Češi vybojovali bronz! Po hattricku Červenky prostříleli Rusy 7:4

Bratislava - Čeští hokejisté porazili v nedělním utkání o třetí místo na mistrovství světa v Bratislavě tým Ruska 6:4 a na turnaji tak vybojovali bronzové medaile. Hattrickem přispěl k triumfu útočník Roman Červenka.

Český reprezentační kormidelník Alois Hadamczik nemohl nasadit do hry vedle zraněného Havláta ani obránce Krajíčka, jenž měl ze semifinálového souboje se Švédy nastřelený kotník. Rusové vlétli do utkání velmi dravě a již po několika sekundách byli blízko ke gólu. Kovalčukovu nabídku sklepl Radulov jen těsně vedle levé tyče.

Sborná pokračovala v náporu, jedovky Ovečkina a Grebeškova však zneškodnil výtečně Pavelec. Rusy mohly tyto okamžiky mrzet. Ve 4. minutě totiž vyrazil v přečíslení dopředu Červenka, jeho přihrávku srazil Aťjušov hokejkou pouze do Ťjutina, od něhož kotouč pronikl za záda přemisťujícího se Barulina.

Kuriózní vlastní gól Čechy nabudil a druhý zásah mohl brzy přidat Jágr, Barulin ale jeho dělovku betonem zlikvidoval. Rusové nadále výtečně bruslili a v 10. minutě během pouhých patnácti sekund otočili stav. Kovalčuk nejprve křížnou ranou srovnal a takřka ze stejné pozice dostal vzápětí Rusy do vedení Kulikov.

Jenže Čechy bleskový obrat soupeře nezlomil a již ve 12. minutě kontrovali, když Průcha vymetl levý horní roh branky. Rusové však byli ve zbytku třetiny nebezpečnější a svoji střeleckou převahu přetavili ve třetí gól. Po závaru se k dorážce dostal Kovalčuk a trefil přesně pod víko.

Ofenzivní a svižný duel pokračoval i po přestávce a Čechům se podařilo srovnat skóre. Nejprve uháněl na bránu z pravé strany Marek, v tísni vypálil a Barulin musel zasahovat, akce však nadále pokračovala, Jemelin chyboval v rozehrávce, Průcha se zmocnil puku a z prostoru mezi kruhy opět vymetl šibenici. Hráči v červeném výrazně přidali a mohli jít i do vedení, Plekanec ovšem minul poloodkrytou klec. Trestat tak mohli Rusové, obrovitý Arťuchin se řítil sám na Pavelce, ten ale proti jeho blafáku vytáhl pravý beton.

Radoval se tak přece jen český tým. Průcha odpálil puk, Aťjušov zazmatkoval při zpracování, Červenka se dostal k puku a bekhendovým blafákem překonal Barulina. Češi byli na koni a po přihrávce Marka zamířil Rolinek do břevna. Poté si výrazně zlepšil náladu Karel Rachůnek, který nepříjemného Arťuchina tvrdě přirazil na mantinel a rozbil o něj tvrzené sklo.

Po úpravě ledu se navíc Češi dočkali páté trefy. V pohodě hrající Červenka šikovně tečoval Plekancův střílený pas a dosáhl hattricku. Sborná se však nevzdala a Tarasenko přesnou dorážkou, kterou musel ještě potvrdil rozhodčí u videa, snížil na 5:4.

Definitivní rozhodnutí padlo v závěrečné části. Ve 47. minutě po krásné kombinaci celé třetí formace prostřeli Barulina Marek. Rusům nezbývalo, než vrhnout všechny síly do útoku, recept na Pavelce už ale nenašli. Naopak do opuštěné brány pojistil bronzové medaile Plekanec.

MS v ledním hokeji 2011, utkání o 3. místo:

Česká republika - Rusko 7:4 (2:3, 3:1, 2:0)Branky: 4. Červenka, 12. Průcha (Rolinek, Marek), 23. Průcha, 31. Červenka (Průcha), 36. Červenka (Plekanec), 47. Marek (Rolinek, Voráček), 59. Plekanec (Jágr, Červenka) - 10. Kovalčuk (Radulov, Ťjutin), 10. Kulikov (M. Afinogenov, Gorovikov), 19. Kovalčuk (Radulov, Zinovjev), 37. Tarasenko (Zinovjev, Kornějev). Rozhodčí: Kurmann (Švýc.), Lärking (Švéd.) - Děďulja (Běl.), Valach (SR). Vyloučení: 2:3. Bez využití. Diváci: 9283.

Sestavy:Česká republika: Pavelec - Z. Michálek, K. Rachůnek, Škoula, Židlický, Čáslava, Němec - Jágr, Plekanec, Červenka - Frolík, Eliáš, M. Michálek - Voráček, Marek, Rolinek - Průcha, Novotný, Hubáček - Vampola. Trenér: Alois Hadamczik.Rusko: Barulin - Aťjušov, Ťjutin, Kornějev, Grebeškov, Kalinin, Kulikov, Nikulin, Jemelin - Zinovjev, Radulov, Kovalčuk - Kuljomin, Arťuchin, Tarasenko - Ovečkin, Gorovikov, M. Afinogenov - Těreščenko, Zaripov, Morozov. Trenér: Vjačeslav Bykov.

Související

Fanoušci na stadionu

Tomu říkáte hokej? Odskočili jste si zabruslit, seřval Lukašenko hráče

Minsk - Běloruský prezident Alexandr Lukašenko ve čtvrtek zkritizoval stav běloruského hokeje. Žádá od reprezentace větší nasazení a lepší výsledky, než předvedla na mistrovství světa. Běloruský tým na ledu podle hlavy státu nepůsobil dojmem, že jde do bitvy, ale že si jen odskočil zabruslit.
Česká hokejová osmnáctka

Osmnáctiletí hokejisté ve finále na USA nestačili. I tak si připisují na své konto historický úspěch

Lappeenranta - Poté, co včera naši junioři dokázali postoupit přes silné Kanaďany výhrou 4:3 po prodloužení do finále, se v neděli podvečer postavili proti dalšímu těžkému soupeři. Tentokrát proti Američanům. Ty museli naši mladíci porazit, aby tak mohli slavit historickou zlatou medaili. Nakonec se ukázalo, že hvězdy a pruhy byly nad naše síly a tak po prohře 5:2 bereme medaile stříbrné. I ty jsou pro náš juniorský hokej obrovský úspěch.

Více souvisejících

Hokej MS18

Aktuálně se děje

před 15 minutami

před 36 minutami

před 1 hodinou

Andrzej Duda

Duda čelí kritice za kondolenci k úmrtí íránského prezidenta

Polský prezident Andrzej Duda čelí kritice za to, že přirovnal smrt íránského prezidenta Ebráhima Raísího ke smrti polského prezidenta Lecha Kaczyńského při letecké nehodě před 14 lety. Íránský prezident zahynul v neděli při nehodě vrtulníku. O incidentu informovala agentura DPA.

před 1 hodinou

před 1 hodinou

před 2 hodinami

před 2 hodinami

před 3 hodinami

před 3 hodinami

před 3 hodinami

před 4 hodinami

včera

MS v hokeji

Fiala tentokrát Švýcarům proti Kanadě nepomohl, Rakušané nadále drží naději. Lotyši udolali Slováky v nájezdech

Čtyřmi zápasy pokračoval v neděli domácí hokejový světový šampionát. Odpoledne se představilo opět překvapení z Rakouska, které je po nečekaných výsledcích s Kanadou a Finskem stále ve hře o senzační postup do čtvrtfinále. A můžou na něj nadále myslet i po nedělním zápase s Norskem, se kterým si poradilo 4:1. Ve večerním pražském duelu dvou největších favoritů skupiny A mezi Švýcarskem a Kanadou se hrál vyrovnaný a ostrý hokej, který ovlivnil výrazně Kevin Fiala svým zbytečným vyloučením do konce zápasu. I díky tomu Kanaďané došli k výhře 3:2. Důležitý zápas se večer hrál v Ostravě mezi Slovenskem a Lotyšskem. Ten nakonec dospěl za stavu 2:2 až do samostatných nájezdů, kde se stal hrdinou gólman Gudlevskis, jenž vychytal výhru a lotyšskou naději a postup. To Slováci si na jistotu čtvrtfinále musí ještě počkat. USA pak rozstřílely Kazachstán. 

včera

včera

Izraelský premiér Benjamin Netanjahu

Netanjahu se poprvé vyjádřil k zatykači na svou osobu

Izraelský premiér Benjamin Netanjahu v pondělí odsoudil rozhodnutí hlavního prokurátora Mezinárodního trestního soudu (ICC) Karima Khana požádat o vydání zatykače proti jeho osobě. Podle Netanjahua jde o absurdní krok a útok na izraelskou armádu a celý Izrael. Uvedla to agentura AP.

včera

včera

včera

včera

včera

Izraelský premiér Benjamin Netanjahu

Izrael: Neslýchané. Zatykač na Netanjahua povzbudí teroristy po celém světě

Rozhodnutí hlavního prokurátora Mezinárodního trestního soudu (ICC) Karima Khana požádat o vydání zatykačů na izraelského premiéra Benjamina Netanjahua a ministra obrany Joava Galanta je neslýchané a povzbudí teroristy po celém světě. Prohlásil to v pondělí izraelský prezident Jicchak Herzog. Rozhodnutí odsoudil i izraelský ministr zahraničí Jisrael Kac, uvedla agentura Reuters.

včera

V Česku se dvacet let o euru lže. Odpůrci v čele s Klausem s ním veřejnost straší, říká poslanec Exner

Přijetí či nepřijeti eura je v Česku velmi ožehavé téma, které rozděluje společnost. Na začátku roku rozvířil všeobecnou debatu o přijetí sám prezident ČR Petr Pavel, díky tomu, se toto téma opět stalo diskutovatelným. Část ekonomů se stále euru brání, politická populace není jednotná, opozice je zásadně proti a ve vládní koalici nepanuje jednotný názor. Kdo však má jasno, jsou české firmy, těm by jednotná evropská měna prospěla. Tam, kde se platí eurem, tam je s touto měnou spokojenost, na Slovensku panuje obrovská podpora společné měně, avšak Česká republika je jako tradičně opatrná, společnost je proti a politici nemají odvahu a chuť jím proti jejich názoru. O euru jsme si povídali s poslancem za STAN Martinem Exnerem, místopředsedou výboru pro bezpečnost. 

Zdroj: Petr Hanisch

Další zprávy