Finové rozdrtili ve finále MS Švédy 6:1. Slaví druhý titul v historii

Bratislava - Hokejisté Finska získali v neděli v Bratislavě podruhé v historii světových šampionátů titul mistrů světa. Finálový duel vyhrál tým Suomi v severském derby nad Švédskem poměrem 6:1.

Oba týmy se v úvodu prezentovaly hodně svižnou hrou, na šance už ale mnoho místa nezbylo. Výjimkou byla možnost Fina Niskaly, jehož šikovné nahození od modré brankář Fasth téměř neviděl a kotouč se štěstím vyrazil ramenem. V osmé minutě o sobě dali vědět i Švédové, Berglundův bekhendový pokus zpoza brankoviště ale těsně minul pravou tyč. Poté zkusil štěstí táhlou střelou Pääjärvi-Svensson a následně i Thörnberg, Vehanen si však s oběma pokusy poradil.

Na konci úvodní dvacetiminutovky si slovo vzali pro změnu Finové. V přesilovce Fasthovi několikrát zatopili, svůj tlak si navíc přenesli i do druhé části. V ní měl blízko ke gólu Mikko Koivu, jehož ránu vyrazil švédský gólman jen nad sebe a puk se mále snesl do brány, hráči ve žlutém ho ale nakonec dokázali odpálit do bezpečí. A když ve 28. minutě neuspěl z dobré pozice ani Granlund, přišel zákonitý trest.

V čase 27:40 si Magnus Pääjärvi-Svensson nabruslil do útočného pásma a prudkou střelou z levého kruhu dokonale vymetl pavučinky Vehanenovy brány. Švédy gól nabudil a na finského brankáře se hrnula jedna akce za druhou, puky ovšem většinou létaly těsně mimo. Ve 36. minutě dokonce zvonila tyčka po chytré teči Berglunda.

Švédové nevyužili ani špatné střídání Finů a následné přečíslení dva na jednoho, když Backlund vůbec netrefil bránu, o chvíli později se už ale diváci gólu dočkali. Radost měli ovšem Finové, jelikož těsně před odchodem do kabin využil přesilovku jejich kanonýr Jarkko Immonen, který od modré propálil vše před sebou.

Finsku tento gól vlil čerstvou krev do žil a po návratu na led jasně kralovali. Gólově to ve 43. minutě vyjádřil Petteri Nokelainen, jenž po rychlém kontru využil nezištné přihrávky Pihlströma. Švédský brankář Fast se ještě ani nestačil pořádně oklepat a tým Suomi vedl už 3:1. Ruutu našel před bránou neobsazeného Nika Kapananena a ten zblízka poslal svůj tým do dvoubrankového náskoku. Ten mohl brzy zvýraznit i Pesonen, jeho únik ale skončil pouze na Fasthovi.

Svěřence trenéra Pära Martse to však nevyburcovalo. Místo toho ještě třikrát inkasovali, když zdecimovaný tým srazil v 57. minutě Jane Pesonen, poté se prosadil přesnou střelou k tyči Mika Pyörälä a dílo zkázy dokonal pro Švédy necelou minutu před koncem ránou do šibenice Antti Pihlström. Finsko tak vyhrálo třetí třetinu 5:0, finálový duel ovládlo 6:1 a podruhé v historii získalo titul mistra světa. Švédům musí stačit stříbro.

MS v hokeji 21011, finále:

Švédsko - Finsko 1:6 (0:0, 1:1, 0:5)Branky: 28. Pääjärvi-Svensson - 40. Immonen (Pesonen, Koivu), 43. Nokelainen (Pihlström), 44. Kapanen (Ruutu, Komarov), 57. Pesonen (Granlund), 58. Pyörälä (Koivu, Salmela), 60. Pihlström (Lajunen). Rozhodčí: Burchell (Kan.), Reiber (Švý.) - Carlson (Kan.), Murchison (Kan.). Vyloučení: 4:2. Využití: 0:1. Diváci: 9166.

Sestavy:Švédsko: Fasth - Petrasek, Rundblad, Kronwall, Gunnarsson, Fernholm, Erixon, Ekman Larsson - Thörnberg, Berglund, Pääjärvi - L. Eriksson, Persson, Nilsson - Tedenby, Krüger, Silfverberg - J. Ericsson, Wallin, Backlund (Sjögren). Trenér: Pär Marts.Finsko: Vehanen - Lepistö, Salmela, Välivaara, Niskala, Väänänen, Puistola, Kukkonen, Jaakola - Kapanen, Aaltonen, Komarov - Koivu, Ruutu, Pyörälä - Pesonen, Immonen, Granlund - Lajunen, Nokelainen, Pihlström. Trenér:L Jukka Jalonen.

Související

Fanoušci na stadionu

Tomu říkáte hokej? Odskočili jste si zabruslit, seřval Lukašenko hráče

Minsk - Běloruský prezident Alexandr Lukašenko ve čtvrtek zkritizoval stav běloruského hokeje. Žádá od reprezentace větší nasazení a lepší výsledky, než předvedla na mistrovství světa. Běloruský tým na ledu podle hlavy státu nepůsobil dojmem, že jde do bitvy, ale že si jen odskočil zabruslit.
Česká hokejová osmnáctka

Osmnáctiletí hokejisté ve finále na USA nestačili. I tak si připisují na své konto historický úspěch

Lappeenranta - Poté, co včera naši junioři dokázali postoupit přes silné Kanaďany výhrou 4:3 po prodloužení do finále, se v neděli podvečer postavili proti dalšímu těžkému soupeři. Tentokrát proti Američanům. Ty museli naši mladíci porazit, aby tak mohli slavit historickou zlatou medaili. Nakonec se ukázalo, že hvězdy a pruhy byly nad naše síly a tak po prohře 5:2 bereme medaile stříbrné. I ty jsou pro náš juniorský hokej obrovský úspěch.

Více souvisejících

Hokej MS18

Aktuálně se děje

před 1 hodinou

před 1 hodinou

před 2 hodinami

Mistrovství světa v ledním hokeji 2024 v Praze

MS v ledním hokeji: Česko - Kanada 3:4. Velký návrat, pak prohra v prodloužení

Česko v závěrečném zápase skupinové fáze domácího mistrovství světa proti Kanadě hrálo o první místo ve skupině A. Za národní tým poprvé na šampionátu nastoupil nejlepší český hráč současnosti David Pastrňák. I on byl na ledě, když národní tým v předposlední minutě dokonal návrat z dvoubrankové ztráty. V prodloužení ale rozhodl o vítězství zámořského týmu Cozens.

před 2 hodinami

Ruská armáda, ilustrační foto

V Rusku začaly manévry s nestrategickými jadernými zbraněmi

Ruská armáda v úterý zahájila úvodní fázi manévrů s nestrategickými jadernými zbraněmi, uvedla agentura Interfax s odvoláním na ministerstvo obrany. Cvičení probíhá v Jižním vojenském okruhu, pod který spadají i okupované části ukrajinského území. 

před 3 hodinami

před 3 hodinami

Aktualizováno před 4 hodinami

před 4 hodinami

Teroristé Hamásu

Nepřijatelné a absurdní. Itálie se vyjádřila k zatykači na Netanjahua

Porovnávání Izraele a palestinského militantního hnutí Hamás je nepřijatelné a absurdní. Prohlásil to v úterý italský ministr zahraničí Antonio Tajani poté, co hlavní prokurátor Mezinárodního trestního soudu (ICC) Karim Khan požádal o vydání zatykačů na představitele Izraele i Hamásu. Uvedla to agentura AFP.

před 5 hodinami

před 6 hodinami

před 7 hodinami

před 7 hodinami

před 7 hodinami

před 8 hodinami

před 8 hodinami

před 9 hodinami

Andrzej Duda

Duda čelí kritice za kondolenci k úmrtí íránského prezidenta

Polský prezident Andrzej Duda čelí kritice za to, že přirovnal smrt íránského prezidenta Ebráhima Raísího ke smrti polského prezidenta Lecha Kaczyńského při letecké nehodě před 14 lety. Íránský prezident zahynul v neděli při nehodě vrtulníku. O incidentu informovala agentura DPA.

před 9 hodinami

před 9 hodinami

před 10 hodinami

před 10 hodinami

Británií hýbe lékařský skandál. Desetitisíce lidí se nakazily krví infikovanou HIV a žloutenkou

Více než 30.000 lidí se od 70. do 90. let nakazilo viry jako HIV a hepatitida po transfuzi krve ve Spojeném království. Uvádí to zpráva zveřejněná v pondělí, podle které se velké části případů nákazy dalo předejít, píše agentura AFP.

Zdroj: Libor Novák

Další zprávy