Kam ve vašem kraji vyrazit v červnu zadarmo? Velký přehled

Praha - V červnu má být velmi hezké počasí, takže ho bude chtít mnoho lidí využít k výletům a relaxování při sportu. Volný čas bývá často finančně náročný, zvláště pokud někam vyráží celá rodina. Naštěstí se občas konají i akce, které můžete navštívit zdarma.

Akce a vstupy zdarma vždycky potěší. Červen je ve znamení prvních hudebních festivalů a hlavně oblíbené Muzejní noci, do které jsou zapojena muzea po celém Česku.

Kromě toho se o víkendu 13. - 14. června bude po republice konat zajímavá akce Víkend otevřených zahrad. Podívejte se, co dalšího se ve vašem kraji děje v červnu.

Pražská muzejní noc

Nenechte si ujít již dvanáctý ročník Pražské muzejní noci! V sobotu 13. června 2015 se úderem 19. hodiny otevřou pražská muzea a galerie a přivítají návštěvníky na netradiční prohlídce. Jedinečnou atmosféru doplní řada speciálních programů a doprovodných akcí pro malé i velké noční dobrodruhy. Letos se do Pražské muzejní noci zapojí 80 objektů téměř 50 pražských muzeí, galerií a dalších kulturních institucí.

Autobusový průvod Prahou

V červnu uplyne přesně 90 let od zahájení pravidelného provozu autobusů v Praze. Právě u této příležitosti vypraví Dopravní podnik v neděli 7. června 2015 do ulic metropole autobusový průvod, skládající se z historických ale i současných vozidel.

Rodinný den 2015 Praha

Pražské domy dětí a mládeže zvou na rodinný den „Tajemný svět pražských strašidel", který proběhne v neděli 7. června od 10 do 17 hodin v parku Vltavanů 229, Praha 4 – Braník (vedle areálu Hamr - Braník) a na přilehlé louce na vltavském břehu.

Festia Open Air 2015 Praha

Hudební festival otevře své brány každý den ve 12 hodin a uzavře jej ve 22. Každý z vás si bude moci opět vychutnat festival v čase příchodu 12-13 hodin zcela ZDARMA, a to jak v sobotu, tak i v neděli. Ti, co nestihnout přijít včas, následně zaplatí vstupné v sobotu 100 Kč a v neděli 50 Kč. Afterparty bude každý den za symbolických 50Kč.

Průvod Karla IV. 2015

Devátý ročník Královského průvodu pořádá 6. a 7. června již po druhé město Dobřichovice ve spolupráci s agenturou Alotrium a Dobřichovickou divadelní společností za podpory svazku obcí Region Dolní Berounka, Radotína, Karlštejnského kulturního sdružení a hradu Karlštejn. Ve všech obcích a městech na trase průvodu bude připraveno slavnostní uvítání na počest císaře.

Polabský Montmartre - Brandýs nad Labem

Svá výtvarná díla představí 6. června více než 50 umělců, připravili jsme řadu výtvarných workshopů (malba na hedvábí, graffiti a další), představí se divadla pro děti, zahrají tři kapely (Lahoda, Do hlavy brouk, Erupce), připravujeme též autorské čtení a k dispozici je i unikátní knihobudka, ze které si můžete volně adoptovat knihu, jež se vám líbí, případně do ní vložit knihy, co už doma nechcete.

Žebrácká muzejní noc

Muzejní noc s bohatým kulturním programem se chystá 26. června v Žebráku. Muzejní noc překvapí netradičními akcemi, komentovanou prohlídkou i stanovišti pro dětské návštěvníky.

Hudební produkce na náměstí v Loktě

Loketské náměstí se v letošním roce stalo místem kulturního života v Plzeňském kraji. Každý víkend až do poloviny září se tam budou střídat nejrůznější hudební žánry. Veškeré akce na náměstí budou zdarma.

Historický víkend aneb Strašidla a mumraje Plzeňské 2015

Druhý víkend v červnu (12. - 14. června) ožije historické centrum města Plzně šermířskými souboji, dobovou hudbou, strašidly a pohádkovými bytostmi. Program celého Historického víkendu bude opět probíhat na několika scénách v centru města Plzně, ožije prostor okolo kašen či nádvoří Pivovarského muzea. V sobotu projdou městem dva průvody.

Bahna 2015

V sobotu 20. června se bude od 9:00 konat Den pozemního vojska Bahna 2015. Místem konání je tankodrom Bahna u Strašnic v okrese Rokycany.

Plzeň je letos Evropským hlavním městem kultury, a tak se v rámci toho v kraji konají různé kulturní události, některé jsou placené, jiné jsou veřejnosti volně přístupné. Program najdete zde.

Hornické slavnosti 2015 - Rudolfov

Dne 6. června 2015 se ve městě Rudolfově u Českých Budějovic uskuteční již 16. ročník historicky laděných slavností města. Bohatý kulturní program (kostýmovaný průvod, koncerty, divadla, kejklíři, šermíři a soutěže) pro všechny věkové kategorie bude spjat opět s dobou renesance.

Dny otevřených dveří - Vila Edvarda Beneše v Sezimově Ústí

Vláda ČR i v letošním roce otevírá vilu Edvarda Beneše v Sezimově Ústí pro veřejnost. Termín otevření v červnu je tento: 27. – 28. června. Prohlídky probíhají od 10.00 hodin do 16.00 hodin v organizovaných skupinách za doprovodu průvodce. Je lepší, když si čas prohlídky rezervujete, v pracovních dnech od 8.00 do 16.00 hodin.

Muzejní noc - Muzeum fotografie a moderních obrazových médií v Jindřichově Hradci

Hlavním bodem programu "Muzejní noci v Muzeu fotografie a MOM 2015" je 12. června vernisáž výstavy „Jihočeské hrady a zámky objektivem 19. století", doplněná komentovanou prohlídkou či besedou k tématu. Následující čas je vyhrazen prohlídce pilotní části expozice „Moc médií", budované ve spolupráci s Národním technickým muzeem v Praze, a aktuálních výstav. Trvání akce: 18.00–24.00 hodin.

Muzejní noc - Muzeum techniky Sokolov

Muzeum techniky Sokolov vás 6. června zve na Muzejní noc s bohatým kulturním programem.

Muzejní noc - Muzeum Karlovy Vary

Karlovarská Muzejní noc se ponese v duchu swingu 20. 30. let 20. století. Vystoupí Taneční škola Harmonie se stepařskou produkcí, dobovou módní přehlídkou a představí se skupina Swing Melogy Ostrov. Akci završí přednáška S. Burachoviče o prvorepublikovém Jáchymově a komentovaná prohlídka expozice. Místem konání je Muzeum Královská mincovna Jáchymov.

Hurá na prázdniny - Lesopark Bohemia Sokolov

Konec školního roku a začátek prázdnin v Sokolově již tradičně znamená akci "Hurá prázdniny - soutěž ohňostrojů. Letos si pro vás připravili dvoudenní program (19. a 20. 6. 2015) se třemi soutěžními ohňostroji na sobotu.

Pelhřimov – město rekordů 2015

Mezinárodní festival Pelhřimov – město rekordů slaví čtvrt století od svého vzniku. Jubilejní 25. ročník proběhne 12. – 13. června. Vstup je zdarma.

Galerijní noc - Horácká galerie v Novém Městě na Moravě

Horácká galerie vás zve na 8. ročník Galerijní noci, který se koná v pátek 12. června 2015 od 17 hodin. V rámci večera proběhne vernisáž výstavy Poklady Vysočiny, komentované prohlídky, dílny a koncert pěveckého sboru Gaudeamus z Brna. Detailní program bude upřesněn.

Muzejní noc - Zámek Třebíč

Tradiční třebíčská muzejní noc, zámecký areál společně s předzámčím bude propojen řadou aktivit, tentokrát s důrazem na sedmdesáté výročí konce druhé světové války. Akce je samozřejmě zdarma (zpoplatněny jsou pouze kostýmované večerní prohlídky v expozici Valdštejnové na Třebíči - 90/65 Kč).

Muzejní noc - Rodný dům Václava Hanky Hořiněves

Obec Hořiněves srdečně zve rodáky, přátelé a příznivce na oslavy 777. výročí první písemné zmínky o obci Hořiněves, které proběhnou v rámci programu Muzejní noci v sobotu 6. 6. 2015. Těšit se můžete na setkání rodáků obce, bohatý kulturní program, divadelní vystoupení, program pro děti a také na výborné občerstvení. Místem konání je přírodní rezervace Bažantnice: slavnostní otevření naučné stezky, přestřihnutí pásky, procházka lesem s odborným výkladem, symbolické vysázení nového sadu staročeskými odrůdami stromů.

Muzejní noc - Městské muzeum Loreta - Chlumec nad Cidlinou

V rámci muzejní noci na vás 12. 6. čeká Oslava tradičního řemesla – využití textilních technik v současné módě. Doprovodná výstava a módní přehlídka.

Muzejní noc - Muzeum Boženy Němcové v České Skalici

Pozoruhodným způsobem si připomenou letošní 160. výročí prvního vydání Babičky v Muzeu Boženy Němcové v České Skalici. V noci z 19. na 20. června se mimořádně otevře muzejní expozice, jejíž součástí je i historický Jiřinkový sál. V něm v pátek od desáté hodiny večerní budou obdivovatelé knihy i příznivci Boženy Němcové v souvislé řadě předčítat z povídky až do druhé hodiny ranní následujícího dne.

Rozára fest - Zahrádky (u České Lípy)

Minifestival „Rozára fest" se již několikátým rokem koná v Zahrádkách u České Lípy. Příznivci hudby rozmanitých žánrů si přijdou na své 20. června. Organizátoři se snaží prezentovat během série šesti koncertů známé i neznámé profesionální i amatérské projekty.

Varhanní koncert kostel sv. Josefa v Krásné u Pěnčína na Jablonecku

Benefiční koncert na záchranu kostela se koná 7.6.2015 od 15 hodin. Na varhany zahraje paní Jana Tomíčková a spoluůčast přislíbila také zpěvačka Zdenka Vašková.

Muzejní noc - Muzeum a Pojizerská galerie - Semily

Muzejní noc v Semilech je plná kouzel, strašidel, loutkového divadla a povídek ze Semilska. Událost se koná 13. června.

Pohádková cesta - Louny

S Pohádkové cestou na výstavišti v Lounech (5.-7. června) budete soutěžit s Vašimi oblíbenými postavičkami, které znáte z večerníčků a pohádek. Budete procházet kouzelným lesem, zaskáčete si na trampolíně, nafukovacím hradu nebo se svezete na kolotoči. V pátek v rámci „Dětského dne" budou mít děti vstup zdarma a proběhne den s Policií ČR, která má připraven bohatý program (ukázky výcviku psů, ukázky vybavení, techniky, laserové střelnice, otisky prstů, dopravní soutěž pro děti. Modely policejních vozů. Ukázky maskování dětí a ukázky preventivních programů).

21. Casanovské slavnosti 2015

Letošní 21. Casanovské slavnosti se budou konat 12. a 13. června 2015. Připomenou tak 230. výročí příchodu Giacomo Casanovy do Duchcova a zároveň oslaví 775 let historie města. Novinkou slavností bude páteční a sobotní večerní Open Air projekce letního kina v atriu muzea. Slavnosti tradičně zakončí rozloučení G. Casanovy ze zámecké balustrády a velkolepý ohňostroj.

Řemeslné Choltice

Řemeslné dílny nejen pro děti najdete 13. června na nádvoří zámku v Cholticích. Řemesla jako drátenictví, kovotepectví, korálkování, šperkařství, svíčkařství uvidíte od 9:00 do 17:00. Čeká vás i občerstvení a ZOO koutek.

Muzejní noc - Městské muzeum a galerie Polička – Expozice galerie

Letošní 16. ročník noční prohlídky města Poličky s názvem Čas pro neobyčejné zážitky bude 6. června věnován významnému výročí našeho města, neboť si právě v tomto roce připomínáme 750 let od jeho založení tehdejším králem Přemyslem Otakarem II. Městské muzeum a galerie Polička a Centrum Bohuslava Martinů večerním výletníkům neobyčejně představí galerijní expozice barokní radnice.

Muzejní noc - Městské muzeum ve Skutči

Program Muzejní noci ve Skutči bude přizpůsoben výstavě "Hoří" o historii požárů a SDH Skuteč. Muzejní noc s ohněm a hasiči se bude konat 12. června.

Bílokarpatské slavnosti 2015 - Uherský Brod

Od pátku 12. do neděle 14. června 2015 se bude v Uherském Brodě konat již čtvrtý ročník Bílokarpatských slavností. Bílokarpatské slavnosti budou tradičně tvořeny třemi samostatnými programovými bloky. V pátek 12. června to bude Noc patriotů, v sobotu 13. června tradiční Uherskobrodský jarmark a v neděli se představí v komponovaném pořadu nazvaném „U nás doma" obce a mikroregiony Bílých Karpat a hosté.

Výstava Panenky v kostýmech - Hrad Buchlov - Buchlovice

Výstava panenek výtvarnice paní Mudrákové trvá v Buchovicích do 30. června a můžete si ji prohlédnout zdarma.

Muzejní noc - Muzeum Napajedla

I Muzeum Napajedla se 13. června připojí k mezinárodnímu Festivalu muzejních nocí komentovanými prohlídkami svých stálých expozic i dočasné výstavy s kostýmovanými průvodci. V sobotní večer tak budete moci potkat historické postavy spjaté s naším muzeem. Vstup do muzea bude v průběhu Muzejní noci od 19 do 22 hodin zdarma.

Ostravská muzejní noc (13. června)

Mezi instituce účastnící se Muzejní noci v Ostravě patří např.: Ostravské muzeum, Centrum kultury a vzdělání, Výtvarné centrum Chagall, Muzeum a galerie Klein, Národní divadlo moravskoslezské, Doly Hlubina a Michal, Hvězdárna a planetárium Johanna Palisy, Fakulta umění Ostravské univerzity, Janáčkova konzervatoř a gymnázium Ostrava či Slezkoostravská galerie.

Iva Pazderková - čtení dětem Ostrava

S Ivou Pazderkovou bude čtení zábava! V pondělí 22. června v 16.00 se děti mohou v Domě knihy Knihcentrum účastnit čtení s herečkou Ivou Pazderkovou a organizuje čtení podporující vztahy mezi dětmi a rodiči.

Adrenalin Cup Ostravice

Extrémní závod čtyřčlenných štafet v nádherném okolí Lysé hory. Běh, MTB, kajak a paragliding. Taktéž se můžete těšit i na bohatý doprovodný program pro dospělé i děti. Akce se koná 26. a 27. června.

Zahájení nové sezóny - Zpívající fontána v Hodoníně

Od 1.4.2015 je zahájena nová sezóna "Zpívající fontány" na Masarykově náměstí. Fontána hraje skladby dle týdenního rozvrhu vždy v 9:00, 11:00, 14:00, 15:00, 16:00 a 19:00 hod. Zpívající fontánu v Hodoníně si můžete poslechnout do 30. června.

Brno - město uprostřed Evropy

Moravská metropole Brno se každoročně na konci června stává dějištěm oblíbeného festivalu Brno - město uprostřed Evropy (festival zábavy pod hrady Špilberk a Veveří). Jedná se o přehlídku zábavy, veselí a především ohňostrojů, spojenou s hudbou STAROBRNO-IGNIS BRUNENSIS (Plamen Brněnský). Hlavní programové pódium se nachází na centrálním náměstí Svobody a odehrává se tam takřka nepřetržitý kulturně-zábavný program. Festival probíhá do 21. června. NEJBLIŽŠÍ OHŇOSTROJ IGNIS BRUNENSIS 6. červen 2015 ve 22:30.

Vaňkovka fest - Brno

Na festivalu vystoupí během pěti měsíců celá řada známých skupin a interpretů. Hudba, divadlo, improvizace, filmy, jóga, literární noc, akce pro děti a to vše a mnohem víc pod otevřeným nebem v nádherném prostředí. Program bude nabitý od první chvíle až do posledního okamžiku, kdy zazní slavnostní Symfonické tance v provedení Filharmonie Brno. Celý festival je bezplatný. Akce se konají od května do září.

Hanácký farmářský trh 2015 - Olomouc

Vždy první a poslední sobotu v měsíci koná oblíbený "Hanácký farmářský trh". Koná se od dubna do října na Horním náměstí v Olomouci před podloubím radnice od 8:00 do 13:00.

Slavnosti města Šumperka 2015

Slavnosti města Šumperka se budou konat 6. června v parku Sady 1. máje. Program začíná ranní průvodem městem v 9:30 a končí ohňostrojem ve 22:30.

Fire Jam na Letním kině Olomouc

V rámci Fire Jam se můžete těšit na žonglérský workshop a následné hrátky s ohněm. Palivo pro všechny příchozí zajištěno. Akce se koná 9. června v 17:00.

Související

Více souvisejících

výlety cestování rodina

Aktuálně se děje

před 20 minutami

před 1 hodinou

před 1 hodinou

před 2 hodinami

Turecko, ilustrační foto

Turecko definitivně zastavilo veškerý obchod s Izraelem

Dva anonymní turečtí úředníci informovali agenturu Bloomberg, že Turecko úplně zastavilo veškerý obchod s Izraelem. Tím chce Ankara vyjádřit svůj nesouhlas s Izraelem kvůli jeho jednání v Pásmu Gazy, což ostře kritizuje turecký prezident Recep Tayyip Erdogan.

před 2 hodinami

před 3 hodinami

raketový systém Patriot

„Rusové se učí a upravují taktiku,“ říkají ukrajinští energetici. Firmám dochází peníze, žádají o Patrioty

Ukrajinští energetici se snaží opravit škody způsobené rostoucími ruskými vzdušnými útoky, které mají za cíl zničit ukrajinskou energetickou infrastrukturu, poškodit ekonomiku a podlomit morálku společnosti. Obávají se, že nedokáží zemi připravit na zimu, pokud spojenci Kyjevu neposkytnou systémy protivzdušné obrany, jako jsou americké Patrioty, které by pomohly zastavit další útoky Rusů na již poškozené elektrárny.

před 3 hodinami

před 3 hodinami

Vlak odjel bez strojvedoucího a vykolejil. (2.5.2024) Prohlédněte si galerii

FOTO: Vykolejený vlak skončil na dva kusy mimo trať. Jel přes 100 km/h

Drážní inspekce vyšetřuje čtvrteční nehodu vlaku, který bez strojvedoucího odjel ze stanice a po několika kilometrech jízdy vykolejil. Ze zveřejněných fotografií je zřejmé, že souprava skončila mimo trať a na dva kusy. Škoda činí několik milionů korun. 

před 3 hodinami

před 5 hodinami

včera

včera

Ryan Gosling jako Kaskadér.

RECENZE: Kaskadér v čele s křehkým Goslingem je ideální letní zábavou z idealizovaného filmařského zákulisí

Ryan Gosling a Emily Blunt byli loni vedlejšími tvářemi letního fenoménu Barbenheimer, oba byli za své role nominováni na Oscara. Teď se před kamerou, a ve filmu i za kamerou, potkávají u dalšího projektu s blockbusterovými ambicemi. Kaskadér je v tom nejlepším slova smyslu pohodovou zábavou, jež nepostrádá hravost, důmyslnost a zbytečně se nepáře s logikou.

včera

včera

včera

FC Liverpool hraje své domácí zápasy na stadionu Anfield Road.

Liverpool už má náhradu za Kloppa. Nový kouč si z Feyenoordu může přivést i slovenského fotbalistu

Fanoušci fotbalového Liverpoolu už vědí, kdo bude od sezóny 2024/25 novým kormidelníkem jejich miláčků a tudíž nástupcem Jürgena Kloppa, německého kouče, který už předem avizoval, že tato sezóna bude jeho poslední na pozici trenéra anglického celku. Podle BBC se jím stane nizozemský stratég Arne Slot, jenž v současnosti působí jako kouč Feyenoordu Rotterdam. Právě s tímto klubem se měl Liverpool domluvit na uvolnění Slota za 9 milionů eur (v přepočtu přes 226 milionů korun) s tím, že si nizozemský klub přijde na další dva miliony eur (přes 50 milionů korun) v rámci dodatečných bonusů.

včera

včera

Helena Langšádlová

Pavel přijal demisi ministryně Langšádlové, nahradit ji má Tuleja

Výměna na postu ministra pro vědu a výzkum se ve čtvrtek přiblížila. Prezident Petr Pavel přijal demisi končící ministryně Heleny Langšádlové (TOP 09). Na Pražský hrad zároveň zamířil návrh na jmenování Pavla Tuleji, který by se měl v pondělí chopit vládní funkce.

včera

Vladimir Putin

Rána pro Putina: Ukrajinci ničí rafinerie, Rusům došly zásoby paliva

Kromě bojů na frontě se válka na Ukrajině rozšířila i do strategických oblastí, jako jsou rafinerie, které jsou klíčové pro zásobování Ruska palivy. Ukrajinci k těmto nelehkým akcím využívají dronů, které poškodily některé z těchto rafinerií natolik, že jejich produkce ropy byla omezena. To způsobilo růst cen a nedostatek paliva v celém Rusku.

včera

Petr Fiala

Fiala uvedl do funkce nového ředitele NBÚ. Je jím Čuřín

Premiér Petr Fiala (ODS) uvedl ve čtvrtek do funkce nového ředitele Národního bezpečnostního úřadu Jana Čuřína, který dosud působil jako bezpečnostní ředitel Úřadu vlády. Vláda rozhodla o jeho jmenování na jednom z březnových zasedání. 

včera

Gazprom skončil ve ztrátě 160 miliard korun. Poprvé od roku 1999

Ruský plynárenský gigant Gazprom skončil za loňský rok ve ztrátě ve výši 629 miliard rublů (tj. cca 160,1 miliardy korun). Přitom ještě v roce 2022 vykázal čistý zisk 1,2 bilionu rublů (cca 305,4 miliardy korun). Uvedl to server Kommersant.

Zdroj: Radovan Majer

Další zprávy