Chávez: Ať žije Libye a její nezávislost!

Caracas - Venezuelský prezident Hugo Chávez se poprvé vyjádřil k situaci v Libyi. Ocenil "nezávislost" spřátelené severoafrické země a konstatoval, že jeho blízký spojenec Muammar Kaddáfí čelí občanské válce, informuje v pátek agentura AFP.

"Ať žije Libye a její nezávislost! Kaddáfí čelí občanské válce!" napsal ve čtvrtek levicový prezident jihoamerické země na mikrobloggovací síti Twitter.

Chávez je oblíben ve velké části arabského světa a platí za blízkého spojence Kaddáfího. Oba lídři pravidelně odsuzují americký "imperialismus" a často se v posledních letech vzájemně navštěvovali. Jejich vztahy jsou natolik vřelé, že se v pondělí spekulovalo o útěku libyjského diktátora do Caracasu.

Populistický jihoamerický státník byl v úzkém kontaktu s Kaddáfím během lidového povstání, které 11. února po třiceti letech u moci svrhlo egyptského autoritářského prezidenta Husního Mubaraka.

Aktuální situaci v Libyi komentoval i venezuelský ministr zahraničí Nicolás Maduro. V parlamentu řekl, že si krvavé nepokoje zasluhují „objektivní posouzení“.

Současně vyjádřil názor, že svět chystá invazi do Libye s cílem zmocnit se jejích ropných zásob. "Tvoří se podmínky pro to, aby mohla být ospravedlněna invaze do Libye. Hlavním cílem takové invaze je vzít Libyi její ropu," uvedl šéf venezuelské diplomacie.

Přípravu sankcí mezinárodního společenství vůči libyjskému vedení Maduro odsoudil. "Proč nežádají stejný postih pro ty, kdo každodenně bombardují nevinné civilisty v Iráku a Afghánistánu?" namítl.

Ze zemí Latinské Ameriky podpořil libyjského plukovníka už jen levicový prezident Nikaraguy Daniel Ortega. Tamní opozice ale volá po "okamžitém ukončení diplomatických vztahů" s Kaddáfího "genocidní diktaturou".

Povstání v Libyi pokračuje již jedenáctý den. Diktátor, který severoafrické zemi bohaté na ropu vládne od roku 1969, ztrácí půdu pod nohama. Do rukou povstalců padl celý východ země i některá města na západě.

Nepokoje mají podle Human Rights Watch na kontě přes 640 mrtvých, vyslanec francouzské vlády pro lidská práva Francois Zimeray odhaduje počet obětí přes 2000. Kaddáfí podle něj spáchal při potlačování povstání zločiny proti lidskosti.

Související

Stalin González (Venezuela)

Guaidó není jediný: Nový venezuelský lídr Stalin González má plán, jak zastavit krizi

Stalin González, celým jménem Iván Stalin González Montaño patří k novým vůdcům Venezuely. Je členem sociálně-demokratické strany Un Nuevo Tiempo (Nový čas), která převzala roli ve vedení Národního shromáždění na základě dohody, která umožňuje opozičním stranám přebírat úkoly podle rotačního systému. V rozhovoru pro španělský list El País tvrdí, že je důležité nabídnout chávistům záruky stability.
Hugo Chávez

Chávez by udělal proti Madurovi puč, zní z opozice. Bude občanská válka?

Šéf venezuelského parlamentu Juan Guaidó, jehož už uznaly za prozatímního prezidenta Venezuely na čtyři desítky států, v pondělí znovu vyloučil, že by vyhrocená situace v jeho zemi mohla skončit občanskou válkou. Totéž řekl dnes španělskému rozhlasu Cadena SER bývalý starosta Caracasu a lídr opozice Antonio Ledezma, který žije přes rok ve španělském exilu.

Více souvisejících

Hugo Chávez

Aktuálně se děje

před 30 minutami

Aktualizováno před 46 minutami

před 1 hodinou

před 1 hodinou

před 1 hodinou

před 2 hodinami

před 2 hodinami

před 3 hodinami

před 3 hodinami

před 4 hodinami

Nový íránský tank Karrar

Íránské ozbrojené síly jsou mocné. Pozemní válku s Izraelem si ale nemohou dovolit

Íránský raketový útok proti Izraeli přináší řadu otázek. Jeden z velkých otazníků představuje samotná síla ozbrojených Teheránu. Jejich složení je totiž netradiční – spíše než na pozemní vojsko a letectvo kladou Íránci důraz na prostředky zastrašení. Primárním způsobem boje tak pro íránskou armádu jsou balistické rakety a bezpilotní letouny, jak jsme v posledních dnech a měsících měli možnost vidět.

před 4 hodinami

Olaf Scholz, Ukrajinský mírový summit 2024 (Bürgenstock)

Svět ostře reaguje na raketový útok Íránu na Izrael

Předsedkyně Evropské komise Ursula von der Leyenová a předseda Evropské rady Charles Michel ve středu ostře odsoudili úterní raketové útoky Íránu na Izrael. Šéf unijní diplomacie Josep Borrell se k nim přidal už v úterý večer.

před 5 hodinami

před 5 hodinami

před 6 hodinami

před 6 hodinami

před 7 hodinami

před 7 hodinami

před 9 hodinami

včera

včera

Izrael: Část íránských raket jsme sestřelili, hrozba dalšího útoku pominula. Izraelci opouští kryty

Izraelská armáda oznámila, že obyvatelé Izraele mohou opustit protiletecké kryty, protože bezprostřední hrozba útoků z Íránu "prozatím" pominula. Záchranáři v Tel Avivu hlásí dva lehce zraněné osoby v důsledku šrapnelů a několik dalších osob bylo ošetřeno kvůli lehkým zraněním, která utrpěli při úprku do úkrytu.

Zdroj: Libor Novák

Další zprávy