Je rajče zelenina, nebo ovoce? Soudní verdikt dodnes mate veřejnost

Snad každý ví, že rajče je ovoce a ne zelenina. Do ovocného salátu nebo jako desert si ho však nedáváme. Je to tedy ovoce? Je to zelenina? Soud zmátl celou Ameriku. Někteří jsou z toho zmatení dodnes.

Spor začal, když v roce 1883 Kongres schválil nový „Tariff Act“, jehož účelem bylo ochránit domácí pěstitele zeleniny zdaněnm importované zeleniny 10 procenty. Prodejci zeleniny se toto pokoušeli obejít právě tím, že rajče je přeci ovoce, a proto se na ně tato daň nevztahuje. Edward L. Hedden, který daně vybíral, si to však nenechal vymluvit a rodině Nixových, kteří rajčata prodávali, tuto daň naúčtoval. Rodina si to nenechala líbit a podala na něho žalobu.

Jak to tedy s rajčaty je? Protože je rajče z botanického pohledu plodem víceleté kulturní rostliny, což z něho skutečně dělá ovoce. Ovocem se obvykle myslí plod rostliny, který je nad zemí, běžně se jedná o dřeviny. Podle této představy by ovocem byla i okurka nebo cuketa. Proto se zelenina a ovoce dělí spíše podle využití.

Spor Nix vs Hedden se dostal až před americký Nejvyšší soud. Čistě teoreticky by měla rodina Nixových vyhrát – rajče je podle biologie a botaniky skutečně ovocem. Soud předvolával jako svědky prodejce ovoce a zeleniny, právníci prohlíželi slovníky. Právník Heddena nakonec vyhrál soud argumentem, že rajčata jsou sice biologicky ovocem, ovšem pro účely obchodu jsou zeleninou.

Nejvyšší soud s touto myšlenkou jednoznačně souhlasil, protože Tariff Act se zabýval právě obchodem se zeleninou. Soudci případ v dubnu 1893 uzavřeli se slovy, že rajčata jíme jako zeleninu, ne jako ovoce, a proto se na ně vztahuje daň z importované zeleniny.

V roce 2005 se tento spor znovu objevil u soudu, tentokrát v New Jersey, když se lobbisté snažili, aby bylo rajče jmenované státní zeleninou. Využili precedentu, podle něhož je rajče ustanovené jako zelenina. Díky tomu je rajče státní zeleninou New Jersey. V Jižním Arkansasu je rajče prohlášeno za státní ovoce i zeleninu, zatímco v Tennessee je rajče státním ovocem. Ohio považuje rajčatovou šťávu za svůj státní nápoj a vyhnulo se tím debatám o tom, zda je rajče ovoce či zelenina.

Související

Zelenina vypěstovaná ve skleníku

Češi našli způsob, jak ušetřit? Pěstují si vlastní zeleninu a ovoce

Více než polovina českých domácností si pěstuje vlastní ovoce a zeleninu a pro pětinu z těchto domácností se jedná o důležitý zdroj, který je srovnatelný s nákupem těchto produktů. Vyplývá to z dat, která vědcům Národního institutu SYRI poskytuje Český sociálněvědní archiv ČR. Vědci jej prezentovali v tiskové zprávě.

Více souvisejících

Zelenina Ovoce soudy kuriozity potraviny jídlo

Aktuálně se děje

před 2 hodinami

před 3 hodinami

Izraelský premiér Benjamin Netanjahu

Netanjahu: Izrael zůstane proti Hamásu osamocený, když bude muset

Izrael zůstane ve válce proti palestinskému hnutí Hamás "osamocený", pokud bude muset. Prohlásil to dnes izraelský premiér Benjamin Netanjahu v reakci na varování prezidenta USA Joea Bidena v souvislosti s plánovanou operací izraelské armády ve městě Rafah na jihu Pásma Gazy. Uvedla to agentura AP.

před 4 hodinami

Ilustrační foto

Všechny vodní elektrárny na Ukrajině jsou vážně poškozeny

Při středečních útocích ruských sil na Ukrajinu byly vážně poškozeny dvě vodní elektrárny a jsou mimo provoz. Podle agentury Reuters to ve čtvrtek uvedla státní energetická společnost Ukrhydroenerho, nekonkretizovala však, o které elektrárny se jedná.  

před 5 hodinami

před 5 hodinami

před 6 hodinami

Polsko-běloruská hranice

Polsko posiluje kovovou bariéru na hranici s Běloruskem

Polsko posiluje kovovou bariéru na své hranici s Běloruskem, aby zabránilo nelegální migraci. Připravuje také plány na zvýšení ochrany hranice s Ruskem, uvedl ve čtvrtek polský ministr obrany Wladyslaw Kosiniak-Kamysz podle agentury AP.

před 7 hodinami

před 7 hodinami

před 8 hodinami

Valerij Zalužnyj

Změny ve vedení Ukrajiny: Zalužnyj míří do Británie, Kubrakov skončil

Ukrajinský prezident Volodymyr Zelenskyj ve čtvrtek dekretem oficiálně jmenoval bývalého vrchního velitele ozbrojených sil Valerije Zalužného mimořádným a zplnomocněným velvyslancem Ukrajiny v Británii. Ukrajinský parlament také dnes odvolal Olexandra Kubrakova z funkce místopředsedy vlády pro obnovu Ukrajiny.

Aktualizováno před 8 hodinami

před 9 hodinami

před 10 hodinami

před 10 hodinami

před 11 hodinami

před 11 hodinami

před 12 hodinami

před 13 hodinami

před 13 hodinami

před 14 hodinami

Izrael, ilustrační foto

Izrael se vyjádřil k hrozbě Bidena o zákazu dodávek zbraní

Za "velké zklamání" označil ve čtvrtek izraelský velvyslanec při OSN Gilad Erdan vyjádření amerického prezidenta Joea Bidena, který pohrozil zastavením některých dodávek zbraní Izraeli v případě, že zaútočí na město Rafah na jihu Pásma Gazy. 

před 15 hodinami

Biden: Izraelci zabíjí civilisty našimi bombami. Pokud zaútočí na Rafah, už žádné nedostanou

Podle amerického prezidenta Joea Bidena Izrael použil bomby dodané Spojenými státy při útocích, které vedly k úmrtí palestinských civilistů v Pásmu Gazy. Biden to uvedl v rozhovoru pro stanici CNN.

Zdroj: Libor Novák

Další zprávy