Švédsko se přiblížilo vzniku nové vlády, Löfvena podpoří opozice

Švédsko se dnes po čtyřech měsících neúspěšných jednání výrazně přiblížilo vzniku nové vlády, když předsednictvo dosud opoziční Strany středu podpořilo plán menšinového kabinetu dosavadního premiéra a šéfa sociálních demokratů Stefana Löfvena. Rovněž vedení opozičních Liberálů doporučilo Löfvena jako staronového předsedu vlády, strana o něm ale bude oficiálně hlasovat až v neděli, informovala agentura DPA.

Ani jedna ze zmiňovaných stran nemá v plánu se na vládě podílet, své hlasy ale v parlamentu při hlasování o důvěře dají menšinové vládě tvořené sociálními demokraty a Zelenými. Poslanci by o vládě mohli hlasovat už ve středu. Sociální demokraté však budou potřebovat ještě hlasy svých spojenců z Levicové strany, ti se ale zatím oficiálně nevyjádřili, uvedla agentura Bloomberg.

V parlamentních volbách loni v září zvítězil rozdílem jediného mandátu středolevý blok v čele se sociálními demokraty, kteří spolupracují s Levicovou stranou a Zelenými, nad středopravou aliancí vedenou Umírněnou koaliční stranou. Kromě Umírněné koaliční strany zahrnovala středopravá aliance ještě Stranu středu, Liberály a Křesťanskodemokratickou stranu.

Středolevý blok a středopravá aliance se od zářijového hlasování snažily hledat způsoby, jak vytvořit vládu bez protiimigrační strany Švédští demokraté, která si od minulých voleb výrazně polepšila a v 349členném parlamentu získala 62 křesel. Všechny hlavní politické strany před volbami jasně řekly, že se Švédskými demokraty spolupracovat nebudou.

Související

Stefan Löfven

Švédský premiér Löfven oznámil, že v listopadu podá demisi

Švédský premiér Stefan Löfven dnes oznámil, že v listopadu podá demisi. Chce svému nástupci umožnit, aby se připravil na volby, které budou příští rok. Informovala o tom agentura AFP. Podpora vládnoucích sociálních demokratů klesla na minimum od počátku pandemie, vyplývá z průzkumu agentury Sifo.

Více souvisejících

Stefan Löfven Švédsko

Aktuálně se děje

před 11 minutami

před 11 minutami

před 13 minutami

před 23 minutami

před 1 hodinou

před 1 hodinou

před 2 hodinami

před 2 hodinami

před 3 hodinami

před 3 hodinami

před 4 hodinami

před 4 hodinami

Tanky ABRAMS, ilustrační fotografie

Ukrajina stáhla z bojiště americké Abramsy

Ukrajina dočasně stáhla z bojiště americké tanky Abrams M1A1. Ukázaly se jako zranitelné při útocích ruskými drony, uvedla agentura AP s odvoláním na zdroje v americké armádě.

před 6 hodinami

včera

Film Rivalové

RECENZE: Rivalové rozehrávají drama milostného trojúhelníku na tenisovém kurtu

Česká kina pohostí rozhodující tenisový zápas, který v závěru není ani tak důležitý ze sportovního hlediska, jako z toho osobního. Stojí proti sobě dva muži, jejichž mladistvé přátelství skrečovala společná láska k jedné ženě. Rivalové v melodramatických konturách konstruují milostný trojúhelník, jehož exekuce je jedna z těch nejlepších za poslední dobu. 

včera

Harvey Weinstein

Odvolací soud zrušil odsuzující verdikt nad Weinsteinem

Nejvyšší soud amerického státu New York ve čtvrtek zrušil rozsudek nad hollywoodským producentem Harveym Weinsteinem z roku 2020, ve kterém byl uznán vinným ze sexuálních trestných činů. Nařídil zároveň nový proces v případě.

včera

včera

včera

včera

včera

Střelec, který loni zabíjel u FF UK v Praze, nebyl duševně nemocný

Podle státní zástupkyně Jany Murínové, která vystoupila na dnešním jednání sněmovního bezpečnostního výboru, není motiv pachatele loňské tragické střelby na Filozofické fakultě Univerzity Karlovy způsoben duševní poruchou. 

Zdroj: Karolína Svobodová

Další zprávy