Na posmrtné album rockera Hallydaye se ve Francii čekaly fronty

Stovky fanoušků čekaly v noci na dnešek před francouzskými hudebními obchody na posmrtné album rockera Johnnyho Hallydaye. Ikona francouzské hudby, která strávila na výsluní bezmála 60 let, loni v prosinci ve věku 74 let podlehla rakovině plic. Nové album s názvem Mon pays c'est l'amour (Má zem je láska) se začalo prodávat dnes o půlnoci.

"V tuto chvíli už je album platinovou deskou," pochlubil se ráno ve vysílání rozhlasu RTL šéf hudebního vydavatelství Warner Thierry Chassagne. Agentura AFP vysvětluje, že na zmíněnou metu, která odpovídá 100.000 prodaným nosičům, by album dosáhlo už jen díky objednávkám učiněným před vydáním. Celkem jde do prodeje 800.000 kopií už 51. nahrávky "francouzského Elvise Presleyho".

Agentura AFP oznámila, že během prvního dne se prodalo 300.000 CD a vinylových desek s nejočekávanějším albem roku. Podle experta citovaného agenturou album "nebude daleko od pokoření prodejního rekordu" v dějinách francouzské populární hudby během prvního dne od uvedení na trh. Pokoření hranice 300.000 prodaných nosičů podle AFP každopádně znamená rekord v diskografii Hallydayově i v nedávné historii francouzského hudebního trhu.

Řada francouzských obchodů s hudbou dnes kvůli příchodu dlouho očekávaného díla otevírala už o půlnoci.

Plus que quelques minutes avant que les fans puissent acheter l’album posthume de #JohnnyHallyday intitulé « mon pays c’est l’amour » @Le_Figaro pic.twitter.com/uVEsV8dZti

— Valentine Arama (@AramaValentine) 18. října 2018

Podle AFP se před jedním takovým obchodem v centru Paříže během večera shromáždilo asi 200 lidí. Po otevření nejdříve personál pustil dovnitř jen 20 zákazníků, v desetiminutových intervalech se pak za nimi mohly vydat další skupinky.

Pro mnohé fanoušky francouzské rockové legendy se jednalo o velmi emotivní chvíle, stejně jako loni v prosinci, kdy se v Paříži s umělcem, vlastním jménem Jean-Philippe Smet, přišly rozloučit statisíce lidí. Vdova po muzikantovi Leaticia Hallydayová podle deníku Le Figaro poprvé od smrti manžela umístila příspěvek na sociální síť twitter.

A toi,À nos amours,À tes amours,À la fureur de vivre,À la liberté de penser, À ta musique,Je t’aime pour toujours ❤️ pic.twitter.com/Agl11cDTtI

— Laeticia Hallyday (@LHallyday) 18. října 2018

Vyjádřila mu v něm věčnou lásku a také odhalila část videoklipu k jedné z nových písní.

Album Mon pays c'est l'amour je podle francouzských médií směsicí rocku, blues a rockabilly, tedy žánrů, které Hallyday do Francie přinesl jako jeden z prvních. "Od prvního kousku je to silné. Je to silné album, je vidět, že je to deska pro živá vystoupení. Člověk cítí ten vztek, tu mrzutost. Vyvolalo to ve mně chuť znovu objevit Johnnyho," řekl Le Figaro "jeden z privilegovaných lidí", kteří si mohli album vyslechnout před začátkem prodeje.

Hallyday během své dlouhé kariéry nahrál přes 1100 písní a absolvoval 181 turné, přičemž na jeho koncerty pravidelně chodily desetitisíce lidí. Celkem se prodalo přes 110 milionů kopií jeho desek, z nichž bylo 18 platinových. To vše z něj činí jednoho z nejúspěšnějších umělců všech dob.

Související

Více souvisejících

Johnny Hallyday Francie

Aktuálně se děje

před 14 minutami

Ilustrační fotografie.

Koubek se rozhodl. I v příští sezóně bude nadále trénovat Viktorii Plzeň

Po vyřazení Viktorie Plzeň z Evropské konferenční ligy, kde zaznamenala poprvé v historii klubu postup až do čtvrtfinále evropského poháru, přičemž v této fázi nakonec nestačila na Fiorentinu, se trenér Miroslav Koubek nechtěl nikterak vyjadřovat ke své budoucnosti. Nyní už je ale jasno v tom, že nejstaršího fotbalového trenéra na scéně tuzemské Fortuna ligy, která bude nosit od příštího ročníku název Chance liga, uvidí fotbaloví fanoušci právě i v následující sezóně. Dvaasedmdesátiletý stratég se totiž dohodl s plzeňským vedením na prodloužení smlouvy o další rok.

před 40 minutami

před 1 hodinou

před 1 hodinou

před 1 hodinou

před 2 hodinami

před 2 hodinami

před 2 hodinami

před 2 hodinami

Aktualizováno před 3 hodinami

Ruské ministerstvo obrany vystavuje zbraně a vojenskou techniku ​​zemí NATO, včetně tanků Leopard a M1 Abrams, ukořistěných ruskou armádou během války proti Ukrajině, ve Victory Park v Moskvě v Rusku. Expozice skládající se z více než 30 vzorků zbraní a vojenské techniky z produkce zemí jako USA, Německo, Anglie, Francie a Ukrajina byla otevřena návštěvníkům (1. května 2024).

Moskva se chlubí ukořistěnou západní vojenskou technikou ve válce na Ukrajině + VIDEO

Rusko v impozantním moskevském památníku s názvem Park vítězství odhalilo novou venkovní expozici, která však nemá nic společného s vítězstvím ve druhé světové válce, které se zde obvykle slaví. Pro veřejnost jsou zde vystavena vojenská vozidla a technika západních armád, která byla ukořistěna ruskou armádou ve válce na Ukrajině, kterou Rusko způsobilo. Tyto válečné trofeje slouží jako demonstrace síly a Rusko se rozhodlo je zde prezentovat veřejnosti.

před 3 hodinami

Aktualizováno před 3 hodinami

před 3 hodinami

před 4 hodinami

Čerpací stanice, ilustrační fotografie.

Pohonné hmoty mají zlevnit. Navzdory začátku motoristické sezóny

Cena benzinu překročila 40 korun za litr, nafta je o více než korunu levnější. Navzdory zahájení motoristické sezóny se čeká první letošní výraznější zlevňování pohonných hmot. Důvodem je znatelný pokles cen ropy, která se minulý týden prodávala za cenu kolem 90 dolarů za barel. Nyní stojí méně než 84 dolarů. 

před 5 hodinami

před 5 hodinami

před 5 hodinami

před 6 hodinami

před 6 hodinami

Robert Fico

Fico zkritizoval Evropskou unii: Není schopna předložit mírovou iniciativu pro Ukrajinu

Dnes slovenský premiér Robert Fico kritizoval Evropskou unii, že není schopna předložit mírovou iniciativu pro Ukrajinu a označil všechny schůzky státníků členských zemí EU za "válečné kabinety". Toto prohlášení učinil na konferenci k 20. výročí vstupu Slovenska do EU. Fico také kritizoval zahraniční politiku EU a odmítl nový migrační pakt.

před 7 hodinami

Vážná nehoda v Praze. Porsche srazilo ženu s kočárkem ve Vysočanech

Vážná nehoda se ve středu večer stala v pražských Vysočanech. Řidič Porsche tam najel na chodník a srazil ženu, která byla na procházce s dětským kočárkem. Sražená žena utrpěla vážná zranění a byla převezena do nemocnice. 

Zdroj: Jan Hrabě

Další zprávy