Nová pravidla na STK: Co všechno přinesly novinky z ledna 2016?

Praha - Od ledna 2016 běží nový systém prověřování vozidel na STK. Má zabránit podvodům, ale dopadne to i na pečlivé motoristy. Především si všichni připlatí.

Ministerstvo dopravy chce bojovat proti podvodům na STK, kdy údajně v některých případech auto na stanici technické kontroly ani nebylo a technici přesto vystavovali doklad a obsolvování prohlídky a měření emisí.

Nově se zavádí důkladnější kontrola technického stavu vozidla, musí se pořizovat kompletní fotodokumentace auta a následně se data posílají do databáze ministerstva. Přísnější bude i emisní kontrola, kde se bude auto napojovat na diagnostiku. Zjistí se tak například závady na řízení motoru a tím pádem i emisí.

"Běžný motorista to pozná především zvýšením cen a delším čekáním na STK," říká Pavel Foltýn z Auto ESA. Nově mají totiž technici STK ze zákona normu 30 minut na kontrolu jednoho auta. Tím se sníží kapacita STK a i to je důvod, proč budou stanice technických kontrol zdražovat v řádu stokorun.

Stanice si ale musí nakoupit i fotoaparáty pro pořizování fotodokumentace a je možné, že budou muset zaměstnat dalšího člověka na zpracování sebraných dat a jejich odesílání do databáze ministerstva.

Přísnější kontroly dopadnou především na majitele upravených, tzv. tuningových aut a také například na majitele speciálních vozidel a off-roadů s přidanými rámy nebo světelnými rampami nebo navijáky. Technici STK se budou obávat skrytých kontrol a případného velmi přísného postihu, takže vozy s nelegálními úpravami nebudou vůbec na STK pouštět.

"Kdo má v autě například pětibodové bezpečnostní pásy, snížený podvozek nebo jiný než dovolený rozměr pneumatik, kontrolou neprojde," varuje Foltýn. Problémy budou mít ale i majitelé aut s upraveným výfukovým systémem.

Bát se musí i provozovatelé dieselových aut s odstraněným filtrem pevných částic či s nedovolenou úpravou řídící jednotky, tzv. čiptuningem. Právě kvůli napojování aut na diagnostiku bude jednodušší zjistit chybové hlášky motoru související s řízením emisí. "Například se pozná, že má auto odpojený EGR ventil či odstraněný filtr pevných částic," upozorňuje Foltýn.

Přísněji má ale STK dopadnout i na majitele vozů s technickými vadami, ať už je to rozsáhlá koroze, nefunkční brzdy, neseřízená geometrie či únik provozních kapalin. Praxe ale prozatím ukazuje, že některé stanice technických kontrol vyhazují ze strachu auta i za drobné praskliny v čelním skle.

Pokud si necháte auto v servisu připravit a zkontrolovat pro STK, ještě nemáte úplně vyhráno. Právě kvůli zkoumání diagnostiky vozidla je potřeba po servisu s autem najet několik kilometrů, aby se mu obnovil tzv. „readiness code" v řídící jednotce vozidla. Jinak hrozí, že i jinak technicky bezvadné auto přes STK neprojde.

Motoristé by na přísnější STK měli myslet i při koupi ojetého auta. Pokud chtějí mít při STK klid, měli by se raději vyhnout upraveným vozům s neschválenými doplňky, ať už se jedná třeba o snížený podvozek, různé aerodynamické úpravy nebo třeba i příliš zatmavená okna. Pokud si nejsou při nákupu auta jisti, zda má v pořádku například motor a řízení emisí a zda nedošlo k nedovoleným úpravám vozu, je lepší se obrátit na prověřeného prodejce ojetých vozů.

Související

Doprava v zimě, ilustrační foto

Platnost končících STK automobilů se prodlouží o deset měsíců

Platnost státních technických kontrol (STK) automobilů se kvůli koronavirové krizi prodlouží o deset měsíců. Opatření platné pro celou EU se týká technických kontrol propadlých od loňského září do konce letošního června. Nebude však platit pro už jednou takto prodloužené STK loni. Informovalo o tom ministerstvo dopravy. Už dříve úřady automaticky prodloužily platnost končících řidičských průkazů.
Ilustrační foto

Nemáte STK? Možná už své auto na parkovišti nenajdete

Vlastníci silnic a veřejných parkovišť možná dostanou širší práva odstraňovat z nich odstavené automobily. Vláda na dnešním zasedání podpořila návrh skupiny poslanců ANO, podle kterého by mohli odvézt také vozidla, která nebudou mít déle než půl roku platnou technikou prohlídku. Nyní je možné podle zákona nechat odtáhnout vrak auta pouze v případě, že má silně poškozenou karoserii nebo mu chybí motor. O dnešním hlasování kabinetu informoval novináře tiskový odbor úřadu vlády.

Více souvisejících

stk Ministerstvo dopravy auto

Aktuálně se děje

před 25 minutami

před 1 hodinou

Teroristé Hamásu

Návrh dohody o příměří má tři fáze, tvrdí Hamás

Návrh dohody o příměří v pásmu Gazy, s níž souhlasilo palestinské hnutí Hamás, má tři fáze a každá trvá 42 dní. Uvedl to v pondělí vysoce postavený představitel Hamásu Chalíl Hajjá v rozhovoru pro katarskou televizi Al-Džazíra, píše agentura Reuters.

před 1 hodinou

před 2 hodinami

před 3 hodinami

před 4 hodinami

před 5 hodinami

před 5 hodinami

před 6 hodinami

Chřestýš

Extrémní změny počasí povedou k masové migraci. Vědci varují před rozšířením jedovatých hadů

Podle nové studie, na kterou upozornil server The Guardian, se očekává, že změna klimatu povede k masové migraci jedovatých hadů do nových oblastí a zemí, které na to nejsou připravené. To zvýší zranitelnost obyvatel vůči uštknutí hady. Vědci ve studii modelovali možné geografické rozšíření 209 druhů jedovatých hadů, které mohou ohrozit lidský život. Závěry ukazují, že největší riziko nesou lidé v nízkopříjmových zemích v jižní a jihovýchodní Asii a v částech Afriky.

před 6 hodinami

Ruská armáda, ilustrační foto

Rusko vyhlašuje cvičení. Použije jaderné zbraně

Ruské ministerstvo obrany v pondělí oznámilo, že uspořádá cvičení s taktickými jadernými zbraněmi. Před několika dny Kreml rozzlobeně reagoval na komentáře vysokých západních představitelů o válce na Ukrajině.

před 7 hodinami

před 7 hodinami

před 8 hodinami

před 8 hodinami

před 9 hodinami

před 9 hodinami

před 10 hodinami

před 10 hodinami

před 11 hodinami

před 12 hodinami

Netanjahu: Pokud se neubráníme sami, nikdo nás neubrání. Zvládneme to i sami

Izraelský premiér Benjamin Netanjahu odmítl tlak mezinárodního společenství, které požaduje pozastavení válečného tažení v Pásmu Gazy. Podle agentur AP a DPA zdůraznil, že Izrael má schopnost bránit se sám, pokud bude potřeba.

Zdroj: Libor Novák

Další zprávy