Brusel/Berlín – Nastane konec kebabů? Evropská unie opět chystá nová opatření, která se mohou dotknout oblíbeného fast foodů, obávají se Němci. Parlament v Bruselu se totiž zaměřil na fosfáty, které obsahuje mražené maso používané k výrobě kebabů. Podle nedávných studií by totiž mohla látka vážně ohrozit naše zdraví a mnohdy způsobuje i srdeční choroby.
Evropský výbor pro zdraví se totiž tento týden výrazně postavila proti úmyslu, aby Parlament povolil užívání fosfátů v mraženém mase. Fosforečnany momentálně obsahuje čerstvé maso, jeho užití v mražených výrobcích není nijak zákonně upravena. Pokud získá výbor dostatek podpory, pak bude muset být vypsán nový zákon, který by mohl pozměnit způsob, jakým se kebaby připravují.
Fosfáty se momentálně přidávají do döner kebabů, aby maso udrželo vodu a chuť. Někteří politici však odmítají, že by případný nový zákon měl omezit výrobu a prodej oblíbeného pouličního jídla. „I kdyby se zákon prosadil, výrobce dokážou kebab vyrobit i jinak. Rozhodně tady nikdo nepřijde o práci,“ tvrdí Susanne Meliorová, poslankyně za SPD.
Döner kebab sice do Evropy přišel z Turecka, nejvíce však zakořenil právě v Německu. V roce 2007 byl dokonce vyhlášen za nejvíc charakteristické jídlo Berlína a každoročně se v průmyslu protočí kolem 2,5 miliard eur. Maso na kebab produkuje v Německu na 350 firem a každý den vyrobí neuvěřitelných 400 tun masa. Dnes je v Německu kolem 16 tisíc stánků a podniků, které se specializují na döner kebab. Tento způsob stravování se rozmáhá i v ČR, zejména v Praze můžete na tureckou pochoutku narazit na každém rohu.
Evropský parlament momentálně čeká na výsledky zadané studie, která má potvrdit či vyvrátit vliv fosfátů na lidské zdraví. Látka má v potravinovém průmyslu široké využití, kromě masa ji najdeme v nejrůznějších párcích a uzeninách, ale i dortech. Současný povyk kolem kebabů je způsoben tím, že některé typické produkty evropské kuchyně již získaly v používání fosfátu výjimku.
Ta byla v roce udělená například tradičním německým klobáskám bratwurts, proto zastánci turecké pochoutky trvají na tom, že se jedná o diskriminaci kebabů, pokud nezískají ty samé podmínky. Ekonomové předpokládají, že kolem 110 tisíc pracovních míst je navázáno právě na výrobu a prodej kebabů, 80 procent masa určené pro kebab se vyrobí právě v Německu.
Související
Data ČSÚ: Zemědělci dramaticky zlevňují, potravináři také, v obchodech ale ceny potravin stále rostou
Inspekce oznámila výsledky kontrol u obilí a masa z Ukrajiny
Maso , Německo , EU (Evropská unie) , potraviny jídlo
Aktuálně se děje
před 22 minutami
Severokorejští vojáci jsou vybaveni falešnými ruskými vojenskými dokumenty
před 1 hodinou
Kreml zveřejnil detaily schůzky Putina s Ficem
před 2 hodinami
Politico: Vítězem voleb v Rumunsku je Putin
před 3 hodinami
Z jádra EU do pozice vyvrhela. Orbán i Fico začali hledat nepřátele společně
před 3 hodinami
12 tisíc nestačí. Kim pošle Putinovi další vojáky
před 4 hodinami
Čelí zneužívání i týrání. Na školách v USA umírají tisíce dětí původních obyvatel Ameriky
před 5 hodinami
Ivanka Trumpová definitivně končí s politikou
před 6 hodinami
Asadova manželka odmítá žít v Rusku. Podala žádost o rozvod
před 7 hodinami
Ukrajina už vyřadila z boje 1100 severokorejských vojáků
před 8 hodinami
Počasí na Štědrý den: Bílé Vánoce budou jen někde, vyplývá z předpovědi
včera
Karel III. o Vánocích neuvidí dva prince. Do Sandringhamu nepřijedou
včera
Schick pokračuje ve výtečné fazóně. Čtyřmi góly proti Freiburgu přeskočil Kollera
včera
Útočník z Magdeburgu míří do vazby. Bilance páteční tragédie se změnila
včera
Počasí se ochladilo a déšť se mění ve sníh. Meteorologové poskytli předpověď
včera
RECENZE: Americký muzikálový hit Čarodějka protíná Hollywood a TikTok
včera
Robert Fico je u Putina v Kremlu
včera
Ukrajinci zaútočili na Kazaň. Putin teď slibuje mnohem větší destrukci na Ukrajině
včera
Poslední šance si vyřídit všechno potřebné. Pošta sdělila, jak bude mít otevřeno
včera
Davidovou trápí vyhřezlá ploténka. Na operaci se však zatím nechystá
včera
Bramborový salát podle Magdaleny Dobromily Rettigové
Nedílnou součástí štědrovečerní večeře je dnes bramborový salát. Ten je moderním vánočním jídlem, v minulosti si lidé o Štědrém večeru pochutnávali na něčem jiném. Jedny z nejstarších receptů na bramborový salát zaznamenala ve svých kuchařských knihách Magdalena Dobromila Rettigová.
Zdroj: Lucie Žáková