Olympiáda láká české politiky. Ovšem i ty kontroverzní

Rio de Janeiro - Na olympiádu do Brazílie vyrážejí i čeští politici. Podle olympijského výboru, který některým cestu hradí, tam mají podpořit sportovce a vylepšit obraz země.

Kromě představitelů státu se do Ria podíval třeba hradní kancléř Mynář nebo Zemanův kontroverzní poradce Nejedlý. I na jejich výlet přispívají daňoví poplatníci.

Na olympiádu letos Český olympijský výbor pozval osm politiků – pozvání přijalo pět – v čele s prezidentem Milošem Zemanem a ministryní pro místní rozvoj – Karlou Šlechtovou.

"My jsme velmi rádi, že tam ti politici jezdí, protože z jejich strany je to výraz úcty a podpory českému sportu. Z mezinárodního hlediska by to vypadalo velmi špatně, kdyby s českou výpravou žádný představitel státu nepřijel," má jasno Marek Brodský z Českého olympijského výboru.

Ubytování platí politikům Český olympijský výbor, do kterého plynou peníze také z kapes daňových poplatníků. A tomu, že se česká výprava prodraží, nahrává to, že Rio je přeplněné turisty a hotely dramaticky zvedly ceny.

Prezident se prý při cestě do Ria snažil maximálně šetřit, dokonce si vezl vlastní zásoby jídla. Prý omezil i počet členů delegace na minimum. V Riu ale mezi nimi byl třeba kancléř Mynář nebo kontroverzní poradce Nejedlý.

Olympijský výbor tvrdí že s politiky létají do Ria i sportovci vládními letadly. Ta přitom platí z rozpočtu ministerstva a tedy prostřednictvím daní i občané.

Související

Box (ilustrační foto)

Některé boxerské zápasy na olympiádě v Riu byly zmanipulované, tvrdí McLaren

Vyšetřovatel Richard McLaren se ve čtvrtek nechal slyšet, že některé boxerské zápasy na Letních olympijských hrách v Riu de Janeiro před pěti lety byly zmanipulované. Tento kanadský vyšetřovatel byl letos v červnu pověřen Mezinárodní boxerskou organizací AIBA, aby možné ovlivňování výsledků boxerských zápasů z roku 2016 prošetřil.
XXXI. letní olympijské hry 2016 v Riu

Olympiáda byla podplacená. Bývalý guvernér přiznal korupci

Bývalý guvernér státu Rio de Janeiro Sérgio Cabral u soudu přiznal, že si kupoval hlasy členů Mezinárodního olympijského výboru před volbou dějiště her v roce 2016. Úplatky v celkové výši dva miliony dolarů podle něj byly pro devět členů MOV, mimo jiné pro legendárního ukrajinského tyčkaře Sergeje Bubku a ruského plavce Alexandera Popova. Oba obvinění odmítli a budou se bránit právní cestou.

Více souvisejících

Olympijské hry 2016 Vratislav Mynář Martin Nejedlý (jednatel Lukoilu a poradce Zemana)

Aktuálně se děje

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

Aktualizováno včera

včera

Adrian Newey

Génius Newey končí v Red Bullu. Zamíří k Ferrari?

Dlouho se o tom spekulovalo, a nyní je to oficiální. Adrian Newey, technický ředitel Red Bull Racing, ukončí svou práci u rakouské stáje po skončení této sezóny. Potvrzení této zprávy přišlo od samotného týmu v jeho oficiálním prohlášení. Po 19 letech skončí Neweyho dlouholetá éra v týmu.

včera

Zahraniční vojáci se stali válečnými zajatci (POW) poté, co byli zajati Ukrajinou jako bojovníci v rámci ruských ozbrojených sil, účastní se tiskové konference organizované ukrajinskými představiteli v Kyjevě 15. března 2024.

Žoldáci z Nepálu ve velkém dezertují z ruské armády na Ukrajině

Podle informací serveru RBK-Ukrajina, který se odvolává na tiskovou zprávu Hlavního ředitelství zpravodajství, žoldáci z Nepálu, kteří přišli bojovat proti Ukrajině v řadách ruské armády, masově dezertují. Ruští velitelé zároveň hledají chatrné omluvy pro své vedení, vysvětlující tuto situaci.

včera

Andrej Babiš (ANO)

Boj proti Green Dealu i migraci. Hnutí ANO zahájilo předvolební kampaň

Při zahájení hlavní fáze kampaně ANO ve Zlíně uvedl předseda Andrej Babiš, že hlavními prioritami hnutí ve volbách do Evropského parlamentu jsou boj proti nelegální migraci, obrana suverenity a odpor proti Zelené dohodě, nazvané Green Deal. Hlavním heslem kampaně před červnovými volbami je "Česko pro tebe všecko".

včera

1. máj

Svátek práce se slaví již 135 let. Jak se za tuto dobu proměňovala jeho podoba?

Na první květnový den připadá Svátek práce, který není jenom státním svátkem, ale i tím mezinárodním. Jeho historie sahá až do roku 1889, kdy byl jiný, než se prezentoval v dobách komunistického režimu. Povinné prvomájové průvody doprovázené budovatelskými slogany, oslavami pracovních úspěchů a stranickými představiteli na tribunách měly s původní myšlenkou svátku pramálo společného. 

včera

Počasí: Česko zasáhl silný vítr. Meteorologové vydali výstrahu

Meteorologové vydali výstrahu před silným větrem. Ten bude podle ČHMÚ.cz řádit na části území až do zítřejšího večera.

Zdroj: Libor Novák

Další zprávy