Kostarický exprezident a nositel Nobelovy ceny za mír měl obtěžovat bývalou miss

Bývalý kostarický prezident a nositel Nobelovy ceny za mír Óscar Arias čelí rozrůstající se sérii obvinění ze sexuálního obtěžování. S tím nejnovějším přišla někdejší miss této středoamerické země, kterou Arias podle ní před čtyřmi lety osahával a líbal, aniž by si to přála. Z podobně nepřípustného chování obvinilo Ariase již nejméně pět žen, uvedla dnes agentura AP. Exprezident tvrdí, že nikdy neměl s žádnou ženou fyzický kontakt proti její vůli a že vždy usiloval o rovnost pohlaví.

Vítězka soutěže o královnu krásy podle AP podala žalobu, z níž plyne, že ji Arias pozval k sobě domů na Velikonoce v roce 2015. Před návštěvou ji požádal o přátelství na facebooku a daroval ji svou knihu s ručně psaným věnováním. Když pozvání přijala, u sebe doma jí začal proti její vůli přes šaty sahat na prsa a líbat na rty. Pak ji beze slova nechal odejít, píše se dále v žalobě.

Někdejšího sociálnědemokratického politika obvinily v posledních dnech z obtěžování různé povahy nejméně čtyři další ženy. Kromě miss podle AP podala žalobu ještě jedna z nich, mírová aktivistka, které údajně Arias v roce 2014 ve svém domě pronikl prsty do vagíny.

Nyní osmasedmdesátiletý Arias stál v čele Kostariky v letech 1986 až 1990 a pak 2006 až 2010. Nobelovu cenu za mír dostal v roce 1987 za úsilí o ukončení gerilových válek ve středoamerických zemích.

Související

Venezuela, ilustrační foto

Kostarika vyhostila ze země venezuelské diplomaty

Kostarika vyhostila ze země diplomatický personál zastupující vládu venezuelského prezidenta Nicoláse Madura. Diplomatům dala dvouměsíční lhůtu na to, aby opustili zemi. Informovalo o tom v pátek kostarické ministerstvo zahraničí. Kostarika je jednou z více než 50 zemí, které v předchozích dnech uznaly dočasným prezidentem Venezuely šéfa parlamentu a opozičního lídra Juana Guaidóa.

Více souvisejících

kostarika Óscar Arias

Aktuálně se děje

před 1 hodinou

před 1 hodinou

před 1 hodinou

před 1 hodinou

před 2 hodinami

Robert Fico

Fico zkritizoval Evropskou unii: Není schopna předložit mírovou iniciativu pro Ukrajinu

Dnes slovenský premiér Robert Fico kritizoval Evropskou unii, že není schopna předložit mírovou iniciativu pro Ukrajinu a označil všechny schůzky státníků členských zemí EU za "válečné kabinety". Toto prohlášení učinil na konferenci k 20. výročí vstupu Slovenska do EU. Fico také kritizoval zahraniční politiku EU a odmítl nový migrační pakt.

před 2 hodinami

před 2 hodinami

před 3 hodinami

před 3 hodinami

před 4 hodinami

před 4 hodinami

před 4 hodinami

před 5 hodinami

před 5 hodinami

před 6 hodinami

před 9 hodinami

Ruské ministerstvo obrany vystavuje zbraně a vojenskou techniku ​​zemí NATO, včetně tanků Leopard a M1 Abrams, ukořistěných ruskou armádou během války proti Ukrajině, ve Victory Park v Moskvě v Rusku. Expozice skládající se z více než 30 vzorků zbraní a vojenské techniky z produkce zemí jako USA, Německo, Anglie, Francie a Ukrajina byla otevřena návštěvníkům (1. května 2024).

Moskva se chlubí ukořistěnou západní vojenskou technikou ve válce na Ukrajině + VIDEO

Rusko v impozantním moskevském památníku s názvem Park vítězství odhalilo novou venkovní expozici, která však nemá nic společného s vítězstvím ve druhé světové válce, které se zde obvykle slaví. Pro veřejnost jsou zde vystavena vojenská vozidla a technika západních armád, která byla ukořistěna ruskou armádou ve válce na Ukrajině, kterou Rusko způsobilo. Tyto válečné trofeje slouží jako demonstrace síly a Rusko se rozhodlo je zde prezentovat veřejnosti.

včera

včera

včera

včera

Nová bilance: V Pásmu Gazy zemřelo přes 34 500 lidí

Při izraelské vojenské ofenzivě v Pásmu Gazy od 7. října zahynulo 34.568 lidí. Ve středu to uvedlo ministerstvo zdravotnictví v Pásmu Gazy ovládaném Hamásemm informovala agentura AFP.

Zdroj: Libor Novák

Další zprávy