frolík, Židlický), 57. Jágr (Plekanec). Rozhodčí: Burchell (Kan.), Reiber (Švýc.) - Carlson, Murchison (oba Kan.). Vyloučení: 3:5. Využití: 2:0. Diváci: 9311. Sestavy:Česká republika: Pavelec - Z. Michálek, K. Rachůnek, Škoula, Židlický, Čáslava, Krajíček, Němec - Jágr, Plekanec, Červenka - Frolík, Eliáš, Průcha - Voráček, Marek, Rolinek - Průcha, Novotný, Hubáček - Vampola. Trenér: Alois Hadamczik.USA: Conklin - Johnson, Komisarek, Stuart, Fowler, McDonagh, Shattenkirk, Wilson - Palmieri, Van Riemsdyk, Shannon - Smith, Stepan, Wheeler - Kreider, Y. Stastny, Stapleton - Brown, Skille, Porter - Gaustad. Trenér: Scott Gordon.

Související

Fanoušci na stadionu

Tomu říkáte hokej? Odskočili jste si zabruslit, seřval Lukašenko hráče

Minsk - Běloruský prezident Alexandr Lukašenko ve čtvrtek zkritizoval stav běloruského hokeje. Žádá od reprezentace větší nasazení a lepší výsledky, než předvedla na mistrovství světa. Běloruský tým na ledu podle hlavy státu nepůsobil dojmem, že jde do bitvy, ale že si jen odskočil zabruslit.
Česká hokejová osmnáctka

Osmnáctiletí hokejisté ve finále na USA nestačili. I tak si připisují na své konto historický úspěch

Lappeenranta - Poté, co včera naši junioři dokázali postoupit přes silné Kanaďany výhrou 4:3 po prodloužení do finále, se v neděli podvečer postavili proti dalšímu těžkému soupeři. Tentokrát proti Američanům. Ty museli naši mladíci porazit, aby tak mohli slavit historickou zlatou medaili. Nakonec se ukázalo, že hvězdy a pruhy byly nad naše síly a tak po prohře 5:2 bereme medaile stříbrné. I ty jsou pro náš juniorský hokej obrovský úspěch.

Více souvisejících

Hokej MS18

Aktuálně se děje

před 33 minutami

Mistrovství světa v ledním hokeji 2024 v Praze

MS v ledním hokeji: Česko - Kanada 3:4. Velký návrat, pak prohra v prodloužení

Česko v závěrečném zápase skupinové fáze domácího mistrovství světa proti Kanadě hrálo o první místo ve skupině A. Za národní tým poprvé na šampionátu nastoupil nejlepší český hráč současnosti David Pastrňák. I on byl na ledě, když národní tým v předposlední minutě dokonal návrat z dvoubrankové ztráty. V prodloužení ale rozhodl o vítězství zámořského týmu Cozens.

před 59 minutami

Ruská armáda, ilustrační foto

V Rusku začaly manévry s nestrategickými jadernými zbraněmi

Ruská armáda v úterý zahájila úvodní fázi manévrů s nestrategickými jadernými zbraněmi, uvedla agentura Interfax s odvoláním na ministerstvo obrany. Cvičení probíhá v Jižním vojenském okruhu, pod který spadají i okupované části ukrajinského území. 

před 1 hodinou

před 2 hodinami

Aktualizováno před 2 hodinami

před 3 hodinami

Teroristé Hamásu

Nepřijatelné a absurdní. Itálie se vyjádřila k zatykači na Netanjahua

Porovnávání Izraele a palestinského militantního hnutí Hamás je nepřijatelné a absurdní. Prohlásil to v úterý italský ministr zahraničí Antonio Tajani poté, co hlavní prokurátor Mezinárodního trestního soudu (ICC) Karim Khan požádal o vydání zatykačů na představitele Izraele i Hamásu. Uvedla to agentura AFP.

před 3 hodinami

před 4 hodinami

před 5 hodinami

před 6 hodinami

před 6 hodinami

před 6 hodinami

před 7 hodinami

před 7 hodinami

Andrzej Duda

Duda čelí kritice za kondolenci k úmrtí íránského prezidenta

Polský prezident Andrzej Duda čelí kritice za to, že přirovnal smrt íránského prezidenta Ebráhima Raísího ke smrti polského prezidenta Lecha Kaczyńského při letecké nehodě před 14 lety. Íránský prezident zahynul v neděli při nehodě vrtulníku. O incidentu informovala agentura DPA.

před 7 hodinami

před 8 hodinami

před 8 hodinami

před 9 hodinami

před 9 hodinami

před 10 hodinami

Neapol zasáhlo nejsilnější zemětřesení za 40 let. Itálie upravuje plány evakuace

Italskou Neapol v pondělí večer zasáhlo zemětřesení o síle 4,4 stupně. Podle italských médií šlo o nejsilnější otřesy v oblasti za posledních 40 letech. Způsobily mírné škody v Neapoli i v epicentru, jímž bylo město Pozzuoli. Evidovány jsou praskliny ve zdech či spadlé římsy, uvedl mluvčí hasičů pro CNN. 

Zdroj: Lucie Podzimková

Další zprávy