Kam o víkendu? Podívejte se na akce ve vašem kraji

Praha - O víkendu má být krásně, bude svítit sluníčko a ještě budeme mít den volna navíc. Přinášíme proto pár tipů, kam vyrazit na výlet nebo za kulturou. Na své si přijdou milovníci vína, piva i dobrého jídla, zato děti určitě zaujmou strašidla a rytíři na hradech.

Praha

Pražský park Grébovka hostí vinobraní. Samozřejmostí budou kouzelné vinařské i řemeslné stánky, občerstvení k vínu a ochutnávka burčáku i dalších vín. Těšit se můžete i na cimbálovou muziku, návštěvu Gröbeho vily nebo koncert kapely Blue effect.

Vinobraní se koná i v Kunraticích v ulici Za parkem. I zde si pochutnáte na kvalitním víně nebo burčáku, ale organizátoři mají připraven i program pro děti. Hosté se navíc mohou setkat s herci z Ulice, Ordinace v Růžové zahradě 2 a Doktorů z Počátků, kteří budou rozdávat podpisy. Vstupné je 50 korun.

V sobotu i v neděli se v Bohnicích uskuteční tradiční festival Mezi ploty. V areálu psychiatrické léčebny bude připraveno 14 scén a zahraje celkem 100 účinkujících, mezi nimi i Tomáš Klus, Ewa Farna, kapela Eddie Stoilow nebo Kašpárek v rohlíku. Cena vstupenky na oba dny je 350 korun.

Středočeský kraj

Ve Středočeském kraji si přijdou na své hlavně milovníci hradů a historie. Na Karlštejnské vinobraní se můžete svézt historickými parními vlaky, vyjíždí v pravidelných intervalech ze Smíchova. Lístky si musíte koupit přímo u průvodčího. Na hradě pak můžete vyhlížet Karla IV. s družinou a užít si s nimi středověké zábavy.

Hrad Křivoklát láká na 21. ročník rytířských slavností Křivoklání. I sem se dostanete historickým vlakem ze Smíchova. Na Křivoklátě vystoupí šermířská skupina Merlet, "doboví" hudebníci i herci. Pro děti je připravena rytířská stezka odvahy včetně pasování na pacholata, pro dospělé bude otevřena Bakchova jeskyně i s pravým pijáckým rituálem.

V Českém Brodě můžete navštívit Svatováclavské střelecké slavnosti i se soutěží pro střelce z historických kuší a ručnic. Vše se odehraje v duchu střeleckých slavností konce 15. století, v doprovodném programu se dozvíte o vývoji zbraní a občerstvíte v krčmě U Vola.

Jihočeský kraj

V Táboře se uskuteční největší festival čokolády v České republice. Dozvíte se na něm vše o čokoládě, můžete se ale také podívat na divadelní představení, módní přehlídky nebo koncerty a v dílnách vyrobit vlastní pralinky. Oblíbené budou určitě ochutnávky různých druhů čokolád a bonbónů. Za vstupenku zaplatíte 150 korun.

Naprosto odlišný festival jídla čeká na výletníky v Tchořovicích. V sobotu odpoledne se tam totiž koná "nejostřejší soutěž na jihu Čech" - Jihočeský chilliman. Pokud máte rádi ostrá jídla, určitě se přihlaste!

I na jihočeských památkách jsou připraveny speciální akce u příležitosti svátku svatého Václava. Český Krumlov láká na noční návštěvu, Třeboň a Vimperk na koncerty a Nové Hrady na prohlídky pro děti.

Jihomoravský kraj

Valtice mají znalci spojeny hlavně s vínem, o víkendu se tady ale koná pivobraní. Zcela netradičně tak máte ve vinařském kraji možnost seznámit se s produkcí malých i větších pivovarů a můžete ochutnat více než 20 značek piva.

Rájecký kotlík je soutěž ve vaření zvěřinového guláše. Ať už se přihlásíte, nebo budete soutěžícím jen fandit, můžete si na zámku Rájec nad Svitavou pochutnat na speciálním guláši a poslechnout hudbu Terezy Kerndlové i dalších. To vše za 80 korun.

Královéhradecký kraj

I v Peci pod Sněžkou se bude v sobotu vařit. Krakonošův guláš je soutěž o nejlépe uvařený pokrm s ochutnávkou a kulturním programem.

Děti se mohou vyřádit na Drakiádě u lanové dráhy Medvědín ve Špindlerově mlýně, předpověď slibuje ty správné větrné podmínky. Součástí budou i sportovní soutěže, anketa o nejhezčího, největšího a nejdéle letícího draka a další doprovodný program.

A ještě jeden tip pro milovníky vojenské historie. Program Expo Militaria bude v sobotu u pevnosti Josefov obohacen o rekonstrukce bojů v Haliči a u Arrasu, v neděli se můžete setkat s dělostřelci z kanónů z let 1780 až 1945.

Liberecký kraj

Výletníkům z Libereckého kraje se naskýtá unikátní příležitost na zámku Lemberk. Jen na tento víkend bude totiž zpřístupněna středověká věž, kam je běžně návštěvníkům vstup zakázán.

Na hradě Houska v Kokořínských lesích mátě možnost vidět další historické klání, včetně šermířských vystoupení, jarmarku a koncertu. Oblíbenou atrakcí hradu je také pověstná brána do pekel.

Děti určitě zaujme i výstava Draci a drakobijci v OC Forum Liberec. Drak je totiž mýtické zvíře, které se objevuje převážně v pověstech a pohádkách a děti ho tak dobře znají. Každá země ale draky zobrazuje jinak a některé ho mají dokonce na vlajce. Děti se na výstavě poučí i pobaví.

Moravskoslezský kraj

O víkendu můžete Ostravu projet historickou tramvají. U příležitosti výročí 85 let autobusů ve městě vyjíždí unikátní vůz každou půlhodinu z Hlavního nádraží. Cena lístku je 30 korun pro dospělého, pro děti poloviční.

V Ostravě probíhají touto dobou také Japonské dny a v doprovodném programu můžete navštívit Slavnosti bojových umění. Uvidíte exhibici mistrů karate, aikido, juda, tameshigiri a dalších. Jemnější povahy ocení workshop kaligrafie, výstavu bonsají nebo pravou japonskou čajovnu.

I ve Starém Jičíně budou Burčákové hody, na hrad přivezou v neděli čerstvý burčák z vinného sklípku na Jižní Moravě. Pro návštěvníky bude prý "zavěšeno i něco dobrého v udírně" a děti si mohou vyzkoušet pískohraní - vytváření obrázků z barevných písků.

Olomoucký kraj

Na večerní kostýmované prohlídky láká o prodlouženém víkendu hrad Bouzov. Navštivte hrad v čase, který patří čarodějnicím, upírům, čertům a duchům. Nemusíte se ale bát, strašidla, která na Bouzově žijí, jsou prý mírumilovná.

I zámek Jánský vrch má pro sobotní návštěvníky připraven kostýmované prohlídky. Tady si ale děti budou muset poradit ještě s detektivní zápletkou a vyřešit zapeklitý případ.

V Olomoucké zoo se můžete dozvědět mnoho zajímavého z říše zvířat při komentovaném krmení. Mimo oblíbená krmení žiraf, lvů, velbloudů a lemurů nebudou chybět ani klokani a plameňáci. Svou svačinku dostanou i gepardi, mravenečníci a medvědi. První krmení začne v sobotu v 10:00.

Pardubický kraj

Výletníci z Pardubického kraje najdou pobavení v areálu hradu Svojanov, kde budou v sobotu zahájeny Svatováclavské slavnosti. Na programu budou ukázky šermířského umění a kejklířská vystoupení, součástí akce bude i hradní vinobraní a slavnosti lovu.

V Litomyšli bude tento víkend naposledy v provozu dětská herna. V regionálním muzeu se ale zabaví i dospělí, v nabídce jsou různé kreativní aktivity. Děti si mohou pohrát v oblíbeném muzejním domečku, skládat puzzle, oblékat panenky a mnoho dalšího. Na své si přijdou holčičky i kluci.

Plzeňský kraj

V Plzni se bude v sobotu sportovat, poprvé se tady poběží Night run. Běžecký závod na 10 a 5 kilometrů se uskuteční v centru Plzně i jeho okolí a běžci navíc podpoří boj proti rakovině prsu. Na oba noční závody je nutné mít čelovku a zaplatit 500 korun startovné.

Ani v Plzeňském kraji ale na hradech nezapomínají na svátek svatého Václava. Na Kašperku bude od soboty do pondělí hlavním bodem programu ochotnické zpracování nejstarší české hry Mastičkář. Hrad má ale připraven i další doprovodný program.

Velhartice zase lákají na divadelní prohlídky nazvané Buškova číše. Návštěvníci se mohou těšit na ochutnávku vín připravených k poctě svatého Václava a příjezdu Karla IV. na Buškův hrad nebo ukázku dobového vaření a zábavy.

Ústecký kraj

Do Ústeckého kraje se sjedou špičkoví floristé a pestrými květinami vyzdobí navštěvované zámky Jezeří a Velké Březno. V rámci akce Zámek v květech bude na Jezeří „květinován" exteriér i interiér, Velké Březno oživí především jiřinky. Návštěvníci si tak budou moci užít atmosféru provoněného zámku.

I v Kadani se bude konat Svatováclavské vinobraní. Součástí sobotní slavnosti bude i mše a tradiční otevírání "Hory" ve Svatováclavské vinici. V areálu zahrad bude k vidění průběh zpracování hroznů (mletí, odzrnění, rmutování a lisování) a návštěvníci budou moci ochutnat letošní burčák, čerstvý vinný mošt a víno.

I zoologická zahrada v Děčíně láká na komentované krmení zvířat, především medvědů grizzly. U zoo je nově vybudována pikniková louka, která nabídne návštěvníkům prostor pro relaxaci.

Vysočina

V Třebíči můžete spojit kulturní zážitek s degustací vína. V rámci Třebíčského operního festivalu zahrají a zazpívají talentovaní umělci, ochutnávku povede someliér Roman Válek. Netradiční kombinaci koncertu a degustace si můžete užít v sobotu večer, festival ale probíhá až do neděle.

Další drakiáda se uskuteční v neděli na Fajtově kopci ve Velkém Meziříčí. Kromě pouštění draků čeká na děti i dospělé bohatý doprovodný a kulturní program, soutěže a malování draků. K snědku a pití bude pro každého něco - pro děti cukrová vata a limonáda, pro rodiče (a hlavně tatínky) pivo a opékání buřtů.

Zlínský kraj

Trochu netradiční Svatováclavské slavnosti plánují na víkend v Kroměříži, budou totiž patřit pivu, hudbě a adrenalinu. Hosté mohou ochutnávat 40 pivních speciálů a fandit při mistrovství horských kol v soutěži s názvem Překonání gravitace, v neděli program doplní adrenalinová exhibice v motocrossu. Na slavnosti zahrají Horkýže Slíže, Olympic či Mig 21, cena vstupenek je od 250 korun.

I ve Vsetíně to bude žít, v sobotu bude vsetínský dům kultury patřit fanouškům hip hopu. Nejen pro ně, ale i pro milovníky kvalitní hudby, dynamického tance nebo pouličního výtvarného umění je připravena akce HIP HOP JAM.

Karlovarský kraj

Krakonošské slavnosti svatého Václava bychom čekali spíše v Krkonoších, pořádají se ale v Mariánských Lázních u hotelu Krakonoš. Na výletníky čeká tradiční slavnost se středověkou tématikou, divadla pro děti a autospektrum pro dospělé.

V Ostrově můžete zavítat na tradiční Michaelskou pouť. V prostorách historického náměstí rozloží své pouťové dobroty, zboží a atrakce stánkaři, zahrají trampové i dechovka a pro nejmenší bude připraveno vyprávění pohádek.

Zato Sokolov ožije o víkendu divadlem. Ochotnické a amatérské soubory představí své nejlepší hry na 13. ročníku celostátní přehlídky Sokolovská čurda.

Související

Více souvisejících

výlety hrady a zámky kraje

Aktuálně se děje

před 1 hodinou

včera

včera

Ryan Gosling jako Kaskadér.

RECENZE: Kaskadér v čele s křehkým Goslingem je ideální letní zábavou z idealizovaného filmařského zákulisí

Ryan Gosling a Emily Blunt byli loni vedlejšími tvářemi letního fenoménu Barbenheimer, oba byli za své role nominováni na Oscara. Teď se před kamerou, a ve filmu i za kamerou, potkávají u dalšího projektu s blockbusterovými ambicemi. Kaskadér je v tom nejlepším slova smyslu pohodovou zábavou, jež nepostrádá hravost, důmyslnost a zbytečně se nepáře s logikou.

včera

včera

včera

FC Liverpool hraje své domácí zápasy na stadionu Anfield Road.

Liverpool už má náhradu za Kloppa. Nový kouč si z Feyenoordu může přivést i slovenského fotbalistu

Fanoušci fotbalového Liverpoolu už vědí, kdo bude od sezóny 2024/25 novým kormidelníkem jejich miláčků a tudíž nástupcem Jürgena Kloppa, německého kouče, který už předem avizoval, že tato sezóna bude jeho poslední na pozici trenéra anglického celku. Podle BBC se jím stane nizozemský stratég Arne Slot, jenž v současnosti působí jako kouč Feyenoordu Rotterdam. Právě s tímto klubem se měl Liverpool domluvit na uvolnění Slota za 9 milionů eur (v přepočtu přes 226 milionů korun) s tím, že si nizozemský klub přijde na další dva miliony eur (přes 50 milionů korun) v rámci dodatečných bonusů.

včera

včera

Helena Langšádlová

Pavel přijal demisi ministryně Langšádlové, nahradit ji má Tuleja

Výměna na postu ministra pro vědu a výzkum se ve čtvrtek přiblížila. Prezident Petr Pavel přijal demisi končící ministryně Heleny Langšádlové (TOP 09). Na Pražský hrad zároveň zamířil návrh na jmenování Pavla Tuleji, který by se měl v pondělí chopit vládní funkce.

včera

Vladimir Putin

Rána pro Putina: Ukrajinci ničí rafinerie, Rusům došly zásoby paliva

Kromě bojů na frontě se válka na Ukrajině rozšířila i do strategických oblastí, jako jsou rafinerie, které jsou klíčové pro zásobování Ruska palivy. Ukrajinci k těmto nelehkým akcím využívají dronů, které poškodily některé z těchto rafinerií natolik, že jejich produkce ropy byla omezena. To způsobilo růst cen a nedostatek paliva v celém Rusku.

včera

Petr Fiala

Fiala uvedl do funkce nového ředitele NBÚ. Je jím Čuřín

Premiér Petr Fiala (ODS) uvedl ve čtvrtek do funkce nového ředitele Národního bezpečnostního úřadu Jana Čuřína, který dosud působil jako bezpečnostní ředitel Úřadu vlády. Vláda rozhodla o jeho jmenování na jednom z březnových zasedání. 

včera

včera

Ilustrační fotografie.

Koubek se rozhodl. I v příští sezóně bude nadále trénovat Viktorii Plzeň

Po vyřazení Viktorie Plzeň z Evropské konferenční ligy, kde zaznamenala poprvé v historii klubu postup až do čtvrtfinále evropského poháru, přičemž v této fázi nakonec nestačila na Fiorentinu, se trenér Miroslav Koubek nechtěl nikterak vyjadřovat ke své budoucnosti. Nyní už je ale jasno v tom, že nejstaršího fotbalového trenéra na scéně tuzemské Fortuna ligy, která bude nosit od příštího ročníku název Chance liga, uvidí fotbaloví fanoušci právě i v následující sezóně. Dvaasedmdesátiletý stratég se totiž dohodl s plzeňským vedením na prodloužení smlouvy o další rok.

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

OSN: Obnova zničeného Pásma Gazy může trvat až do příštího století

Obnova domů v Pásmu Gazy by se podle zprávy Organizace spojených národů (OSN) zveřejněné ve čtvrtek mohla prodloužit až do následujícího století, informuje agentura Reuters.

Zdroj: Libor Novák

Další zprávy