Papyrus o Ježíšově ženě je pravý, tvrdí vědci

Boston - Američtí vědci se domnívají, že útržek pypyru, jemuž se ve vědeckých kruzích říká Ježíšova žena, je autentický, a nikoli podvrh, jak se dříve myslelo. Profesorka z Harvardské univerzity Karen Kingová napsala v harvardské publikaci Theological Review, že její poznatky jsou založeny na chemickém rozboru inkoustu nápisu a uhlíkové analýze stáří papyru.

Útržek o velikosti vizitky podle ní pochází z osmého století a je z Egypta. "I kdyby byl napsán v devátém století, je to stále starobylý dokument, nikoli moderní podvrh," řekla agentuře AP.Koptský text o osmi řádcích ale podle ní nelze chápat jednoznačně jako důkaz toho, že by Ježíš ženatý. Debatuje se totiž o pasáži, kde v překladu Kingové stojí: "Ježíš jim řekl, 'má žena'..." Následuje další řádka s textem "ona může být mou žákyní".Kingová poprvé o papyru informovala v roce 2012 a nazvala ho tehdy Evangelium Ježíšovy ženy. Mezi odborníky to vyvolalo bouřlivou debatu, avšak zveřejnění informace o textu bylo odloženo, dokud nebudou provedeny testy pravosti.V Theological Review vyšel také názor profesora Leo Depuydta z Brownovy univerzity. Ten tvrdí, že text obsahuje gramatické chyby, které by rodilý koptský mluvčí neudělal. Kingová k tomu telefonicky AP sdělila, že forma nápisu odpovídá jiným starým koptským textům.Další oponenti se pozastavují nad původem papyru. Kingová říká, že jej získala roku 2011 od dárce, který si přeje zůstat v anonymitě. Sám ho prý koupil roku 1999 od sběratele, který jej získal v roce 1963 v tehdejším východním Německu.

Související

Velikonoce vybízejí, abychom do našich starostí i temnot vpustili světlo a nabrali sílu k jejich zvládání, říká Zdenek Wasserbauer. Rozhovor

Velikonoce jsou inspirací pro těžkou dobu. Ježíš přemohl smrt, zkusme vpustit světlo do starostí, říká biskup

Měly by být pro nás především inspirací, jak se vyrovnat s těžkými časy během koronavirové pandemie. Pomocný biskup pražské arcidiecéze a její generální vikář Zdenek Wasserbauer vnímá, že ve Velikonocích je díky příběhu, který je doprovází, ukryta velká naděje nabízená všem. „Jedná se o svátky Veliké noci, ve které Ježíš Kristus přemohl největšího nepřítele člověka, kterou je smrt, a vstal z mrtvých. Velikonoce rovněž vybízejí, abychom do našich starostí i temnot vpustili světlo a nabrali sílu k jejich zvládání. Velikonoce jsou o velikém světle,“ říká v exkluzivním rozhovoru pro EuroZprávy.cz Zdenek Wasserbauer.

Více souvisejících

Ježíš Kristus Vědci

Aktuálně se děje

včera

včera

Teroristé Hamásu

Návrh dohody o příměří má tři fáze, tvrdí Hamás

Návrh dohody o příměří v pásmu Gazy, s níž souhlasilo palestinské hnutí Hamás, má tři fáze a každá trvá 42 dní. Uvedl to v pondělí vysoce postavený představitel Hamásu Chalíl Hajjá v rozhovoru pro katarskou televizi Al-Džazíra, píše agentura Reuters.

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

Chřestýš

Extrémní změny počasí povedou k masové migraci. Vědci varují před rozšířením jedovatých hadů

Podle nové studie, na kterou upozornil server The Guardian, se očekává, že změna klimatu povede k masové migraci jedovatých hadů do nových oblastí a zemí, které na to nejsou připravené. To zvýší zranitelnost obyvatel vůči uštknutí hady. Vědci ve studii modelovali možné geografické rozšíření 209 druhů jedovatých hadů, které mohou ohrozit lidský život. Závěry ukazují, že největší riziko nesou lidé v nízkopříjmových zemích v jižní a jihovýchodní Asii a v částech Afriky.

včera

Ruská armáda, ilustrační foto

Rusko vyhlašuje cvičení. Použije jaderné zbraně

Ruské ministerstvo obrany v pondělí oznámilo, že uspořádá cvičení s taktickými jadernými zbraněmi. Před několika dny Kreml rozzlobeně reagoval na komentáře vysokých západních představitelů o válce na Ukrajině.

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

Netanjahu: Pokud se neubráníme sami, nikdo nás neubrání. Zvládneme to i sami

Izraelský premiér Benjamin Netanjahu odmítl tlak mezinárodního společenství, které požaduje pozastavení válečného tažení v Pásmu Gazy. Podle agentur AP a DPA zdůraznil, že Izrael má schopnost bránit se sám, pokud bude potřeba.

Zdroj: Libor Novák

Další zprávy