Potřetí v sezóně v ženských štafetách triumfovaly Norky. Češky doplatily na trestná kola

Již třetí triumf v právě probíhající biatlonové sezóně 2019/2020 si v ženské štafetě připsalo norské kvarteto, jež bylo následované druhými Švédkami a třetími Francouzkami. Protože ve druhém úseku musela na jedno trestné kolo Lucie Charvátová a Markéta Davidová pak ještě přidala další dvě trestná kola navíc, nedokázala tak tím pádem česká čtvečice Jessica Jislová, Lucie Charvátová, Markéta Davidová a Eva Kristejn Puskarčíková navázat na umístění Češek v loňském štafetovém závodě v německém Oberhofu, kde tehdy skončily třetí. Tentokrát Češky dojely až na desáté pozici.

Do prvního úseku za české kvarteto tedy vyrazila Jessica Jislová, ta sice předvedla střelbu bez jediné chyby, avšak její běh nebyl zrovna z nejrychlejších. "Přes Vánoce jsem byla trošku nemocná a je to teď strašně znát. Na té střelbě to bylo stoprocentní, ani jsem nevěděla, proč to vlastně padá. Za to jsem dneska moc ráda, protože jsem si nemohla dovolit žádné zdržení navíc," neskrývala svou radost z čisté střelby jak vleže, tak vestoje Jislová.

Ze střelby naopak nemohla v žádném případě radovat druhá česká závodnice, která přebírala pomyslný šafetový kolík po Jislové, Lucie Charvátová. Během svého kola musela jednou na trestné kolo. A to i přesto, že na střelnici nebyly nijak zvlášť špatné podmínky, přestože je Oberhof známý svým nevyzpytatelným počasím. "Na Oberhof jsou to dobré podmínky, není třeba tady zmatkovat a dělat nějaký hlouposti při střelbě," říkala po svém úseku v rozhovoru Charvátová, která ale zkrátka po své stojce musela na stopadesátimetrové trestné kolo.

Střelecky se nedařilo ani české biatlonové jedničce mezi ženami Markétě Davidová. Ta předváděla velive slušný běh na trati, ale vleže musela jednou dobíjet a po stojce pak musela rovnou na dvě trestná kola. "S mojí běžeckou formou po Vánocích si tyhle chyby nemohu dovolit, protože to nejsem schopná doběhnout," sypala si popel na hlavu Davidová.

A tak nezbývalonic jiného než doufat, že finišmance Evě Kristejn Puskarčíkové se na střelnici zadaří a že to ze strany českého kvarteta tak v Oberhofu nebude úplný propadák. Harrachovská rodačka skutečně zastřílela nobou svých položkách bezchybně a i proto tak tedy mohou být česká děvčata ráda alespoň za to, že nakonec uzavřela elitní desítku.

Během závodu mohli biatlonoví fanoušci vidět v čele závodě švýcarskou štafetu tvořenou mimo jiné i hned z trojice sester Gasparinových. Švýcarsko ale přišlo nakonec o stupně vítězů a to poté, co Aita Gasparinová musela po stojce na trestné kolo. Do posledního úseku pak v čele závodu byly k vidění finišmanky štafet Francie (Braisazová), Norska (Eckhoffová) a Švédska (Öbergová) a právě mezi nimi se tak o konečném medailovém pořadí rozhodlo až na poslední střelbě.

Nakonec vše nejlépe zvládla Eckhoffová a díky tomu tak v Oberhofu navázala norská štafeta na další norský úspěch v Oberhofu, o který se ve čtvrtek ve sprintu postarala Röiselandová a v Německu nedaleko českých hranic tak v rámci této zastávky Světového poháru 2019/2020 mohla propuknout další nortská radost. Druhé byly Švédky a třetí Francouzky, pro obě tyto země se tak jedná o jejich sezónní maximum.

Světový pohár biatlonistek - štafeta žen na 4x6 km v Oberhofu (11.1.2020):

1. Norsko (Solemdalová, Tandrevoldová, Röiselandová, Eckhoffová) 1:14:11,6 (0+11)2. Švédsko (E. Öbergová, Perssonová, Brorssonová, Öbergová) +21,1 (0+10)3. Francie (Simonová, Bescondová, Aymonierová, Braisazová) +33,1 (0+12)4. Německo (Hinzová, Hettichová, Hammerschmidtová, Herrmannová) +1:10,4 (1+11)5. Švýcarsko (E. Gasparinová, S. Gasparinová, A. Gasparinová, Häckiová) +1:24,5 (1+9)6. Ukrajina (Merkušinová, Džimoavá, Semerenková, Pidhrušná) +1:35,9 (1+7)7. Rusko (Rezcovová, Poršněvová, Mironovová, Kuklinová) +2:20,7 (0+14)8. Bělorusko (Alimbekavová, Krjuková, I. Kručinkinová, J. Kručinkinová) +2:37,4 (1+10)

---

10. Česko (Jislová, Charvátová, Davidová, Kristejn Puskarčíková) +3:38,6 (3+10)

Související

Více souvisejících

Biatlon

Aktuálně se děje

před 1 hodinou

před 2 hodinami

před 3 hodinami

před 4 hodinami

před 5 hodinami

před 5 hodinami

před 5 hodinami

Nelson Mandela, bývalý prezident Jihoafrické republiky a jeden z hlavních bojovníků proti apartheidu. Byl spoluzakladatelem ozbrojeného křídla Afrického národního kongresu Umkhonto we Sizwe, které bylo vládami Jižní Afriky a Spojených států označeno za teroristickou organizaci. Za svou činnost byl režimem apartheidu 27 let vězněn.

Mandelu jako hlavu státu uznávali prakticky všichni Jihoafričané, uvádí afrikanista Skalník

Uplynulo 30 let od chvíle, kdy se jihoafrickým prezidentem stal čelní bojovník proti rasovému apartheidu Nelson Mandela. Během pětileté vlády procházela země především transformací, kdy klíčové státní i ekonomické pozice přebírali černí Afričané, připomíná Petr Skalník v rozhovoru pro EuroZprávy.cz. Afrikanista, antropolog a bývalý diplomat v něm také upozorňuje, že Mandela byl mnohem více nacionalistou než socialistou a za jeho prezidentství Jihoafrická republika získala mezinárodní prestiž a začala hrát rozhodující politickou i hospodářskou roli na kontinentu. Mandelovo působení v čele státu tak považuje za úspěšné, navzdory tomu, že se první hlavě státu černé pleti nepodařilo zkrotit bující kriminalitu a překlenout majetkovou propast ve společnosti.

před 6 hodinami

Ilustrační fotografie.

Pro Kämpfa uvolnil místo v národním týmu Kousal, kapitánem se stal veterán Červenka

Čtvrtečního tréninku v pražské O2 Areně se zúčastnil poprvé útočník Toronta David Kämpf, který se tak připojil k týmu. Musel ho naopak opustit někdo ze stávajících nominovaných, vyšlo to na Pavla Kousala. Realizační tým v čele s Radimem Rulíkem pak počítá s Kämpfem do prvního utkání turnaje, který Češi odehrají v pátek proti Finsku. Kromě toho ve čtvrtek taktéž vybrali kapitána a jeho asistenty. Čéčko bude nosit podle očekávání ten nejzkušenější Roman Červenka a jeho pobočníky se pak stali obránce Radko Gudas (Anaheim) a útočník Ondřej Palát (New Jersey).

před 6 hodinami

před 7 hodinami

před 7 hodinami

Izraelská armáda se připravuje k útoku na Hamás

Izraelské tanky obklíčily východní část Rafahu. Městem zní exploze a střelba

Podle agentury Reuters dnes izraelské tanky zablokovaly hlavní silnici oddělující východní a západní část Rafahu na jihu Pásma Gazy, což v podstatě obklíčilo celou východní část tohoto města. Obyvatelé východní a severovýchodní části města hlásí téměř nepřetržité exploze a střelbu, přičemž intenzivní boje mezi izraelskou armádou a ozbrojenci z hnutí Hamás a Palestinského islámského džihádu pokračují.

Aktualizováno před 8 hodinami

před 8 hodinami

Ruská armáda, ilustrační foto

Ruská armáda zahájila pozemní ofenzívu na severovýchodě Ukrajiny

Ruské jednotky spustily v pátek ráno pozemní ofenzívu na severovýchodě Ukrajiny v Charkovské oblasti a u města Vovčansk postoupily přibližně o jeden kilometr. Uvedla to agentura Reuters odvolávajících se na ukrajinské ministerstvo obrany a zdroj z prostředí ukrajinské armády.

před 8 hodinami

před 9 hodinami

před 10 hodinami

před 10 hodinami

před 10 hodinami

před 11 hodinami

před 12 hodinami

Bělorusko plánuje systematicky přesouvat stovky migrantů na hranice s Polskem

Běloruské bezpečnostní a zpravodajské služby plánují systematicky přesouvat stovky migrantů na hranice s Polskem. Organizace ByPol, sdružující bývalé představitele běloruských silových struktur, upozornila na tuto situaci na svých internetových stránkách s tím, že se jedná o skupinu 700 až 800 osob, které se mají pokusit překročit hranice Evropské unie.

Zdroj: Libor Novák

Další zprávy