Objev na zámku v Libochovicích. Našli se tisíce let staré mumie

Libochovice - Velké překvapení čekalo na pracovníky zámku Libochovice, když připravovali expozici o Africe. Aniž by to někdo z nich tušil, odborníci v depozitáři objevili tisíce let staré zbytky egyptských mumií. Přitom původně si zaměstnanci zámku mysleli, že jsou to ostatky těl afrických domorodců staré jen pár set let.

Mumie jsou opravdový unikát. Léta ale ležel v depozitáři mezi ostatními předměty, které z cest přivezl libochovický hrabě Jan Josef Herberstein. Na ostatky mumie z Egypta staré tři tisíce let narazili pracovníci zámku, když připravovali novou výstavu. "Bylo to obrovské překvapení, jsme hrozně rádi- Můžeme návštěvníkům nabídnout něco nového a myslím si, že je to opravdu unikátní," říká Michaela Prokopová, kurátorka výstavy.

Pracovníci zámku si mysleli, že jde o ostatky těl afrických domorodců staré několik stovek let. Části mumií jsou ale podle odborníků velmi zachovalé. Dvě lebky, chodidlo a dětská ruka mají na sobě i zbytky po mumifikaci.

Hrabě Herberstein byl vášnivý cestovatel - v Africe byl třikrát. Historici se domnívají, že mumie si zřejmě přivezl z poslední cesty v roce 1929. Přesně to ale nikdo neví, cestovní deníky se totiž nedochovaly. "Těch dokumentů se zachovalo, bohužel, málo, takže se snažíme spolupracovat s odborníky," říká kastelán zámku Libochovice Ladislav Pešek.

V Česku je kolem dvaceti mumií. Na začátku minulého století se z Egypta podobné věci mohly legálně dovážet. Je tedy možné, že části mumií hrabě zřejmě koupil od vykradačů hrobek jako suvenýr.

Související

Výstava artefaktů z Afriky

Skutečné mumifikované hlavy na zámku v Libochovicích

V prostředí státního zámku Libochovice si užijete inscenaci jedné z nejvýznamnějších her anglického dramatika Williama Shakespeara. Pokud Vás láká výprava do nitra černého kontinentu, prohlédněte si zde výstavu, kterou tvoří sbírky cestovatele Herbersteina.

Více souvisejících

Zámek Libochovice Mumie

Aktuálně se děje

před 56 minutami

před 1 hodinou

před 2 hodinami

Ilustrační foto

Chcete se nám mstít? ICC varoval před odvetou vůči soudu

Prokurátoři Mezinárodního trestního soudu (ICC) v Haagu v pátek varovali před jednotlivci, kteří hrozí odvetou vůči soudu nebo jeho zaměstnancům. Takové jednání může podle ICC představovat trestný čin vůči výkonu spravedlnosti, informuje agentura AFP.

před 3 hodinami

Viktor Orbán /Fidesz/, maďarský premiér

Evropa si v současné době hraje s ohněm, varuje Orbán

Předseda maďarské vlády Viktor Orbán v pátečním rozhovoru pro veřejnoprávní rozhlas Kossuth Radio zdůraznil, že Evropa si v současné době hraje s ohněm ve vztahu k otázce války a míru. Maďarsko podle něj odmítá být vtáhnuté do konfliktu.

před 4 hodinami

Dmitrij Peskov na druhém summitu Rusko Afrika 2023.

Velmi důležité, velmi nebezpečné. Kreml zareagoval na návrhy Camerona a Macrona

Mluvčí Kremlu Dmitrij Peskov v pátek vyjádřil znepokojení nad slovy britského ministra zahraničních věcí Davida Camerona, který hovořil o právu Kyjeva útočit na ruské objekty s britskými zbraněmi. Podobně reagoval na slova francouzského prezidenta Emmanuela Macrona o možnosti vyslání vojáků na Ukrajinu, informuje agentura Reuters.

před 4 hodinami

před 4 hodinami

před 5 hodinami

před 5 hodinami

před 6 hodinami

před 6 hodinami

před 6 hodinami

před 7 hodinami

před 8 hodinami

Ministerstvo zahraničí, ilustrační fotografie.

Česko vyzývá Rusko, aby přestalo s kybernetickými útoky

Česko společně s EU, NATO a dalšími mezinárodními partnery odsuzuje aktivity ruského státního aktéra APT28, uvedlo ministerstvo zahraničí v pátek. APT28 je spojován s ruskou vojenskou rozvědkou GRU a dlouhodobě provádí kyberšpionážní kampaň v evropských zemích.

před 8 hodinami

před 9 hodinami

před 9 hodinami

před 10 hodinami

před 11 hodinami

Turecko, ilustrační foto

Turecko definitivně zastavilo veškerý obchod s Izraelem

Dva anonymní turečtí úředníci informovali agenturu Bloomberg, že Turecko úplně zastavilo veškerý obchod s Izraelem. Tím chce Ankara vyjádřit svůj nesouhlas s Izraelem kvůli jeho jednání v Pásmu Gazy, což ostře kritizuje turecký prezident Recep Tayyip Erdogan.

před 11 hodinami

Policie zasahuje na gymnáziu v Litvínově. Škola byla evakuována

Policie v pátek ráno zasahuje na gymnáziu v Litvínově v Ústeckém kraji. Evakuovány byly desítky studentů kvůli násilnému vstupu osoby do budovy. Strážci zákona podezřelého člověka zadrželi.

Zdroj: Jan Hrabě

Další zprávy