Zemřela boxerská legenda Frazier! Muž, kterého zradil Muhammad Ali

Philadelphia - Legendární americký boxer a šampion v těžké váze Joe Frazier, který trpěl rakovinou jater, v pondělí ve věku 67 let zemřel. Informovala o tom v úterý agentura Reuters s odkazem na vyjádření jeho manažera Leslieho Wolffa.

Závažné onemocnění diagnostikovali lékaři sedmašedesátiletému Frazierovi zhruba před měsícem a jeho stav se zhoršoval. Už během víkendu lékaři konstatovali, že je jeho život v ohrožení. "Lékaři dělají vše, co můžou ... ale byl bych lhář, kdybych neřekl, že situace je velmi vážná," uvedl Wolff ještě v sobotu. O dva dny později pak Frazier zemřel.

Frazier se proslavil souboji s legendárním Muhammadem Alim, 8. března roku 1971 jej také v New Yorku v hale Madison Square Garden v "souboji století" porazil, když vyhrál v 15. kole. Byl vůbec prvním boxerem, který Aliho porazil. Následné další dvě bitvy mezi provazy ale s tímto soupeřem prohrál. 1. října 1975 se oba utkali potřetí a naposledy ve slavném duelu na Filipínách známým pod názvem „Horor v Manile“. V jednom z nejslavnějších sportovních duelů 20. století. Oba do sebe „bušili“ 14 kol. Poté Frazierův kouč Eddie Futch před posledním 15. kolem souboj vzdal kvůli tomu, že Frazier neviděl kvůli zranění ani na jinak zdravé oko (na druhé neviděl po úrazu v roce 1964). Následně vítězný Ali zkolaboval. Frazier nikdy Futchovi neprominul, že Alimu daroval vítězství technickým knockoutem. Rivalita mezi Frazierem a Alim nebyla jen v ringu. Mezi boxery tmavé pleti totiž probíhaly rasistické urážky. Ali nazýval před soubojem v Manile Fraziera gorilou a „strýčkem Tomem“, což byl hanlivý výraz pro muže tmavé pleti, kteří se snaží vetřít do přízně bělochům. Fraziera totiž finančně podporovala skupina „bílých“ podnikatelů z Philadelphie. Frazier zase nazýval Aliho pro změnu Cassiusem Clayem, jeho rodným jménem, než si Ali v roce 1964 zvolil muslimské jméno poté, kdy konvertoval k islámu. Po kariéře k sobě oba boxeři trochu nacházeli cestu. „Vždycky jsem říkal, že bez Aliho bych byl nic. Ale kým by byl Ali beze mě,“ konstatoval v roce 2006 Joe Frazier v rozhovoru pro New York Times. Známý Američan v roce 1964 získal zlato na OH v Tokiu a byl držel titul profesionálního mistra světa v těžké váze v letech 1970 - 1973. Frazier a Ali byli zcela rozdílných povah. Muhammad Ali byl charismatický a výstřední, Frazier byl hrdý tvrďák, který odešel ze školy ve 13 letech.

Joe Frazier byl otcem jedenácti dětí. Kariéru ukončil v roce 1976, prohrál během ní pouze s dvěma boxery - Muhammadem Alim a Georgem Foremanem. V kariéře vybojoval 37 utkání, 32 vyhrál, z toho 27 K. O. V mládí pracoval na jatkách a používal místo boxovacího pytle zmrzlé hovězí půlky. Tuto tréninkovou metodu použil Sylvester Stallone ve filmu Rocky. V roce 1964 utrpěl úraz, po kterém neviděl na levé oko. Celou kariéru tuto skutečnost tajil, aby neztratil licenci. Po ukončení kariéry profesionálního boxera se živil jako trenér.

Zpráva o úmrtí Fraziera zasáhla celou boxerskou veřejnost. "Svět ztratil velkého šampiona. Vždy na něj budu vzpomínat s úctou a obdivem. Smutním spolu s jeho rodinou a jeho nejbližšími," reagoval na zprávu Muhammad Ali. Prostřednictvím sociální sítě Twitter okomentoval úmrtí slavného rohovníka i George Foreman. "Dobrou noc, Joe Frazier. Miluji tě, drahý příteli," uvedl Foreman.

"Joe Frazier zůstává v našich vzpomínkách jako jeden z nejlepších boxerů všech dob a skutečný muž. Byl to chlap, který neznal kompromisy a vždy bojoval v ringu na sto procent. Žádný zápas nevypustil," konstatoval slavný promotér Bob Arum.

"Slavný šampion a olympijský vítěz ´Smokin´Joe Frazier zůstane v našich srdcích. Budeš nám moc chybět," uvedli v prohlášení na Twitteru zástupci Americké boxerské federace.

Hold vzdal legendě i ukrajinský šampion Vladimir Kličko se svým neméně slavným bratrem Vitalijem. "Jsme velmi smutní z úmrtí Joea Fraziera. Byl jednou z nejvýznamnějších postav našeho sportu. Udělal toho pro box opravdu hodně a to jak svými výkony v ringu, tak i tím, jak se společensky angažoval," uvedl v prohlášení za oba bratry Vitalij Kličko.

Související

Box (ilustrační foto)

Některé boxerské zápasy na olympiádě v Riu byly zmanipulované, tvrdí McLaren

Vyšetřovatel Richard McLaren se ve čtvrtek nechal slyšet, že některé boxerské zápasy na Letních olympijských hrách v Riu de Janeiro před pěti lety byly zmanipulované. Tento kanadský vyšetřovatel byl letos v červnu pověřen Mezinárodní boxerskou organizací AIBA, aby možné ovlivňování výsledků boxerských zápasů z roku 2016 prošetřil.

Více souvisejících

Box

Aktuálně se děje

Aktualizováno před 4 minutami

před 40 minutami

Teroristé Hamásu

Nepřijatelné a absurdní. Itálie se vyjádřila k zatykači na Netanjahua

Porovnávání Izraele a palestinského militantního hnutí Hamás je nepřijatelné a absurdní. Prohlásil to v úterý italský ministr zahraničí Antonio Tajani poté, co hlavní prokurátor Mezinárodního trestního soudu (ICC) Karim Khan požádal o vydání zatykačů na představitele Izraele i Hamásu. Uvedla to agentura AFP.

před 1 hodinou

před 2 hodinami

před 3 hodinami

před 3 hodinami

před 3 hodinami

před 4 hodinami

před 4 hodinami

před 5 hodinami

Andrzej Duda

Duda čelí kritice za kondolenci k úmrtí íránského prezidenta

Polský prezident Andrzej Duda čelí kritice za to, že přirovnal smrt íránského prezidenta Ebráhima Raísího ke smrti polského prezidenta Lecha Kaczyńského při letecké nehodě před 14 lety. Íránský prezident zahynul v neděli při nehodě vrtulníku. O incidentu informovala agentura DPA.

před 5 hodinami

před 5 hodinami

před 6 hodinami

před 6 hodinami

před 7 hodinami

před 7 hodinami

před 8 hodinami

před 8 hodinami

včera

MS v hokeji

Fiala tentokrát Švýcarům proti Kanadě nepomohl, Rakušané nadále drží naději. Lotyši udolali Slováky v nájezdech

Čtyřmi zápasy pokračoval v neděli domácí hokejový světový šampionát. Odpoledne se představilo opět překvapení z Rakouska, které je po nečekaných výsledcích s Kanadou a Finskem stále ve hře o senzační postup do čtvrtfinále. A můžou na něj nadále myslet i po nedělním zápase s Norskem, se kterým si poradilo 4:1. Ve večerním pražském duelu dvou největších favoritů skupiny A mezi Švýcarskem a Kanadou se hrál vyrovnaný a ostrý hokej, který ovlivnil výrazně Kevin Fiala svým zbytečným vyloučením do konce zápasu. I díky tomu Kanaďané došli k výhře 3:2. Důležitý zápas se večer hrál v Ostravě mezi Slovenskem a Lotyšskem. Ten nakonec dospěl za stavu 2:2 až do samostatných nájezdů, kde se stal hrdinou gólman Gudlevskis, jenž vychytal výhru a lotyšskou naději a postup. To Slováci si na jistotu čtvrtfinále musí ještě počkat. USA pak rozstřílely Kazachstán. 

včera

Ukrajina by měla mít více svobody při útocích na cíle v Rusku, žádá Litva

Západní spojenci Ukrajiny by měli zrušit omezení na použití zbraní dodaných na Ukrajinu a dopřát Kyjevu více svobody při útocích na cíle v Rusku. V pondělí to během rozhovoru prohlásil litevský ministr zahraničí Gabrielius Landsbergis, informuje agentura AFP.

Zdroj: Libor Novák

Další zprávy