Trump byl na místě teroristického útoku v Daytonu, čekali na něj odpůrci

Americký prezident Donald Trump dnes navštívil ve státě Ohio město Dayton, kde o víkendu střelec Connor Betts zabil devět lidí a sám zemřel při zákroku policie. Prezident hovořil s pozůstalými a osobami, které přežily masakr, a setkal se se záchranáři a zdravotníky. Trumpův pobyt doprovázely demonstrace stovek lidí s transparenty "Udělejte něco" a "Spaste naše město".

Na letišti v Daytonu přivítala prezidenta a jeho ženu Melanii skupina místních politiků včetně starostky Nan Whaleyové, která měla k Trumpově návštěvě výhrady a hrozila, že si je při uvítání nenechá pro sebe. Trumpovi kritici tvrdí, že svým konfrontačním slovníkem podněcuje rasovou nenávist a přispívá k rozdělení společnosti.

Před nemocnicí, kde prezident pohovořil se zraněnými, se objevila i Trumpova nafukovací karikatura v podobě vzteklého batolete v plenách a s mobilem, která se stala symbolem odporu proti stylu Trumpova vládnutí. Poprvé se objevila při loňské návštěvě šéfa Bílého domu v Londýně, k vidění už byla na demonstraci na podporu migrantů na hranicích USA s Mexikem nebo před Trumpovým floridským letoviskem Mar-a-Lago.

Dnešní hlasité projevy odporu proti prezidentově návštěvě byly podle agentury AP velmi neobvyklým projevem hněvu a nepřátelství v době celonárodního zármutku nad smrtí víc než třiceti lidí v Daytonu a texaském El Pasu. Toto město na hranici USA s Mexikem navštíví prezident ještě dnes po návštěvě Daytonu.

Trump před odletem z Washingtonu novinářům řekl, že Kongres pokročil v přípravě nových zákonů o držení zbraní. Zákon, který držení zbraní omezuje a nově reguluje jejich prodej, schválila loni Sněmovna reprezentantů, ale Senát ovládaný republikány o něm ani nehlasoval. Podle amerických médií je teď větší šance na dosažení dohody, kterou by podporovaly obě parlamentní strany, a tedy i celý Kongres.

Nový návrh, jehož autory jsou republikánský senátor Lindsey Graham a jeho demokratický kolega Richard Blumenthal, počítá se soudním odebráním zbraní osobám, které jsou nebezpečné sobě či ostatním. Obdobný zákon už platí v některých amerických státech, ale na federální úrovni neexistuje. Navrhovatelé předpokládají, že legislativa by se stala celostátní normou a jejím přijetím v jednotlivých státech by byla podmíněna distribuce federálních subvencí a grantů.

Američtí poslanci jsou od minulého týdne na pětitýdenních prázdninách. Trump dnes řekl, že je povolá zpět, pokud příprava nového zákona o zbraních dostatečně pokročí.

Související

Více souvisejících

Donald Trump Connor Betts (střelec z Daytonu) USA (Spojené státy americké)

Aktuálně se děje

před 1 hodinou

před 2 hodinami

před 2 hodinami

před 2 hodinami

Ilustrační fotografie

Muž s mečem zaútočil na lidi v Londýně

Muž zaútočil s autem a mečem na lidi na severovýchodním předměstí Londýna. Uvedla to v úterý místní policie, která podezřelého zadržela. Se zraněními bylo hospitalizováno v Hainaultu pět osob, informuje BBC.

před 4 hodinami

před 5 hodinami

před 6 hodinami

před 7 hodinami

před 7 hodinami

před 9 hodinami

včera

včera

Aktualizováno včera

včera

včera

včera

včera

včera

Ilustrační fotografie.

Dnes je Mezinárodní den tance. Kdy a jak začali lidé tančit?

Tanec je starý tak jako samo lidstvo. Během dlouhé historie prošel tanec vývojem a mnoha proměnami. Vznikly jeho specifické podoby pojící se s obdobími v roce, důležitými okamžiky v životě člověka nebo nejrůznějšími rituály. Pomocí tance se vyjadřovaly emoce či národní identita. Jaká je historie tance, který má dnes svůj mezinárodní den?

včera

včera

Facebook a Instagram bude vyšetřován EU

Facebook a Instagram budou podrobeny vyšetřování Evropské unie kvůli možnému porušení pravidel pro moderování obsahu, sdělili čtyři lidé deníku Politico.

Zdroj: Radovan Majer

Další zprávy