Kreuziger má problém! Cyklistická unie mu zastavila činnost

Praha - Plány Romana Kreuzigera o návratu do cyklistického peletonu se hroutí. Den před stratem závodu Okolo Polska pozastavila Mezinárodní cyklistická unie UCI českému jezdci činnost. Kreuziger kvůli nesrovnalostem v biologickém pasu už vynechal i Tour de France.

Roman Kreuziger se připravoval na návrat do pelotonu, od neděle měl jet etapový závod Kolem Polska. Připustil, že má za sebou hodně náročný měsíc od doby, kdy vyšly najevo nesrovnalosti v jeho biologickém pasu z let 2011 a 2012. Tehdy jezdil v barvách stáje Astana.

Teoreticky prý mohl na Tour de France startovat, neboť nebyl dosud nijak potrestán, neučinil tak prý ale z úcty ke slavnému závodu.

"Tour jsem čistě teoreticky mohl jet. Ale mám respekt k závodu. Nechtěl jsem, aby proti tomu začala UCI bojovat a druhá věc je, že psychicky by bylo i pro mne náročné závodit na Tour. Ani by nebylo reálné, abych fungoval na obou linkách. Ta kauza vyžaduje spoustu strategického postupu a přemýšlení," připustil Kreuziger na svém webu.

Proto zaměřil svou pozornost na Vueltu, poslední z Grand Tours, která letos na jezdce čeká. Jenže po sobotním verdiktu to možná znamená delší pauzu, než plánoval.Činnost mu UCI pozastavila po stanovisku antidopingové komise. Ta konstatovala, že výsledky závodů, kterých se Kreuziger účastní, byly pravděpodobně ovlivněny porušením antidopingových pravidel. Zastavenou činnost má český jezdec až do celého vyřešení případu.

Stáj Tinkoff-Saxo nicméně rozhodnutí UCI kritizovala. "Nechápeme načasování tohoto rozhodnutí, bylo oznámeno jezdci a týmu méně než 24 hodin před začátkem závodu WorldTour. Cítíme se poškozeni," sdělili zástupci týmu. Pozastavení činnosti svého jezdce sice stáj akceptuje, ale za Kreuzigera se postavila: "Zastavení činnosti není podepřeno žádnými závažnými důkazy, ale opírá se pouze o názor lékařských expertů antidopingové komise UCI."

Související

Více souvisejících

Roman Kreuziger Cyklistika

Aktuálně se děje

Aktualizováno před 25 minutami

Evan Gershkovich

V Rusku začal soud s americkým novinářem Gershkovichem. Hrozí mu 20 let vězení

Vyšetřování prokázalo, že americký novinář Evan Gershkovich sbíral tajné informace o ruské společnosti působící v obranném průmyslu pro americkou Ústřední zpravodajskou službu (CIA), uvedl ve středu první den procesu s vězněným novinářem ruský prokurátor. Podle amerického velvyslanectví v Rusku však nebyly předloženy žádné důkazy o údajné špionáži, uvedla agentura Reuters.

před 51 minutami

před 1 hodinou

před 1 hodinou

před 1 hodinou

před 2 hodinami

před 2 hodinami

před 3 hodinami

Aktualizováno před 3 hodinami

Petr Pavel přivítal na Pražském hradě slovenského prezidenta Petera Pellegriniho. (26.6.2024) Prohlédněte si galerii

Pellegrini v Praze. Nový slovenský prezident je na první zahraniční cestě

Do Prahy ve středu dorazil nově zvolený slovenský prezident Peter Pellegrini, na Pražském hradě jej dopoledne přijal český protějšek Petr Pavel. Pro Pellegriniho jde o první zahraniční návštěvu ve funkci hlavy státu. Prezidenti se shodli, že na obnovení mezivládních jednání ještě nenastal čas. Oba ale vyjádřili naději, že k tomu časem dojde. 

před 4 hodinami

před 4 hodinami

před 5 hodinami

před 5 hodinami

Bouřka, ilustrační foto.

Počasí: V Česku dnes opět hrozí silné bouřky

V Česku ve středu po několika dnech opět udeří bouřky. Podle aktuální výstrahy Českého hydrometeorologického ústavu (ČHMÚ) v nich může na Moravě a ve Slezsku spadnout až 50 milimetrů srážek. Hrozí také krupobití. 

před 5 hodinami

před 6 hodinami

před 6 hodinami

před 7 hodinami

před 8 hodinami

před 8 hodinami

před 8 hodinami

Němci si schraňují léky, Češi mají nedostatek. Válkův náměstek: Moje zima bude opět tuhá

Česko ve spojení s několika zeměmi kritizuje německou vládu za „hloupou strategii“ v oblasti vytváření zásob léků. Během pátečního jednání šéfů zdravotnictví v rámci Rady EU a hodlají situaci řešit. Jako nesprávný je hodnocen nejen přístup Německa, ale také Francie a Rakouska. 

Zdroj: Jakub Jurek

Další zprávy