Sparta je blízko k první účasti v hlavní fázi Ligy mistrů od roku 2005. V Malmö vyhrála 2:0

Oproti Slavii, která v úterý ve svém venkovním zápase s Lille v rámci 4. předkola Ligy mistrů prohrála 0:2, se Spartě dařilo o poznání lépe, jelikož ta ve svém středečním venkovním zápase v rámci stejné fáze bojů o Ligu mistrů vyhrála 2:0 nad švédským Malmö. Vedle kontrolovaného bezchybného výkonu jí k této cenné výhře dopomohl vlastní gól Larsena a v závěru pak svým přízemním zakončením zpoza vápna Ryneš.

Trenér pražské Sparty Lars Friis mohl po odmlce způsobené mimo jiné i zraněním postavit do základu kapitána Filipa Panáka a hrotovým útočníkem pro tento zápas byl tentokrát Olatunji. Přestože byl zapsán na soupisku pro evropské poháry Kosovan Rrahmani, jenž na Letnou přišel začátkem tohoto týdne, s týmem do Švédska ještě neodcestoval.

Do duelu se snažili lépe vstoupit domácí, kteří se v úvodu dočkali volného přímého kopu, z něhož se pokoušeli zahrozit skoro až z poloviny hřiště, ovšem na gólmana Vindahla si tehdy nepřišli. Na další větší vzrušení si v Malmö museli počkat až po uběhnutí půlhodiny hry, ovšem radost z toho měli především hostující fanoušci. To se Birmančevič poté, co mu předal balon Olatunji, rozhodl ke střele zpoza vápna, která se nakonec naštěstí pro Spartu odrazila od bránícího Strygera za bezmocného gólmana Dahlina mířícího na opačnou stranu.

Pražané nechtěli zůstat pochopitelně jen u jedné přesné trefy a snažili se tak o další zásah, jako tomu bylo v 39. minutě. To brankář Vindahl přišel s rychlou rozehrávkou na Haraslína, který se dostal s balonem na střed, nakonec ale zakončil jen těsně vedle. Následně se snažili o vyrovnání domácí a tak předvedli na své útočné polovině zámek, z něhož se Sparta jen těžko dostávala, ovšem nakonec vše skončilo neúspěšným zakončením Kiese Thelina z otočky.

I v úvodu druhého dějství bylo na domácích fotbalistech znát, že chtějí něco s nepříznivým výsledkem udělat. Vytvořili si územní převahu. Jenže bez většího úspěchu, naopak na druhé straně z otočky minul Haraslín. Následně se sice Johnsenovi podařilo zakončit, gólman Vindahl ale jeho pokus vyboxoval. Botheim pak neuspěl se svou dorážkou, když vystřelil těsně vedle.

Jak se zápas blížil k závěru, Sparta pociťovala ze strany Malmö čím dál větší tlak, ale nakonec to byli Pražané, kteří uštědřili svému soupeři políček, na který už nedokázal reagovat. V 88. minutě se totiž odhodlal ke střele zpoza vápna Ryneš, jenž tak propálil vše, co mu stálo v cestě, a rozradostnil pět set sparťanských příznivců na stadionu. Výrazně tak Spartu přiblížil k hlavní fázi Ligy mistrů, kde nebyli sparťané už od roku 2005. 

"Můj nejdůležitější gól v kariéře, jsem za něj strašně rád. Důležité ale je, že máme dobrý výsledek," okomentoval to po zápase Ryneš, přičemž kouč Friis ho doplnil: "Žádnou úlevu jsem po druhém gólu nepocítil. Je samozřejmě lepší vést 2:0 než 1:0. Matějova levačka je opravdu dobrá, mám z něj radost."

Že ještě není pro Spartu i přes tento velice slušný výsledek nic hotovo, toho si je vědom i Lukáš Haraslín. "Stále není konec, máme za sebou první poločas. Všechno musíme doklepnout doma na Letné. Je třeba poděkovat fanouškům, kteří si našli cestu do Švédska," dodal.

Odveta tohoto zápasu 4. předkola je na programu v úterý 27.8.2024 od 21:00 na pražské Letné. 

Konečný výsledek úvodního zápasu 4. předkola Ligy mistrů UEFA (21.8.2024):

Malmö FF – Sparta Praha 0:2 (0:1)
Branky:
30. vlastní Stryger, 88. Ryneš. Rozhodčí: Gil Manzano – Barbero, Nevado – Munuera (video, všichni Šp.). ŽK: Busanello, Peňa, Christiansen – Olatunji, Laci, Pešek

Malmö: Dahlin – Stryger, Jansson, Zetterström, Busanello – Bolin (64. Ali), Peňa, Johnsen, Nanasi – Kiese Thelin, Botheim (64. Christiansen). Trenér: Rydström

Sparta: Vindahl – Vitík (82. Zelený), Panák, Sörensen – Preciado (68. Wiesner), Kairinen, Laci (68. Sadílek), Ryneš – Birmančevič, Haraslín (83. Pešek) – Olatunji (60. Kuchta). Trenér: Friis

Související

Fotbal, ilustrační fotografie

Mbappé se po odchodu do Realu Madrid pře s PSG o 55 milionů eur

Francouzský fotbalový hvězdný útočník Kylian Mbappé ještě nespálil po přestupu z Paris Saint Germain do Realu Madrid všechny mosty. Se svým bývalým zaměstnavatelem se totiž pře o 55 milionů eur (v přepočtu 1,38 miliardy korun), který mu má doplatit právě po transferu do španělské metropole. Nyní se do tohoto sporu snažila vložit Francouzská ligová asociace LFP, která chtěla být prostředníkem mezi oběma stranami, hráč ale tuto nabídku odmítl.
Fotbal, ilustrační fotografie

Češi odčinili blamáž s Gruzií výhrou nad Ukrajinou. Postaral se o ni dvěma góly Šulc

Svěřenci kouče Ivana Haška neměli před úterním zápasem s Ukrajinou jinou možnost než vyhrát za tři body poté, co v sobotu naprosto nezvládli duel s Gruzií (1:4). Naštěstí právě pro trenéra, o jehož budoucnost se taky hrálo, nakonec český výběr dokráčel k výhře 3:2, kterou musela parta kapitána Tomáše Součka bránit až do poslední vteřiny za atmosféry, v rámci které byly slyšet z ochozů pražského Edenu především ukrajinští fanoušci. Hned o dva české góly se postaral Pavel Šulc ještě v první půli, aby na něj navázal v té druhé trefou z penalty kapitán Souček. To už bylo navýšení vedení na 3:1, přičemž Ukrajincům se duel podařilo ještě zdramatizovat.

Více souvisejících

Fotbal AC Sparta Praha Liga mistrů

Aktuálně se děje

před 26 minutami

před 1 hodinou

Zaplavená auta

Počasí se zhoršuje i Rakousko. K povodním se může přidat orkán

Trvalé deště v Rakousku výrazně komplikují dopravu v zemi. Rakouské železnice (ÖBB) v pátek oznámily, že silné sněžení a sesuvy půdy přerušily vlakové spojení na dvou tratích v Salcbursku, informuje agentura APA. Dopravní problémy se týkají i silniční sítě, kde déšť, sníh a popadané stromy způsobují zpoždění a uzavírky, varovala automobilová organizace ÖAMTC. 

před 1 hodinou

Hasiči

Hasiči na Jižní Moravě začali s evakuací

V pátek jihomoravští hasiči evakuovali přes 100 studentů spolu s jejich vedoucími z chatové oblasti Biskoupky u Brna kvůli hrozícím povodním způsobeným silnými dešti. Informovali o tom na sociální síti X.

před 2 hodinami

před 3 hodinami

Petr Fiala

Čekejme to nejhorší. V pohotovosti je sto tisíc hasičů

V Česku má intenzivně pršet až do pondělní noci. Odborníci varují, že by za určitých okolností mohlo dojít k opakování povodňových situací z let 1997 a 2002. Premiér Petr Fiala proto svolal Ústřední krizový štáb, který se v pátek ráno sešel na ministerstvu vnitra za přítomnosti šéfa resortu Víta Rakušana.

před 3 hodinami

před 3 hodinami

Elon Musk

Musk označil australskou vládu za fašisty

Technologický magnát Elon Musk přirovnal australskou vládu k "fašistům" kvůli navrhované legislativě, která má ukládat pokuty společnostem vlastnícím sociální média, pokud nezastaví šíření dezinformací. Uvedl to server The Guardian.

před 4 hodinami

před 4 hodinami

před 5 hodinami

před 6 hodinami

před 6 hodinami

před 7 hodinami

Počasí

Meteorolog vysvětlil, proč Evropu zasáhlo extrémní počasí

Extrémní deště, na které se střední Evropa připravuje, jsou výsledkem mimořádné meteorologické situace, jejímž klíčovým faktorem je neobvykle teplé Středozemní moře. Meteorolog Leopold Haimberger o tom podle televize RTVS informoval agenturu APA.

Aktualizováno před 7 hodinami

před 7 hodinami

před 8 hodinami

před 8 hodinami

před 9 hodinami

včera

včera

Mbappé se po odchodu do Realu Madrid pře s PSG o 55 milionů eur

Francouzský fotbalový hvězdný útočník Kylian Mbappé ještě nespálil po přestupu z Paris Saint Germain do Realu Madrid všechny mosty. Se svým bývalým zaměstnavatelem se totiž pře o 55 milionů eur (v přepočtu 1,38 miliardy korun), který mu má doplatit právě po transferu do španělské metropole. Nyní se do tohoto sporu snažila vložit Francouzská ligová asociace LFP, která chtěla být prostředníkem mezi oběma stranami, hráč ale tuto nabídku odmítl.

Zdroj: David Holub

Další zprávy