Odplata nejtvrdšího šerifa USA? Zažaloval média, chce 300 milionů dolarů

Bývalý šerif Phoenixu Joe Arpaio, který se sám označoval za nejtvrdšího šerifa ve Spojených státech, zažaloval za pomluvu portál The Huffington Post, televizi CNN a magazín Rolling Stone a jako odškodnění žádá 300 milionů dolarů (6,8 bilionu korun). Informovala o tom televize ABC News.

Arpaio tvrdí, že zpravodajství zmíněných médií poškodilo jeho šanci ucházet se v roce 2020 o senátorské křeslo za stát Arizona a hrubě pošlapalo jeho pověst.

Bývalý šerif navzdory dřívějšímu soudnímu zákazu organizoval dopravní kontroly cíleně namířené proti přistěhovalcům. To soudce loni v červenci vyhodnotil jako pohrdání soudem, za což Arpaiovi hrozilo až půl roku ve vězení. Ještě před vynesením verdiktu o výši trestu ho ale prezident Donald Trump omilostnil.

Arpaio v nově podané žalobě tvrdí, že CNN o něm letos v lednu informovala jako o usvědčeném zločinci, ačkoli nebyl odsouzen za zločin, ale za přestupek. Televize se podle bývalého šerifa poté nijak nesnažila omyl napravit. Také Rolling Stone použil termín zločinec, což magazín sice opravil, ale podle Arpaia ne každý o opravě ví. The Huffington Post zase chybně napsal, že soud Arpaia za pohrdání poslal do vězení.

Zda 300 milionů získá, Arpaio neví. Žalobu nicméně považuje za varování médiím, aby svá zpravodajství kontrolovala.

Někdejší šerif je v USA známou osobností. Je také součástí skupiny lidí, kteří prohlašují, že rodný list nyní již bývalé demokratické hlavy státu Baracka Obamy je padělek.

Podle některých spekulací se Obama nenarodil v USA, ale v zemi svého otce - v Keni na africkém kontinentu. To by zpochybnilo legálnost Obamova zvolení prezidentem, protože část zastánců tradicionalistického výkladu ústavy trvá na tom, že prezident se musí narodit na území Spojených států. Jiné názory zase tvrdí, že prezident může být jakýkoli rodilý Američan. A Obama je v každém případě Američanem po matce.

Související

Více souvisejících

Joe Arpaio (šerif) USA (Spojené státy americké) Media CNN

Aktuálně se děje

před 1 hodinou

před 1 hodinou

před 2 hodinami

Ilustrační fotografie

Muž s mečem zaútočil na lidi v Londýně

Muž zaútočil s autem a mečem na lidi na severovýchodním předměstí Londýna. Uvedla to v úterý místní policie, která podezřelého zadržela. Se zraněními bylo hospitalizováno v Hainaultu pět osob, informuje BBC.

před 3 hodinami

před 4 hodinami

před 5 hodinami

před 6 hodinami

před 7 hodinami

před 8 hodinami

včera

včera

Aktualizováno včera

včera

včera

včera

včera

včera

Ilustrační fotografie.

Dnes je Mezinárodní den tance. Kdy a jak začali lidé tančit?

Tanec je starý tak jako samo lidstvo. Během dlouhé historie prošel tanec vývojem a mnoha proměnami. Vznikly jeho specifické podoby pojící se s obdobími v roce, důležitými okamžiky v životě člověka nebo nejrůznějšími rituály. Pomocí tance se vyjadřovaly emoce či národní identita. Jaká je historie tance, který má dnes svůj mezinárodní den?

včera

včera

včera

Zákaz rozdělávání ohně. Střední Čechy reagují na výstrahu ČHMÚ

Návrat teplého počasí místy zkomplikuje lidem v Česku pálení čarodějnic. Například Středočeský kraj v pondělí vyhlásil na přesně stanovených místech zákaz rozdělávání ohně. Reagoval tak na dnes aktualizovanou výstrahu Českého hydrometeorologického ústavu (ČHMÚ) před nebezpečím požárů.

Zdroj: Jan Hrabě

Další zprávy