Smolenská havárie byl ruský terorismus, řekl polský ministr. A z Moskvy přišla rázná odpověď

Varšava/Moskva - Polský ministr obrany Antoni Macierewicz o víkendu uvedl, že havárie polského vládního letounu v roce 2010 u Smolensku nebyla nehoda, ale teroristický akt spáchaný Ruskem. Uvedla to agentura PAP.

Macierewicz už delší dobu naznačoval, že nehoda mohla být vražedným útokem namířeným proti Kaczyńskému. Slova, která pronesl během sobotní přednášky v severopolské Toruni, však byla mimořádně ostrá. „Co se stalo u Smolensku, mělo za cíl zbavit Polsko jeho vedení, které bylo na cestě přivést náš národ k nezávislosti," prohlásil mimo jiné ministr.

„Je záhodno připomenout, že jsme byli prvními oběťmi terorismu ve 30. letech, a po (havárii ve) Smolensku můžeme říci, že jsme také prvními velkými oběťmi terorismu v současném konfliktu, který se před námi odvíjí," měl lidem na přednášce říct politik.

Mluvčí ruského prezidenta Vladimira Putina Dmitrij Peskov dnes tyto výroky odmítl a označil je za nepodložené a neobjektivní. Dodal, že okolnosti neštěstí jsou dobře známé a byly předmětem oficiálního vyšetřování. „Na základě toho všeho můžeme takováto prohlášení označit za nepodložená, neobjektivní a nemající pranic společného se skutečnými okolnostmi této tragédie," citovala jeho odpověď na obvinění agentura Reuters.

Polský vládní letoun s 96 osobami na palubě přepravoval 10. dubna 2010 prezidentský pár a další členy polské elity do Smolensku. Oficiální vyšetřování provedená Polskem a Ruskem dospěla k závěru, že havárie, při které zahynul mimo jiné prezident Lech Kaczyński a spolu s ním desítky dalších vysokých polských činitelů, bylo neštěstí způsobené lidskou chybou a špatným počasím. Polští vyšetřovatelé uvedli, že nehodu zavinili polští piloti s přispěním ruských dispečerů.

Související

Lech Kaczyński

Polsko dal řeší tragédii, při které zemřel Kaczyński. Chce zatknout dispečery

Soud ve Varšavě rozhodl, že mají být zatčeni tři ruští dispečeři, kteří řídili provoz na letišti v západoruském Smolensku 10. dubna 2010, kdy se tam při pokusu o přistání zřítil stroj s tehdejším polským prezidentem Lechem Kaczyńským na palubě. Informoval o tom pravicový portál wPolityce.pl, podle kterého to znamená, že prokuratura bude moci na trojici dispečerů vydat mezinárodní zatykač.
Jaroslaw Kaczyński na misi s premiéry Česka, Slovinska a Polska na Ukrajině (15.3.2022).

Kaczyński: Rusko může za leteckou katastrofu u Smolenska, mám důkazy

Předseda polské vládnoucí strany Právo a spravedlnost (PiS), vicepremiér Jaroslaw Kaczyński dnes obvinil Rusko, že bylo v pozadí letecké katastrofy u Smolenska, při které přesně před 12 lety zahynul jeho bratr-dvojče, tehdejší polský prezident Lech Kaczyński a spolu s ním dalších 95 členů delegace a posádky vládního letadla. Kaczyński slíbil "velice brzy" předložit důkazy pro svá tvrzení.

Více souvisejících

Lech Kaczyński Dmitrij Peskov

Aktuálně se děje

před 16 minutami

před 52 minutami

před 1 hodinou

před 1 hodinou

před 2 hodinami

před 2 hodinami

před 3 hodinami

včera

včera

Izraelský premiér Benjamin Netanjahu

Netanjahu: Izrael zůstane proti Hamásu osamocený, když bude muset

Izrael zůstane ve válce proti palestinskému hnutí Hamás "osamocený", pokud bude muset. Prohlásil to dnes izraelský premiér Benjamin Netanjahu v reakci na varování prezidenta USA Joea Bidena v souvislosti s plánovanou operací izraelské armády ve městě Rafah na jihu Pásma Gazy. Uvedla to agentura AP.

včera

Ilustrační foto

Všechny vodní elektrárny na Ukrajině jsou vážně poškozeny

Při středečních útocích ruských sil na Ukrajinu byly vážně poškozeny dvě vodní elektrárny a jsou mimo provoz. Podle agentury Reuters to ve čtvrtek uvedla státní energetická společnost Ukrhydroenerho, nekonkretizovala však, o které elektrárny se jedná.  

včera

včera

včera

Polsko-běloruská hranice

Polsko posiluje kovovou bariéru na hranici s Běloruskem

Polsko posiluje kovovou bariéru na své hranici s Běloruskem, aby zabránilo nelegální migraci. Připravuje také plány na zvýšení ochrany hranice s Ruskem, uvedl ve čtvrtek polský ministr obrany Wladyslaw Kosiniak-Kamysz podle agentury AP.

včera

včera

včera

Valerij Zalužnyj

Změny ve vedení Ukrajiny: Zalužnyj míří do Británie, Kubrakov skončil

Ukrajinský prezident Volodymyr Zelenskyj ve čtvrtek dekretem oficiálně jmenoval bývalého vrchního velitele ozbrojených sil Valerije Zalužného mimořádným a zplnomocněným velvyslancem Ukrajiny v Británii. Ukrajinský parlament také dnes odvolal Olexandra Kubrakova z funkce místopředsedy vlády pro obnovu Ukrajiny.

Aktualizováno včera

včera

včera

včera

V lomu ČSA přeruší těžbu. Bude se propouštět, oznámila Severní energetická

Severní energetická ve čtvrtek oznámila, že přerušuje těžbu hnědého uhlí v lomu ČSA na Mostecku v Ústeckém kraji. Rozhodnutí o ukončení provozu má přijít v následujících měsících. Firma se chystá propustit asi 500 zaměstnanců. 

Zdroj: Jan Hrabě

Další zprávy