Kreuziger je obětí šikany, tvrdí právník z F1. Je to prý začátek války

Praha - Právník Romana Kreuzigera vyhlašuje válku Mezinárodní cyklistické unii. Český cyklista má zastavenou činnost kvůli nesrovanlostem biologickém pasu. Podle Jana Šťovíčka, muže protřelého i prostředím F1, se jedná o šikanu.

Jan Šťovíček volí hodně tvrdá slova. Je totiž přesvědčen o Kreuzigerově nevinně. Právník, kterého si zvou do formule 1, aby rozhodoval případy, kde jde o velké peníze a muž, který se tak trochu zasloužil i o olympijskou medaili českého čtyřkajaku je pevný v kramflecích.

"To rozhodnutí je v rozporu s vlastními předpisy Mezinárodní cyklistické unie. Je nelegální, skandální a jde o šikanu jezdce. To je prostě začátek války," říká Jan Šťovíček.

Psali jsme: Kreuziger má problém! Cyklistická unie mu zastavila činnost  

On sám byl v kontaktu s činovníky UCI od čtvrtka. "Jako právní zástupce Romana Kreuzigera jsem dostal dopis od právního zástupce UCI. Znění bylo takové, že pokud Roman bude chtít závodit v Polsku, tak ho budou v pátek odpoledne suspendovat. Naše odpověď byla taková, že takhle postupovat nemohou, neboť jim to jejich vlastní předpisy nedovolují. V předpisech UCI je jasně řečeno, že cyklista může mít zastavenou činnost, pouze když má pozitivní vzorek. To Roman Kreuziger nemá," líčí Jan Šťovíček.

V pátek odpoledne žádné rozhodnutí nepřišlo. Kreuziger tak sedl do letadla a odletěl do Polska s tím že počítá, že pojede. Verdikt UCI o suspendaci přišlo v sobotu v odpoledne.

"Myslíme si, že jde o účelové rozhodnutí, které je načasované a šikanózní. Budeme z toho vyvozovat právní důsledky včetně žaloby na UCI a konkrétného činovníka," říká český právník. Na arbitrážní soud v Lausanne se obrátí na začátku týdne.

Sám soudí, že Kreuzigerův případ precedens. "V posuzování biologického pasu jde o sledování krevních hodnot. Jsou stanovené horní a dolní meze hemoglobinu a ty v případě Romana Kreuzigera nikdy nebyly porušeny," říká Šťovíček.

Nicméně UCI dopěla k tomu, že při Giru 2012 se přiblížila hodnoty v Kreuzigerově krvi přiblížily horní hladině a pak zase padly k normálu.

"Bylo by to precedentní a revoluční, kdyby byl by odsouzen cyklista, aniž by překročil dopingovou hladinu a nikdy neměl pozitivní vzorek. Pokud by potrestali Romana, začali by v nejbližších 10-15 letech trestat cyklisté, kteří nikdy neměli dopingové hodnoty. Máme analýzu včetně čtyř znaleckých posudků a jsme přesvědčeni, že vyhrajeme," je si jistý Jan Šťovíček.

Roman Kreuziger si přesto musí dát pauzu a dle nastavených regulí nesmí ani trénovat. To ohrožuje i záměr jet poslední z velkých závodů sezony, španělskou Vueltu, kde by mohl patřit i k hlavním favoritům.

Související

Více souvisejících

Roman Kreuziger Cyklistika

Aktuálně se děje

před 21 minutami

Aktualizováno před 40 minutami

před 53 minutami

před 1 hodinou

Robert Fico

Fico se má podle Kaliňáka vrátit do práce už za několik dní

Ze Slovenska ve středu přišly nové zprávy o aktuálním zdravotním stavu slovenského premiéra Roberta Fica (Smer-SD). Rehabilitace politika totiž pokračuje. Podle ministra obrany a stranického kolegy Roberta Kaliňáka stále platí předpoklad, že se Fico vrátí do práce na přelomu června a července. 

Aktualizováno před 2 hodinami

Evan Gershkovich

V Rusku začal soud s americkým novinářem Gershkovichem. Hrozí mu 20 let vězení

Vyšetřování prokázalo, že americký novinář Evan Gershkovich sbíral tajné informace o ruské společnosti působící v obranném průmyslu pro americkou Ústřední zpravodajskou službu (CIA), uvedl ve středu první den procesu s vězněným novinářem ruský prokurátor. Podle amerického velvyslanectví v Rusku však nebyly předloženy žádné důkazy o údajné špionáži, uvedla agentura Reuters.

před 2 hodinami

před 3 hodinami

před 3 hodinami

před 3 hodinami

před 4 hodinami

před 4 hodinami

před 5 hodinami

Aktualizováno před 5 hodinami

Petr Pavel přivítal na Pražském hradě slovenského prezidenta Petera Pellegriniho. (26.6.2024) Prohlédněte si galerii

Pellegrini v Praze. Nový slovenský prezident je na první zahraniční cestě

Do Prahy ve středu dorazil nově zvolený slovenský prezident Peter Pellegrini, na Pražském hradě jej dopoledne přijal český protějšek Petr Pavel. Pro Pellegriniho jde o první zahraniční návštěvu ve funkci hlavy státu. Prezidenti se shodli, že na obnovení mezivládních jednání ještě nenastal čas. Oba ale vyjádřili naději, že k tomu časem dojde. 

před 5 hodinami

před 6 hodinami

před 6 hodinami

před 7 hodinami

Bouřka, ilustrační foto.

Počasí: V Česku dnes opět hrozí silné bouřky

V Česku ve středu po několika dnech opět udeří bouřky. Podle aktuální výstrahy Českého hydrometeorologického ústavu (ČHMÚ) v nich může na Moravě a ve Slezsku spadnout až 50 milimetrů srážek. Hrozí také krupobití. 

před 7 hodinami

před 8 hodinami

před 8 hodinami

Vyšetřování smrti Matthewa Perryho míří ke konci. Mohou padnout obvinění

Případ smrti slavného herce Matthewa Perryho se po mnoha měsících snad blíží k rozuzlení. Podle informací zahraničních médií brzy skončí vyšetřování, přičemž není vyloučeno, že padnou obvinění. 

Zdroj: Lucie Podzimková

Další zprávy