Potvrzeno: Muž ze závěje v Norsku je Čech, analýza DNA ho potěšila

Praha - Výsledky analýzy DNA potvrdily, že muž, který byl se ztrátou paměti loni v prosinci nalezen v norské metropoli Oslu, je šestatřicetiletý občan Česka. Zjistili to policejní genetici v České republice, potvrdili tak dosavadní zjištění policie o tomto muži. Na webu to dnes uvedla mluvčí policejního prezidia Eva Stulíková. Čech norským médiím řekl, že má z analýzy velkou radost.

"Jsem velmi šťastný. Právě jsem o tom slyšel," řekl muž v telefonickém rozhovoru norskému listu Dagbladet. Podle tohoto deníku zatím se svými rodiči nemluvil. Již dříve řekl, že chce s případným kontaktem vyčkat až na výsledky testu DNA.

Policisté podle Stulíkové předali veškeré informace o Čechovi do Norska, které případ vyšetřuje. "Informace o průběhu vyšetřování je na základě platné legislativy daného státu oprávněna poskytovat pouze norská policie," doplnila mluvčí.

Norská police podle deníku Verdens Gang uvedla, že vzhledem k mužově objasněné identitě postoupí záležitost českým úřadům, které by mu měly vydat náhradní cestovní doklady a pomoci s rodinným setkáním.

Muž byl objeven 14. prosince v ulici Grenseveien ve východní části Osla ve sněhové závěji. Byl bez dokladů a na těle měl četná poranění. Norská policie v úterý zveřejnila jeho fotografii ve snaze dozvědět se o dotyčném více. Ve středu česká policie identifikovala záhadného nalezence jako Čecha, jehož poznali v ČR jeho příbuzní.

Historie zná podobné záhady

V Norimberku se v roce 1828 v zuboženém stavu objevil šestnáctiletý mladík Kašpar Hauser, o kterém vyšlo najevo, že celé dětství strávil zavřený v temném sklepení bez kontaktu s okolním světem. Zcela neschopný komunikace ani samostatného pohybu se stal předmětem zkoumání i výchovy společnosti. Podle jeho případu natočil známý německý režisér Werner Herzog v roce 1974 film Každý pro sebe a bůh proti všem. Otázku, kdo doopravdy Kašpar Hauser byl, se nepodařilo jednoznačně zodpovědět ani moderní genetice, někteří věří hypotéze, že Hauser byl synem zesnulého bádenského velkovévody. Podle spisovatele Radomila Hradila, autora knihy Jmenuji se, nakolik je mi známo, Kašpar Hauser, se zdá být "identita Kašpara Hausera jako bádenského prince nade vší pochybnost".

Na parkovišti v kanadském Montrealu byl v roce 1998 objeven nahý muž, který nevěděl, kde se nachází ani kdo je. Po ošetření si údajně uvědomil, že se jmenuje James Brighton a že je gay. Podle jeho případu byl v roce 2005 natočen kanadský film The Amnesia: James Brighton Enigma. Informuje o tom Česká televize.

Vzorkem pro genealogický test DNA jsou zpravidla sliny z ústní dutiny, které se po bezbolestném odběru zasílají do genetické laboratoře. Kromě vzorků odebraných na standardní tampony je možné k analýze použít i nestandardní vzorek, jako je zubní kartáček, nedopalek cigarety, věc osobní potřeby či použitá sklenička. Genealogický test DNA je možné provést i z archeologických nálezů kostí. V řadě laboratoří lze při splnění podmínek uložených zákonem na ochranu osobních údajů dohodnout uložení vzorků pro případné další testy.

K nejžádanějším testům patří analýza chromozómu Y (Y-DNA) a dále test mitochondriální DNA (mtDNA). Obdobných testů se využívá například pro určování původu a dalšího vývoje různých etnik.

Na základě provádění genealogických testů jsou sestavovány databáze, s jejichž pomocí mohou geneaologové vyhledávat osoby se shodným nebo podobným genetickým profilem, případně se vzájemně kontaktovat. V ČR je největší databází Česká národní genografická databáze spravovaná společností Genomac, která v současné době obsahuje více než 5000 záznamů vycházejících především z testů provedených ve společnosti Genomac.

Související

Tento muž hovoří pěti jazyky včetně češtiny. Nemůže si však vzpomenout, kdo je.

Čecha nalezeného v Norsku tamní policie vyšetřovat nebude

Oslo/Praha - Norská policie přerušila vyšetřování případu českého nalezence, jenž tvrdí, že trpí ztrátou paměti. Informoval o tom dnes server iDnes.cz citující představitele policie v norské metropoli. Vyšetřovatelé prý nenašli žádné důkazy nasvědčující tomu, že by se 36letý Michal P. stal obětí trestného činu.
Tento muž hovoří pěti jazyky včetně češtiny. Nemůže si však vzpomenout, kdo je.

Čech nalezený v Norsku se vrátil do ČR

Oslo - Čech trpící ztrátou paměti, který byl nalezen v prosinci v norské metropoli Oslu, se podle norských médií vrátil do České republiky. Přicestoval sem, aby si vyřídil nové doklady. Ve vlasti ale nechce setrvat dlouho, bojí se prý útočníků, kteří ho minulý rok napadli.

Více souvisejících

Čech s amnésií (Norsko duben 2014) norsko

Aktuálně se děje

včera

včera

Donald Trump

Trump přijal Netanjahua a zkritizoval "neuctivou" Harrisovou

Exprezident a republikánský kandidát pro listopadové volby Donald Trump v pátek přijal ve svém floridském sídle Mar-a-Lago izraelského premiéra Benjamina Netanjahua. Zdroje CNN tvrdí, že o setkání požádal Netanjahu. Trump zmínil, že s Netanjahuem měl vždy dobrý vztah, zdůraznila Al Jazeera.

včera

včera

včera

včera

Artur Omarov

V předvečer zahájení her se odhlásil zápasník Omarov. Kvůli zranění achilovky

Ještě než budou letní olympijské hry oficiálně zahájeny, česká výprava sportovců hlásí již druhou ztrátu. Po nedávném odřeknutí účasti na pařížských hrách od tenistky Markéty Vondroušové, která má zraněnou ruku, musel den před zahájením svou účast na nich odříct i zápasník Artur Omarov. Toho totiž do klání pro změnu nepustila zraněná achilovka. Toto zranění si přivodil nešťastně na posledním intenzivním tréninku.

Aktualizováno včera

Na D1 u Prahy se po dopravní nehodě tvoří kolony. (26.7.2024) Prohlédněte si galerii

Dopravní kolaps na D1: Kolony se táhly až do Prahy, potíže hlásí i od Brna

V nejméně vhodnou chvíli na začátku víkendové špičky nastal v pátek odpoledne dopravní kolaps na hlavní české dálnici D1. V Praze a na výjezdu z metropole se tvořily kolony kvůli dopravní nehodě. U Brna zase nastaly potíže kvůli havarijnímu stavu povrchu vozovky. Policie o obou incidentech informovala na sociálních sítích kolem 14. hodiny. 

včera

včera

Lukostřelba, ilustrační fotografie.

LOH 2024: Po Horáčkové se představil i lukostřelec Li. V kvalifikaci skončil až jednašedesátý

Po účasti Marie Horáčkové se olympijské kvalifikace ve stejné disciplíně zúčastnil i Adam Li, pro něhož se jednalo o první start pod pěti kruhy. Li v mužské kvalifikaci nakonec skončil až jako jednašedesátý. Zároveň se spolu s Horáčkovou zúčastnil i kvalifikace v soutěži smíšených dvojic, v nichž ta česká neuspěla, když skončila až pětadvacátá a nepostoupila tak do osmifinále.

včera

včera

včera

Hamas staví své politické zájmy nad zájmy civilního obyvatelstva v pásmu Gazy, za které je odpovědný. Akce Hamasu zbavují Gazany jejich práv a základních potřeb. (zdroj: IDF)

V izraelském zajetí zemřel jeden z lídrů Hamásu

Jeden z předáků militantního hnutí Hamás na Západním břehu Jordánu, Mustafa Muhammad Abú Ara, zemřel v izraelském vězení poté, co se mu v posledních dnech zhoršil zdravotní stav, uvedly v pátek palestinské úřady. Uvedl to server Times of Israel.

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

Ve Francii kvůli nahlášené bombě evakuovali v den zahájení olympiády letiště

Mezinárodní letiště Basilej-Mylhúzy-Freiburg, ležící ve Francii poblíž hranic se Švýcarskem a Německem, dnes kolem poledne na přibližně hodinu přerušilo provoz. Vedení letiště uvedlo, že z bezpečnostních důvodů evakuovalo všechny cestující.

Zdroj: Libor Novák

Další zprávy