Obchod prodává hidžáby pro malé dívky. Internet zaplavily drsné komentáře

Britský řetězec Marks & Spencer sklízí v Británii kritiku veřejnosti za prodej školní uniformy pro malé holčičky. Oděv je totiž ve formě hidžábu, tedy pokrývky hlavy, jakou nosí dospělé muslimky. Podle listu The Sun je firma na sociálních sítích zavalena negativními reakcemi. Firma svůj krok vysvětlila tím, že se na ni obrátilo s požadavkem prodávat tento výrobek mnoho škol.

Hidžáb pro holčičky od tří let je k dostání v oddělení školních uniforem už za šest liber (176 Kč). Podle rozhlasového moderátora Maajida Nawaze jde o krok směrem ke středověku.

"Mají právo dát přednost zisku před zásadami. Ale my zase máme právo je za to zostudit. Říká se tu malým holčičkám, že není slušné chodit s odhalenými vlasy. Aby bylo jasno, jde o výrobek pro dívky už od tří let věku. Hidžáb je zákonem stanovené povinné oblečení žen v Íránu a Saúdské Arábii a mnoha dalších zemích. Marks & Spencer může prodávat i trička s konfederační vlajkou, ale to nikdy neudělá," řekl Nawaz.

Někteří zákazníci chtějí obchod za jeho rozhodnutí bojkotovat. "Odporné. Jak můžete vydělávat na něčem, co ponižuje ženy a děti? To je nemravné! Pro podnik s klesajícím ziskem to je špatné rozhodnutí. Já i další ho budeme bojkotovat, dokud to (hidžáb) nestáhnou," napsala na sociální síti zákaznice jménem Lorraine Smithová. "Nebudu u vás nakupovat, dokud s tím neskončíte," vzkázala na facebookovou stránku firmy Melissa Turnbullová ze Skotska.

Uživatel twitteru označující se jako sandchick4 je ale jiného názoru. "Účelem hidžábu není ochrana cudnosti, jde o vyjádření poslušnosti Bohu." napsal.

Firma na svém twitterovém účtu vysvětlila, že prodává zakázkové školní uniformy pro 250 škol v Británii. "Řeknou nám, jakou součást potřebují, a mnoho škol letos požadovalo hidžáb," píše firma.

"Chci si koupit to zboží, ale je označeno jako dámské, dostáváte ho i v pánské velikosti? Děkuji," napsal na twitteru uživatel liberal T. Na odpověď, že jde o školní uniformu, nikoli o pánské oblečení, konverzoval dál. "To je škola, mohl bych to koupit synovi. Máte to v chlapeckém oddělení? A kdybych chtěl koupit tu dívčí podobu pro chlapce, máte to ve velikosti, aby to padlo dítěti kolem šesti až osmi let?" Firma odpověděla, že by nabízený hidžáb měl osobě daného věku padnout.

Související

Více souvisejících

Marks & Spencer Muslimové Velká Británie Móda

Aktuálně se děje

před 16 minutami

před 36 minutami

před 1 hodinou

před 1 hodinou

před 2 hodinami

před 2 hodinami

před 3 hodinami

před 3 hodinami

před 4 hodinami

Policie ČR, ilustrační fotografie.

Inspekce obvinila policisty, kteří před pražským barem napadli několik lidí

Generální inspekce bezpečnostních sborů (GIBS) ve středu obvinila dvojici příslušníků policie, kteří v únoru v opilosti napadli několik osob před barem na pražském Smíchově. Policie v dubnu zprostila muže zapojeného do incidentu výkonu služby, už dříve označila jeho jednání za neakceptovatelné a neomluvitelné.

před 4 hodinami

před 4 hodinami

před 5 hodinami

před 5 hodinami

před 5 hodinami

před 6 hodinami

před 7 hodinami

před 7 hodinami

před 7 hodinami

před 8 hodinami

před 8 hodinami

Ministryně Langšádlová se rozhodla podat demisi

Ministryně pro vědu, výzkum a inovace Helena Langšádlová (TOP 09) se rozhodla podat demisi, oznámila její strana ve čtvrtek ráno. Podrobnosti má končící členka Fialovy vlády poskytnout odpoledne. 

Zdroj: Jan Hrabě

Další zprávy