Za zvířaty do cirkusu? V mnoha zemích už máte smůlu

Brusel - Návštěvníci belgických cirkusů se již nebudou moci potěšit kousky cvičených divokých zvířat, jako jsou lvi, tygři či sloni. Belgická vláda rozhodla, že zakáže cirkusům tato zvířata chovat, protože jim nedokážou zařídit přijatelné životní podmínky.

Rozhodnutí vlády následuje po šetření zvláštní komise na podzim roku 2011. Vyšetřování zjistilo, že cirkusy nejsou s to splňovat poměrně striktní pravidla pro chov divokých zvířat, například velikost klecí nebo bazén pro koupání tygrů.

"Divoká zvířata již nemají důvod být v cirkuse. Byla typická pro cirkus začátku minulého století, kdy je tam lidé objevovali. Dnes mají tuto didaktickou roli zoologické zahrady," uvedl šéf kabinetu ministryně zdravotnictví Laurette Onkelinxové.

Zákaz začne platit rok poté, co ho ještě schválí parlament. V Evropě zakázalo divoká zvířata v cirkusech již Rakousko, částečné zákazy platí v Německu, Maďarsku, Dánsku, Slovinsku a Švédsku.

Zákaz plánuje též Velká Británie. Jak nedávno oznámila britská vláda, od prosince 2015 bude možné chovat a cvičit v kočovných cirkusech pouze psy, kočky, králíky a další domestikovaná zvířata.

Poslanec Konzervativní strany Mark Pritchard, jehož návrh zákazu v roce 2011 sněmovnou neprošel, toto oznámení vítá s nadšením. "Jsem potěšen, že se vláda nakonec rozhodla tento zákaz zavést. Je to vítězství zastánců ochrany zvířat i zdravého rozumu – a potvrzuje, že politici, kteří si jdou za svými zásadami i přes nepřátelské reakce opozice, mohou něco změnit."

Prezident Britské Veterinární Asociace (BVA) Peter Jones doplnil: "V dnešní společnosti není místo pro to, aby divoká zvířata byla zneužívána pro naši zábavu. Jsme tím nadšeni."

V České republice je zakázáno používání nově narozených primátů, ploutvonožců, kytovců (kromě delfínovitých), nosorožců, hrochů a žiraf.

(Zdroj: cirkusybezzvirat.cz)

Související

Artisté, ilustrační foto

Cirkusy nesouhlasí s omezením 100 diváků na představení

Cirkusy vítají urychlení povolení jejich akcí, nesouhlasí ale s paušálním limitem 100 lidí na představení. Dnes to v tiskové zprávě uvedl předseda iniciativy Cirkusy společně Jaromír Pavlík. Lepší je podle něj zmenšení kapacity hlediště na polovinu nebo na třetinu, aby diváci seděli ob jednu nebo ob dvě sedačky.
Zvířata

ZOO tratí miliony, žádají dřívější otevření venkovních areálů. Ozvaly se i cirkusy

Zoologické zahrady chtějí po vládě otevření venkovních areálů dříve než na konci května. Za březen a duben přišly na tržbách v součtu zhruba o 100 milionů korun a trvání uzavření jim může způsobit rozsáhlé ekonomické, sociální a ochranářské škody. Vyplývá to ze společné tiskové zprávy jedenácti českých zoologických zahrad, kterou ČTK dnes zaslaly zoo v Děčíně a ve Dvoře Králové nad Labem.

Více souvisejících

cirkus Zvířata

Aktuálně se děje

před 18 minutami

před 49 minutami

Alexander De Croo

Moderátor po útoku na Fica vyzval k odstranění belgického premiéra

Belgický premiér Alexander De Croo podal ve čtvrtek stížnost na rozhlasového moderátora, který posluchače vyzýval k jeho "odstranění". Nejmenovaný moderátor, kterého vyšetřuje policie, se tak vyjádřil v souvislosti se středečním atentátem na slovenského premiéra Roberta Fica. 

před 1 hodinou

před 2 hodinami

před 2 hodinami

před 4 hodinami

včera

včera

Požár lesa u Hřenska v Českém Švýcarsku Prohlédněte si galerii

Největší lesní požár v historii země se dostal k soudu. Muži hrozí 15 let

U ústeckého krajského soudu ve čtvrtek začalo projednávání případu největšího lesního požáru v historii země, k němuž došlo předloni v létě v Českém Švýcarsku. Obviněným je někdejší dobrovolný strážce rezervace, jemuž hrozí až 15 let odnětí svobody. Muž vinu opakovaně odmítl. 

včera

Petr Pavel na konferenci Naše bezpečnost není samozřejmost. (12.3.2024)

Podporujme Ukrajinu, ale hledejme i řešení konfliktu, zdůraznil Pavel

Petr Pavel trvá na pokračování vojenské i jiné podpory Ukrajiny, zároveň je podle něj třeba hledat řešení, které by vedlo ke konci války s Ruskem. Prezident tak dal do kontextu své vyjádření pro jednu ze zahraničních zpravodajských televizí. Jakékoliv budoucí mírové uspořádání nezbytně předpokládá souhlas Ukrajiny, dodala hlava státu.

včera

včera

Policie ČR

U policie definitivně skončil muž, který napadal lidi před pražským barem

Policie propustila muže, který v únoru v opilosti se svou kolegyní napadl několik osob před barem na pražském Smíchově. Zároveň informovala, že ženu zprostila výkonu služby. Dvojici obvinila Generální inspekce bezpečnostních sborů (GIBS). Policie už dříve označila jednání příslušníka za neakceptovatelné a neomluvitelné.

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

Atentát na Fica byl politicky motivovaný, tvrdí vnitro. Šéf kandidátky Hlasu dostal výhrůžky smrtí

Slovenská police podle tamního ministra vnitra Matúše Šutaje Eštoka pracuje jen s jednou verzí útoku. Pachatel je obviněn z vraždy ve stádiu pokusu. Podle něj je jasné, že šlo o politicky motivovaný akt.

Zdroj: Libor Novák

Další zprávy